Szeretethormon anorexia ellen

Az utóbbi évtizedekben sokat kísérleteznek az idegtudósok az oxitocin nevű hormonnal, amelyet élettani szerepe miatt gyakran szeretethormon vagy bizalomhormon néven is emlegetnek. Orrspray formájában beadva növeli a bizalom-, csökkenti a félelem, bizalmatlanság érzését, és a krónikus fájdalom kezelésében is hasznosnak tűnik. A szöuli egyetem kutatói most arra a következtetésre jutottak, hogy a molekulának az anorexia nervosa gyógyításában is komoly szerepe lehet.

Az anorexia nervosa tipikus tünetei a kórosan alacsony testsúly, a pubertáskor után a menstruáció elmaradása, valamint a testképzavar. Az ilyen lányok negyvenkilósan is kövérnek láthatják magukat, de nem feltétlenül: az is előfordul, hogy tudják magukról, milyen vékonyak, de túlbecsülik a testsúly szerepét az életükben. Például azt gondolják, ha még fél kilót fogynának, akkor már boldogok lennének, vagy hogy egy-két kilo felesleg miatt megvetik őket az emberek, elveszítik a barátaikat, és mindenben kudarcot vallanak.

shutterstock 132902285

Gyermekkorban még súlyosabb

Az anorexiának számos testi tünete van, amelyek mind a koplalás mellékhatásai: káliumhiány, amely szívritmuszavarhoz, fáradékonysághoz vezet; székrekedés, pajzsmirigyhormon-hiány és fokozott szőrnövekedés, fázékonyság, alacsony vérnyomás, hajhullás.

Még rosszabb a helyzet, ha az anorexia fiatalkorban alakul ki: ilyenkor lassul, majd megáll a növekedés, és a nemi hormonok zavarának következtében elmarad vagy kitolódik a nemi érés is. A tünetek tipikusan 14-18 éves kor körül kezdődnek, de ma már nem ritka a 12-14 éves korban kezdődő, illetve a régen ritkaságnak számító kamaszkor előtti kezdet sem.

A serdülő lányok körében az anorexia a harmadik leggyakoribb krónikus betegség: a lányok 1 százalékát érinti, de ennél jóval nagyobb számban előfordulnak olyan esetek, ahol a betegségnek csak egyik vagy másik tünete van jelen. Az anorexia veszélyét nem szabad alulbecsülni: a halálozási arány 10 éven belül 5-10 százalék, és a jelenlegi terápiák mellett a túlélő betegeknek is csak a fele gyógyul meg teljesen.

Csak a diétára tudok gondolni

A közhiedelemmel ellentétben az anorexiás páciensek többségét érdeklik az ételek, szívesen főznek másoknak, mi több, betéve tudják mindennek a kalóriatartalmát és a glikémiás indexét. Gyakran rengeteget foglalkoznak azzal, mit egyenek, mikor, mivel, hogyan, és sokkal többet gondolkodnak ételeken, evésen, valamint természetesen a súlycsökkenés-súlygyarapodás kérdésén, mint az egészségesek. Ez alááshatja baráti kapcsolataikat is, hiszen érdeklődési körük beszűkül – bár nem minden esetre jellemző, de az anorexiások gyakran magányossá válnak.

A betegség során megváltozik az is, hogyan reagálnak a többi emberre: hajlamosabbak a negatív reakciókat jobban észrevenni és azokra koncentrálni, vagyis biztosan felfigyelnek, ha valaki undorodva vagy mérgesen néz rájuk. A barátságos, vidám közeledést pedig az átlagnál kevésbé veszik észre, ezeken könnyen átsiklanak, így összességében tévesen úgy érezhetik, mindenki utálja vagy elutasítja őket.

shutterstock 158004926

Az oxitocin megváltoztatta a figyelmi fókuszt

A dél-koreai Inje Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a beadott oxitocin megváltoztatja az anorexiás lányok gondolkodásmódját: akik kaptak a hormonból, azokat elkezdte kevésbé érdekelni a testsúly és az ételek kalóriaértéke. Például, ha elhízott emberekről és hizlaló ételekről mutattak fotókat, a páciensek sokáig nézegették ezeket, egy adag oxitocin után viszont hamarabb átlapozták őket és kevésbé figyeltek rájuk.

A szakemberek szerint ez annak tudható be, hogy az oxitocin csökkentette a kajára és a testalkatra fókuszáló tudattalan gondolatok erősségét. Egy másik kísérletben ugyanezek a kutatók haragot, undort vagy vidámságot kifejező arcokat mutattak anorexiásoknak – az anorexiás betegek ugyanis hajlamosabbak a negatív érzelmekre koncentrálni, az undort vagy haragot kifejező arcok nagyobb hatással vannak rájuk, míg a vidám vagy barátságos arcokra kevésbé figyelnek. Egy adag oxitocin orrspray után mindez megváltozott: az anorexiás betegek a hormon hatására már kevésbé figyeltek az undort kifejező arcokra, és kevésbé kerülték a dühös arcokat.

Miért pont az oxitocin?

A korábbi kutatásokból már kiderült, hogy az anorexiás betegek oxitocin-szintje kórosan alacsony, és részben ez magyarázza a kóros szociális funkcióikat, vagyis azt, hogy gyakran negatívan viszonyulnak embertársaikhoz.

Az oxitocinnak többféle szerepe is van az idegrendszer egészséges működésében, és ezek többnyire a szeretethez és a bizalomhoz kapcsolódnak. Az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet, ami például szüléskor igen előnyös (sajnos a kívülről, fájáserősítő céllal a vénákba beadott oxitocin nem jut be az agyba, ezért ott ez a hatása kimarad).

Oxitocin szabadul fel az orgazmus során, valamint szoptatáskor; az ilyenkor felszabaduló oxitocin erősíti a kötődést a pár két tagja, illetve az anya és gyermeke között: szoptató anyák és szerelmes emberek agyában magasabb oxitocinszintek mérhetőek. Ha az oxitocint nem a véráramba, hanem orrspray formájában közvetlenül a központi idegrendszer közelébe adják be, akkor ezek az agyi hatásai is érvényesülnek: több kutatás szerint fokozza a bizalom érzését.

Akkor holnap kipróbálhatom?

A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy kísérleteik még nagyon korai szakaszban vannak, túlságosan messzemenő következtetéseket nem szabad levonni belőlük, azaz jövő héten még ne keressük a gyógyszertárban az oxitocin orrsprayt. A kutatásokban viszonylag kevés volt a résztvevők száma, nagyobb csoporton is meg kell ismételni őket. Ugyanakkor az oxitocin az eddigi adatok alapján biztonságos szernek tűnik, több tanulmányban is használták krónikus fájdalommal járó kórképek, például migrén kezelésére.