Hat módszer a legókockák tisztításhoz

A gyermeknevelés nagy kaland, minden nap új kihívás, amelynek során olyan problémákat kell megoldanunk, amiknek tegnap még a létezéséről sem tudtunk. Mi például a napokban szembesültünk azzal, hogy kétéves gyermekünk Duplókockák lassan koszosabbak, mint a levetett zoknija. De hogyan kell lemosni a duplót és a legót? Persze, tudjuk, hogyan kell valamit lemosni, de kinek van kedve és ideje egyenként áttörölni hatezer kis kockát? És mit csináljunk, ha fertőtleníteni is szeretnénk, mert reggel megrágta a szomszéd gyerek, délután meg lenyalta a kutya? Esetleg használtan vettük a feketepiacon? Nincs valami egyszerű, gyors megoldás? Utánajártunk a lehetőségeknek.

1. Klasszikus szappanos víz

A kérdés univerzalitását jelzi, hogy a Lego hivatalos honlapján is kitérnek rá. Ők a kézzel való tisztítás mellett szavaznak, vagyis dobjuk be a legókockákat egy lavór szappanos vízbe, ahol kell törölgessük le, majd tiszta vízzel öblítsük át. A víz ne legyen 40 C°-osnál melegebb  - mondjuk ember legyen a talpán, aki kézzel mos ennél forróbb vízben, de ha önnek azbesztből van a keze, a legóját akkor is kímélje. 

shutterstock 130839848

2. Szappanos víz zacskóban

A fentinek egy picit továbbfejlesztett változata: tegyük a kockákat mosózsákba, azt pedig egy lavór kézmeleg, szappanos vízbe. Hagyjuk egy kicsit ázni (koszosságtól függően akár egy napig is), majd húzgáljuk, dörzsöljük, mozgassuk a zsákban a kockákat, hogy azok egymáshoz dörgölődve tisztuljanak. Az eljárás fő előnye, hogy a végén nem egyenként kell kihalászgatnunk a kockákat a lavórból.

3. Mosógép

Bár a hivatalos verzió szerint a mosógépet jobb kerülni, az interneten rengeteg példát találtunk erre is. A legókockákat jól záródó mosózsákba (esetleg bekötött szájú párnahuzatba, vagy cipzáros vászontáskába) téve, kevés mosószerrel, gyapjúprogramon mossuk. A gyapjúprogram a legtöbb mosógépen 20-25 C°-ot jelent, vagyis a nagyon durva kosz nem fog lejönni, de a kockák épen maradnak - ezt mi is tanúsíthatjuk. A 40 fokos programot nem mertük kipróbálni, bár mivel a gyártó max. 40 C°-ot ajánl, valószínűleg attól sem lenne bajuk.

4. Mosogatógép

A mosogatógéppel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: a legtöbb oldal kifejezetten lebeszél róla, de vannak hívei. Ha ezzel próbálkoznánk, a kockákat mosózsákban vagy szitában helyezzük a mosogatógép felső polcára és olyan programot válasszunk, amiben nincs 40 C°-nál forróbb víz. Ha szárítóprogram is van a mosogatógépen, azt semmiképp ne használjuk, a forró levegőt nem bírja a kocka.

shutterstock 287149448

5. Fogkefe

Ha van pár szabad esténk, vagy olyan koszos a legónk, hogy a mosógép se tisztította meg, akkor jöhetnek a retró módszerek: a kis részek közé beakadt koszokat fogkefével, durvább esetben folyékony szappanba mártott fogkefével tudjuk levakarni. Kitartás!

6. Alkohol

A nagyon koszos, zsíros vagy fertőtleníteni kívánt darabokat alkoholos vattával törölgessük le. Az alkoholt ne hagyjuk rajta sokáig, ne áztassuk bele a legót, és a végén öblítsük le róla, ellenkező esetben sérülhetnek, kifakulhatnak a kockák. Ha elektromos alkatrészek is tartoznak a játékunkhoz, akkor azokat csak alkoholos vattával törölgessük és az 1-5-ös pontokat kerüljük.

+1. Szárítás

A legónak legjobb, ha kiterítjük egy pokrócra a szobalevegőn és ott hagyjuk megszáradni. A szárítógép, a hajszárító és a direkt napfény is ellensége a legókockának, ezeket kerüljük. Ha nagyon sürgősen van szükségünk száraz legóra (így kapásból nem tudjuk elképzelni ezt az élethelyzetet, de sose lehet tudni), akkor asztali vagy álló ventilátort állítsunk a kiterített kockák mellé.

Ön hogyan tisztítja a legóját? Egyáltalán szokta? Milyen gyakran? Mik a tapasztalatai? Tényleg elolvad a hajszárítótól? Meséljen!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek