Szülés előtt emigráló orvos, másnak szánt szuri ellenére megint itt szülne az olvasó: MÁV kórház, Budapest

MÁV kórház, vagyis Állami Egészségügy Központ. Jól felszerelt, jó hírű intézmény, és az, hogy az orvos külföldre dobbant a szülés előtt, vagy hogy az Olvasó a szülés után arra ébred, másnak szánt injekciót adnának neki, bárhol, bárkivel előfordulhat. Nem rossz hely ez, na.

Kórházfigyelő sorozatunkból mindent megtudhatsz a szülészetekről, ha pedig írnál nekünk, ajándékcsomagot nyerhetsz!

Ha még nem szültél, nézz körül, melyik szülészet áll szívedhez legközelebb, ha pedig már igen, írd meg te is kórházfigyelődet, és segíts azoknak, akik most választanak kórházat: küldd el élményeidet a poronty@divany.hu címre! Köszönjük!

Forrás: netpolgar.network.hu
Forrás: netpolgar.network.hu

A kórház neve

Állami Egészségügyi Központ, régi MÁV Kórház, Budapest

Mikor szültél itt?

2009. április

Általános tapasztalat

Terhességem előtt nem sokkal költöztünk fel Budapestre, így sem orvost, sem kórházat nem ismertem. Elég sokáig nem is volt orvosom, olyan 5 hónapos terhes voltam, amikor egy ismerősre hagyatkozva határoztam el magam egyikük mellett. Egy harmincas, szimpatikus dokit ajánlott, aki ráadásul éppen abban a kórházban dolgozott, ami a legközelebb volt hozzánk, úgyhogy egyértelmű volt, hogy megpróbálom itt.

Terhesgondozás

Ahogy másoktól hallottam, elég szokatlan volt a terhesgondozásom, de jó értelemben. Az orvos már az elején megadta mobilszámát, amin bármikor hívhattam volna, ha kérdésem lett volna, de szerencsére erre nem volt szükség. Sőt, hogy ne kelljen várni rá, mondta, hogy hívjam fel vagy írjak SMS-t, ha már ott vagyok a kórházban, és lejön megvizsgálni. Mindig készségesen, türelmesen, figyelmesen bánt velem. Hol a Máv-ba, hol a Honvédba kellett menni vérvételre, vizsgáltra. Nekem mindegyik ugyanolyan messze volt, így semmilyen problémát nem jelentett. A Máv rendelő UH-rendelése viszont akkoriban katasztrófa volt.

Érthetetlen módon éppen az ultrahang vizsgáló előtt nem lehetett leülni, csak arrébb, ahova senki nem mert, nehogy beálljanak elé a sorba. Ezért a szűk folyosón kígyóztak a kisebb-nagyobb pocakos nők és kísérőik, ráadásul mindig sokat kellett várni. A vérvétel a Honvédban volt, ahol a terheseket soron kívül előre engedik -az ajtón lévő felirat figyelmeztet erre-, az más kérdés, hogy más várakozók kicsit szúrós szemmel nézik az embert, hogy mit tolakodik, pláne ha nem is látványos még a pocakja.

Pontozás: 8/10

Szülőszoba

A hall családias, hangulatos, meleg színű falakkal, textilekkel. A szülőszobák elvileg minden olyan eszközt, kényelmi ellátást tudnak, amit a mai modern kórházbakban elvárnak, de én ebből nem sok dolgot élveztem ki. A szülés elég gyorsan lezajlott, így nem volt időm körbenézni. De láttam labdákat, kádat, talán bordásfalat is, meg olvastam, hogy mások is dicsérik a felszereltségét. Én csak egy gumilabdát használtam vajúdáskor, illetve adtak masszázsolajat, amivel a férjem kenegethette a derekam. Akit érdekel, a kórház szervez szülőszobalátogatásokat is, akkor szervezetten körbe lehet nézni. Az apuka bent lehetett végig, vele is figyelmesek voltak. Bár a honlapjuk szerint nem automatikusan történik a beöntés és a gátmetszés, de én úgy vettem észre, mintha ez rutineljárás lenne. Én mindkettőn átestem, nem tudom, hogy ha kérem, hogy ne, mi lett volna.

A köldökzsinórt rögtön elvágták és már vitték is a gyereket. Az apuka mindvégig ott volt, ő legalább megörökíthette az első pillanatokat.

A szüléskor nem volt sem választott orvosom, sem szülésznőm. Előbbi szülésem előtt külföldre ment, utóbbit nem is lehet választani ebben a kórházban. De alapjában véve mindenkivel elégedett voltam, mindegyikük olyan volt, amilyenre akkor, ott szükségem volt. Az orvosnő, akihez még a terhesgondozás végén jártam párszor, éppen ügyelt, amikor szültem, a szülésznő meg fiatalos, lendületes, de határozott és figyelmes volt.

Pontozás: 8/10

Gyermekágy

Elvileg választani lehet, hogy velünk maradjon a gyerek vagy csak szoptatni hozzák be nekünk. Nálam vegyes volt, mert első nap elájultam, akkor elvitték, csak szoptatni hozták be, aztán egész nap velem volt a kis tologatós kosárban, utána meg besárgult, és azért vitték el többször.

Hárman voltunk egy szobában, minden szobához saját wc, zuhanyzó van. Elég kulturált, nem volt gond. A látogatók akkoriban még bejöhettek bármikor még a szobába is, ami akkor is tilos volt, de nem foglalkoztak vele. Most már látogató nem léphet a kórterembe, a gyereket is az üveg mögött kell hagyni, ha ki akar menni az ember beszélgetni.

A csecsemősök lényegében letojták az embert. Ha kérdezni merészeltünk, fancsali kivagyis válaszokat kaptunk, úgyhogy inkább nem is kérdeztünk, megbeszéltük egymás között. Egyik éjszaka arra riadtam, hogy injekciót akarnak belém döfni, mire hangos tiltakozásomra kiderült, hogy nem is nekem szánták. Aztán az eredetileg kicsi melleim akkorára bedagadtak, mint egy óriás tőgy, amin jókat mosolyogtak az ápolók, hogy milyen bombázó lettem. Kérdeztem, hogy fejjem-e, mert a gyerek nem bírja bekapni a bimbóm, ergo nem jön ki tej, mire lehurrogtak.

Másnap én könyörögtem már segítségért, mert teljesen elzárultak a csatornák, begyulladt, mire mindkét mellemet egy-egy ápolónő csűrte-csavarta, s rákapcsoltak a kórházi szívóra. Potyogtak a könnyeim, és utána sem jött helyre sajnos, hetekig küzdöttem a szoptatással, még a dokinőmhöz is elmentem, aki meglepően flegmán fájdalomcsillapítót ajánlott. Nyilván nem szedtem, de utána nem sokkal abba kellett hagynom a szoptatást.

Pontozás: 4/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Összességében azt kell mondjam, volt nagyon pozitív és nagyon negatív tapasztalatom is, de még így is a következő gyerekemet ott fogom szülni. Nekem még így is megfelel, hiszen azért egyértelműen érződik a professzionális háttér, a tapasztalat, valamennyire a modern elvárásokhoz való igazodás (bár a modern köntösben inkább a berögzött dolgok rejlenek), s igazából egyes dolgozók kiégettsége, leterheltsége az, ami negatívan hat. De gondolom, ez nem csak a Máv kórház sajátossága.

Hogyha valaki előre felkészül erre, akkor nem hiszem, hogy önmagában ez elriasztó lehet. Amit megtanultam, merni kell szólni, kérdezni, érvényre juttatni akaratunkat.

Ajánlod más anyáknak?

Ajánlom, mert sok jó orvosa van a kórháznak, a szülészet is jól felszerelt, az utána következő pár napot meg végülis simán ki lehet bírni. Az már a legkevesebb.

------------------------------------

MÁV Kórház

A kórház részletes tájékoztatója újdonsült anyukák számára itt letölthetô

Régi szülészeti honlap: itt

Telefon: 475-2600, 475-2565 vagy 475-2664(szülőszoba)
Mellékek
Szülőszoba: 1704
Nőgyógyászati ambulancia: 1845, 1255 
Szülészeti osztály: 1726, 1652
Ultrahang: 1772

A szülőszoba a kórház 3. emeletén található.

Az osztály leírása

A kórház szülészete a következő lehetőségeket biztosítja:    
-   kizárólag egyágyas, modern szülőszobák 
-   nyugodt, csendes, tágas környezet 
-   széles, kényelmes, gombnyomásra szülőszékké alakítható elektromos szülőágyak 
-   sarokkád, bordásfal, kötél, labda, függőágy használati lehetőség 
-   a nap 24 órájában korlátlanul elérhető fájdalomcsillapítási /pl. epidurális érzéstelenítés- EDA/ ellátási lehetőség

A szülésnél a következő elveket alkalmazzuk:    
-   a vizsgálatok és a beavatkozások számának csökkentése, előtte részletes orvosi tájékoztatás 
-   emberközeli, nyugodt, csendes vajúdás és szülés biztosítása, családbarát szemlélet 
-   beöntés, borotválás választható 
-   a vajúdó végig sétálhat, labdán ülhet 
-   étel, ital fogyasztása megengedett 
-   élettani szülésnél infúziót nem alkalmazunk 
-   a szülési pozíció választható 
-   zenehallgatási lehetőség, kérésre félhomály 
-   nem rutinszerűen végzett gátmetszés 
-   születést követően a köldökzsinór késői ellátása, az újszülött azonnali mellre helyezése 
-   szülőszobán újszülöttet nem fürdetünk 
-   köldökzsinór vér /őssejt/ levételi lehetőség.

Forrás: www.mavszuleszet.hu

maps.google.com
maps.google.com
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek