Anya és a bizniszmuffok

Nincs még karácsony, de már már elindult a szezonja az ilyen-olyan ügyfélpartiknak, a különféle projektzáró eseményeknek, meg a fene tudja, milyen báloknak. A múlt héten elkeveredtünk egybe mi is és végre meg tudtam fogalmazni magamnak, hogy miért iszom és dohányzom ezeken az eseményeken, holott bagózni egyáltalán nem szoktam, inni pedig mértékkel.A végkövetkeztetésem az, hogy ha tálcán kínálnának kokaint, minden latolgatás nélkül utána nyúlnék, sőt a szervezők vigyázva bánjanak a dekorációs kötelekkel is.Ülök egy kerek, puccos asztalnál és lezsibbadva tapsolok az idei gigaeladás, gigapartnerek, gigabeszámolók és projektek felsorolásának. Csak úgy röpködnek a szakszavak, helpdesk, workshop, benchmark, egészségetekre! Amikor körülnézek, úgy érzem magam, mint egy esküvőn, a nők egy része olyan hajkoronát visel, amiből vágod, hogy legalább két órát ült előtte a fodrásznál, a flitteres és uszályos ruha pedig alig fér be az asztal alá. Milyen jó hogy hajat mostam. Két korty között azon kezdek filózni, hogy a legtöbb csapattag, szervezeti láncszem meg van győződve arról, hogy a feleségeknek ez életük egyik meghatározó eseménye. Ingyen pia, ingyen kaja, jó meleg is van, mert beleheljük 200-an a termet, csóró, gyeses miliőnkből nézve egy kisebb Oszkár-gálának is felér. Ekkor azt gondolom, hogy ők szánnak engem. Nem is árulom el nekik, hogy régen nem vagyok már gyesen.

Megérkezik a felkért haknikirály, néhányan felállnak, mert nem látnak a helyükről. Én kicsit csalódott vagyok, mert tudat alatt a télapót vártam, aki tavaly is elfenekelte a HR igazgatót virgáccsal, akinek lesett a fejéről a póthaja előrelendültében, de aztán eszembe jut, hogy hol van még a december. Kár. Addig is igyunk, s megpróbálok cinkos tudatalatti kapcsolatot kialakítani a hostesslánnyal, jelezve, hogy kívülálló vagyok.

Miért is utálom annyira a céges bulikat? Mert meg kell jelenni. Meg mert semmi közöm hozzá. Ha nem megyek, akkor hisztis feleség képébe kerülhetek hamar, aki nem prezentálja a férjét, így inkább mély filozófiára szánom agyban azt a három órát, amit felületes csacsogással töltök 5 centis tűsarkakon és elmondom százszor, hogy most éppen mit csinálok, mekkorák a gyerekek (Tényleg van már gyereketek? És a nagyobb már 8 éves? Hiába, régi ismerős). Okosan bólogatok a banki projektekre, a szövevényes tenderhálózatra és megpróbálok nem ásítani és egyenesen nézni, mert az ijedtemben felhajtott bor hamar felér a fejembe. De tudom, ha nem jönnék, nyomasztana. Nincs mese, sosem leszek diplomatafeleség.

Elérkeztünk az est fénypontjához, emberéletek árán juthatunk a svédasztal tartalmához. Hosszú sor kígyózik, s átlagosan háromszor szed néhány egyébként diétát tartó bizniszmuff. Arra gondolok eközben, hogy egyszer, amikor még nem igazán érdekelt ki, mit gondol, arra a kérdésre, hogy „és te mivel foglalkozol”, (miután egy óráig mesélte Sissinek öltözött ruhájában a csaj, hogy mekkora biztosításokat kötött idén), fapofával közöltem, hogy leszázalékoltak, mert szellemi fogyatékos vagyok, most meg nem csinálok semmit, mert nincs seprű a raktárban, amiket összeszerelhetünk. Utána sokáig nem beszélt velem a Remek Ember.

Miközben majdnem megfulladok a dohányzóban a cigitől, mert nem vagyok hozzászokva, nézem a szakértői csapatot, akik fuldokolnak a nevetéstől, a feleségek meg kissé távolabb feszengnek. Arra a következtetésre jutok, hogy elhibázott dolog-e páros céges estélyeket rendezni? Amikor már majdnem jól érzi magát a nép, hirtelen eszükbe jut, hogy ott van a feleség (vagy férj) is. S mi az egészben az ironikus? Ha hirtelen a költségstop miatt beszüntetik a páros eseményeket, kitör a palotaforradalom. Akkor most mi a jó nekünk már megint? És nekik? Hiába, az élet nem habos torta, csak, mi, ha annak öltözünk. Egészségetekre! 
Oszd meg másokkal is!
Mustra