A nők negyede már a szülés előtt depressziós és szorong

Nem csak a szülés utáni depresszió fenyegeti a terhes nőket egy brit kutatás szerint.

Egy friss kutatás szerint nem csak a szülés utáni depresszió, de a terhesség alatt jelentkező pszichés zavarok is meglehetősen sok nőt érintenek, a diagnosztikát akadályozó tévhit tehát, hogy a terhes nők „immunisak” a mentális betegségekre. Sokan vannak ugyanis, akik hajlamosak úgy gondolni, hogy a terhes nők „kisugárzása” az anyák védettségének a jele, és hogy a terhesség alatt nem, csak a szülés után fenyegeti őket a depresszió és a szorongás. A nők negyedénél azonban már a szülés előtt jelentkezhetnek a problémák -írja a Daily Mail. 

A londoni kutatók szerint a terhes nők 27 százalékát érintik egyébként a tünetek. A 545 terhes nőt kikérdező pszichológusok szerint a nők 11 százaléka rendelkezett depressziós tünetekkel, 15 százalékuk szorongott, és 2-2 százalékuk küzdött valamilyen táplálkozási zavarral vagy a kényszerbetegség tüneteivel. Ezek kombinációi is előfordultak persze a kutatók szerint, ami nem is túl meglepő, hisz a terhesség hatalmas változást jelent egy nő életében.

shutterstock 52133623

A személyiségüket és a testüket érintő változások miatt különösen sérülékeny nőket fenyegető depressziónak és szorongásnak köszönhetően felszabaduló stresszhormonok ráadásul akár a fejlődő magzat egészségi állapotára is veszélyt jelenthetnek, és akár a gyerekek későbbi iskolai teljesítményére és érzelmi intelligenciájára is hatással lehetnek.

A kutatás vezetője, Louise Howard szerint az orvosaikkal így is bőven eleget találkozó anyákat fenyegető pszichés betegségek kiszűrésére elég lenne néhány kérdést feltennie az orvosoknak, a diagnosztizálatlan pszichés problémák ugyanis komoly következményekkel is járhatnak, kiszűrni pedig meglehetősen könnyű lenne őket. 

Mustra