Az ekcémán nem segít a hosszú szoptatási idő

Régóta él az a hiedelem, hogy ha a csecsemő sokáig él anyatejen, megmenekül az ekcémától és más allergén betegségektől. Egy közelmúltban megjelent tanulmány ennek ellentmond.

A leggyakoribb bőrbetegség

Állítólag az emberek nagyjából egytizedének van. Allergikus eredetűnek mondják, de pontos háttere ennél összetettebb, nem is egyszerű felfedni, hogy az egyes esetekben kinek miért van ekcémája.

Ha tartós vendég a bőrön, akkor vöröses foltokként, kiszáradt, megvastagodott és megkeményedett, sokszor berepedt sebekként kínlódhatunk vele. Iszonyúan tud viszketni és persze a vakarás csak tovább ront a helyzeten: akár enyhén vérző sebek is nyílhatnak miatta.

Leginkább a hajlatokban jellemző, de gyerekkorban az arra hajlamosaknál a bőr számos felületén megjelenhet. Aztán később sokszor visszaszorul bizonyos testtájakra.

Intenzitása változó, néha már-már eltűnik, de aztán egy-két nap alatt nagyon csúnya tüneteket produkál. A nyílt sebek pedig akár el is gombásodhatnak; jobb nem is részletezni az ilyenkor kialakuló gennyes fürtöket.

Arra a megállapításra jutottak a brit kutatók, hogy nemcsak azt nem bizonyítja, hogy megelőzné, de a súlyosságát sem kisebbíti. Ugyanaz az eredmény jött ki azoknál a gyerekeknél is, ahol az anya szenvedett már allergiától és azoknál is, akiken a bőrükön elvégzett allergiás teszt pozitív eredményt hozott.

21 ország több, mint 50 ezer, 8 és 12 éves közötti korú gyerekének az adatait gyújtötték össze. Szülőkkel kérdőíveket töltöttek ki, a gyerekeket pedig megvizsgálták, hogy testhajlataikban van-e jele a bőrbetegségnek.

Nincs védelem

A felmérés megállapítása szerint tehetősebb országokban a hosszabb szoptatási idő egy kicst még meg is növelte az ekcéma kockázatát. A tudósok szerint ez nem annak köszönhető, hogy a szoptatás okozná az allergiát, hanem mert azok az anyák, akik látnak csecsemőjükön allergikus jeleket, bízva a kedvező következményekben, tovább etetik őket anyatejjel.

"Nem vonjuk kétségbe a szoptatás előnyeit" - mondta Carsten Flohr, a tanulmány vezető szerzője és a londoni Kings College gyermekgyógyász- adjunktusa -, "de amikor az ekcéma megelőzéséről van szó, sem maga a szoptatás, sem a hosszabb szoptatás nem tűnik úgy, hogy védelmet nyújtana."

(New York Times)

Oszd meg másokkal is!
Mustra