Van remény: a gyerekek alvási mintája 3 és 17 hónapos kora között

Egy szép Excel táblázatban összefoglalva tulajdonképpen reménykeltőnek is tűnhet a dolog, legalábbis ha valaki még a folyamat elején jár épp, és nem igazán látja a fényt az alagút végén.

Azok ugyanakkor, akik már terhesek és még nem tudják pontosan, mire is számíthatnak, lehet, hogy jobban tennék, ha most inkább kihagynák a gondos szülők által összerakott táblázat alapján készült diagram analizálását. Az első hónapok káosza ugyanis szemlátomást tényleg embert próbáló néhány hónap elé állítják a több órányi, megszakítások nélküli alvást még csak hírből sem ismerő szülőket. 

Az őrület határán

A jó hír viszont az, hogy lassan de biztosan tényleg véget ér a rémálom, a 14 hónapos mini-felmérés végére  - ebben az esetben legalábbis – valamiféle rendszer és egyensúly is megfigyelhetővé válik a baba alvási szokásaiban. A szülői pár azért kezdte el egyébként egy Excel táblázatba bevezetni, hogy mikor aludt és evett a gyerek, hátha így kicsit kiszámíthatóbbá válik az életük. A diagram minden oszlopa egy napot jelöl, a kicsit már nehezebben kivehető sorok pedig egy-egy 15 perces időszaknak felelnek meg. A nap végén amúgy fölösleges is bármilyen magyarázattal vagy jelrendszerrel ellátni a diagramot, a földrengések által kirajzolt mintákra emlékeztető sorok ugyanis tényleg magukért beszélnek. (De ha mégis kell: kék=alvás, zöld=szoptatás, fehér=egyéb ébrenlét) Íme:

Months 3 to 17 of my baby's sleep and breastfeeding schedule [OC] (data collected manually and visualized in Excel) from dataisbeautiful

"Látod? Megérdemlem! Az az én parkolóhelyem."

Ahogy azt a Scarymommy is megjegyezte, a kinyomtatott grafikonnál keresve sem lehetne jobb igazolást kitalálni azoknak a szülüknek, akikre egy kicsit ferde szemmel kezd nézni a környezete az alvásmegvonás egyre látványosabbá váló jelei, a furcsa és szeszélyes viselkedési formák, és a rendszertelenül felkapdosott, egymáshoz nem illő ruhadarabok miatt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek