Egy fehérje miatt kockázatos a késői gyermekvállalás

A későharmincas-koranagyvenes éveikben szülő nők esetében statisztikailag magasabb a rendellenes magzati fejlődés vagy a vetélés kockázata, mivel sok petesejt nem megfelelő számú kromoszómát tartalmaz, de ennek oka eddig nem volt ismeretes.

A tudósok újabb kutatása nagy lépés előre annak megértésében, miért hajlamosabbak az idősebb nők abnormális petesejteket termelni, amely növeli a vetélés, a meddőség és a születéskor már fennálló magzati-újszülöttkori problémák (pl. Down-szindróma) előfordulási arányát.

A Newcastle-i Egyetem és a Newcastle-i Meddőségi Központ kutatói úgy találták, hogy a cohesin nevű fehérje szintje, amely a sejtosztódást segíti, a nők korosodásával drámaian csökken. Ha nincs elegendő cohesin-fehérje, a pete nem arányosan válik ketté, ami „rendetlen” sejtosztódáshoz, és a kromoszómák abnormális számához vezet, írja a Telegraph.

A Dr. Mary Herbert által vezetett kutatásban fiatal és idős egereken demonstrálták a kutatók, hogyan csökken a cohesin-szint, ahogyan az egérnőstények öregednek. Az eredmény a kromoszómák összetartásának (kohéziójának) meggyengülése volt, ezért az egyenlő sejtosztódás folyamata sérült, az ily módon károsodott peték nem fejlődtek, meddőséghez, vetéléshez vagy születéskori magzati rendellenességekhez vezetve.

Dr. Herbert, az Idősödés és Egészség Intézet reproduktív biológia egyetemi docens szakértője szerint további kutatások szükségesek ahhoz, hogy miért csökken a korral a cohesin-szint.  „Ha megértenénk a folyamatot, azt is láthatnánk, van-e lehetőségünk beavatkozni, hogy ne csökkenjen ilyen mértékben a fehérje szintje.”- mondta. „Persze a nők legbiztosabb módszere a probléma elkerülésére az, ha fiatalabb korban vállalnak gyermeket.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek