Civil jóság: szegények szemüvege, szegények patikája

Mit tenne ön, ha észrevenné, hogy a gyereke rosszul lát? Valószínűleg elvinné őt a közeli gyerekszemészhez, aki megvizsgálná, felírná neki a megfelelő szemüveget, ön megvásárolná, a gyerek hordaná, és az élet menne tovább. És mit tenne akkor, ha azt kellene végignéznie, hogy a gyereke egyre rosszabbul lát, de ha beleszakad sem tudja kiszorítani a családi költségvetésből a szemüveg árát, mert még élelemre is alig futja?

Magyarországon jelenleg 420 ezer gyerek él szegénységben, közülük 36-54 ezren rendszeresen, kétszázezren pedig időszakosan éheznek az MTA adatai szerint. Ahol pedig élelemre sem jut pénz, hogyan jutna gyógyszerre, vagy szemüvegre? További sokkoló adataink is vannak: Magyarországon az újszülöttek 8,4 százaléka 2500 gramm alatti súllyal születik, nagy részük egyszerűen azért, mert a terhesség alatt az édesanyjuk éhezett. Náluk később is jelentős esély van az alultápláltságra, elmaradt fejlődésre, magas vérnyomásra, idegrendszeri problémákra, érrendszeri betegségekre.

MG 5110
Gyermekétkeztetési Alapítvány

A mélyszegénységben élő, gyakorta éhező gyerekeken segít már húsz éve a Gyermekétkeztetési Alapítvány. Eleinte "csak" élelmiszert juttattak a rászoruló falvakba, egy idő után azonban megfigyelték, hogy az igazán szegény gyerekek nem gyógyulnak a betegségeikből. Kiderült, azért nem, mert egyszerűen nincs pénzük kiváltani a gyógyszereiket.

A bátmonostori gyermekorvos, dr. Gyulai Magdolna soha nem fogadott el paraszolvenciát a gyógyításért. Később azonban arra jutott, hogy mégis inkább elfogadja a tehetősebb páciensektől a pénzt, amit felajánlásként kezelt, és amiből gyógyszert vett a szegénységben élő gyerekeknek, akik így hirtelen elkezdtek gyógyulni – mesélt a Díványnak a kezdetekről Barát József, az alapítvány Szegények patikája projektjének vezetője. Később az alapítvány kezdte állni a rászoruló gyerekek gyógyszerköltségét, a falu lakossága azonban továbbra is jó szívvel hagyott pénzt a dobozban, ezúttal már a felnőtt rászorulók orvosságára - mondta el a Díványnak Gyulai Magdolna. Azt mondja, a betegei pontosan tudják, hogy mire adják a pénzt, és szívesen teszik, mert látják, hogy mekkora szükség van rá. Az önkormányzat viszont egyáltalán nem töri magát, hogy segítsen - tette hozzá. 

MG 4916
Gyermekétkeztetési Alapítvány

A szegénység megbetegít

Bátonyterenyén kétszer több a légzőszervi betegségben szenvedő gyermek, mint az országos átlag. Mezőcsáton a keringési megbetegedési gyermekek aránya hússzorosan (!!!) haladja meg az országos szintet. A mélyszegénységben élő családoknak, akiknek élelmiszerre is alig jut, az orvosi ellátásra, kezelésre és a gyógyszerhez jutásra szinte esélye sincs.

2005-ben tíz faluban indult el a Szegények patikája program, községenként havi 100 ezer forint támogatást nyújt az alapítvány a nyomorban élők gyógyszereire. Erre a támogatásra olyan falvak pályázhattak, amelyekben van orvos, aki fel tudja írni, patika, ahol ki lehet váltani a gyógyszert, és az önkormányzatnak is volt megfelelő erőforrása (információ, elszántság), hogy pályázni tudjon. 2016-ban már harminc faluban, mintegy ezer gyermek ellátását szeretnék megoldani az alapítványnál, Ahogy a projektvezető fogalmazott: a nyomor legmélyebb bugyraiba szeretnének eljutni, olyan falvakba, ahova már az orvos sem jár.

MG 5093
Gyermekétkeztetési Alapítvány

Ahol a szemüveg elérhetetlen luxusnak számít

Ahogy a projekt során a falvakat járták, észrevették, hogy vannak gyerekek, akiknek nagy szükségük lenne szemüvegre, de arra aztán már végképp semmi esélye sincs a családoknak. 2009-ben megszűnt a szemüvegek OEP támogatása, így azóta csak teljes áron lehet hozzájutni a látásjavító eszközhöz. Vagyis van még egy lehetőség, a súlyos krízishelyzetben lévők kérhetnek közgyógyellátást, ám akkor is el kell jutni valahogy a gyerekszemészhez, majd pedig egy OEP támogatott szemüveget készítő optikába. Ha ebben a helyzetben megengedhetnénk magunknak a cinizmust (de nem), azt mondanánk, innen szép nyerni. OEP támogatott szemüveget ugyanis ma már szinte senki sem készít. Először is azért, mert a támogatással iszonyú adminisztrációs teher jár, cserében legalább meg sem éri az optikusoknak, hanem jócskán ráfizetéses.

Vagyis konkrétan úgy kell elképzelni a dolgot, hogy van egy mélyszegénységben élő család, mondjuk egy Borsod megyei zsákfaluban, amelynek havonta néhány tízezer forintból kell kijönni, és az egyik gyerekük súlyosan rövidlátó. Hogy segíthessenek rajta, egy nagyvárosba (esetleg Budapestre) kellene utazniuk, gyerekszemészt találni (gyereket nem vizsgálhat optometrikus, csak szakorvos), majd egy olyan optikát, ahol elkészítik az OEP támogatott szemüveget. Nem folytatjuk, el tudják képzelni, mekkora esély van rá.

P1070909
Gyermekétkeztetési Alapítvány

1000 gyereknek már van esély

Márpedig ha a gyerek nem jut szemüveghez, akkor a látása tovább fog romlani. Nagyjából 14-16 éves koráig lehet húzni a dolgot, azután végleg elromlik a szeme: tompalátóvá válik, ami a vaksághoz eléggé közeli állapot és többé nem korrigálható.

Ezeken a gyerekeken szeretnének segíteni az alapítványnál. A Magyar Látszerész Szövetség vállalta, hogy díjmentesen elkészítik 1000 rászoruló gyermek szemüvegét, és ez szerintünk elképesztő jófejség. A szűk keresztmetszet jelenleg az, hogy megtalálják azokat a gyerekszemészeket, akik odautaznak és vállalják a gyerekek vizsgálatát.

Emellett szeretné az alapítvány a jelenlegi tízről harminc falura kiterjeszteni a Szegények patikája projektet, és eljutni azokba az isten háta mögötti falvakba, ahol a legjobban rászoruló gyerekeket találják meg. Vagyis további húsz faluba szeretnének gyógyszert és szemüveget juttatni a mélyszegénységben élőknek, amihez nagyjából 20 millió forintra lenne szükségük pluszban.

Ha ön úgy érzi, hogy azonnal támogatni szeretné a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkáját, és egyúttal segíteni a súlyos nélkülözésben élő gyerekeken, kattintson, a weblapon jó sok lehetőséget talál erre. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra