Nitroglicerin segít a koraszülötteken

Jelentősen javítja a koraszülöttek egészségi állapotát, ha anyjuk a szülés megindulásakor nitroglicerint kap, derül ki egy új kanadai tanulmányból. A javulás azoknál az újszülötteknél a legjelentősebb, akik igen korán, a terhesség 24-28 hetében jönnek a világra.


Eddig nem volt olyan, vajúdást megállító gyógyszer, amely javította volna a koraszülött állapotát. Az ottawai Queen's University kutatócsoportja öt éven át tartó vizsgálatában 153 nő vett részt, akiket akkor kértek fel a részvételre, amikor megindult a szülésük. Az orvosok arra az eredményre jutottak, hogy a nitroglicerintartalmú tapasz segít megnyújtani a terhesség időtartamát, a magzat kilátásait pedig javítja, mivel kevesebb mellékhatása van, mint a vajúdás leállítására adott egyéb szereknek.

A kutatást vezető Dr. Graeme Smith szerint a kanadai egészségbiztosítónak évente közel kétmilliárd dollárjába kerül a koraszülöttek ellátása és gyógyítása. A nitroglicerines kezelés így nem csak a családokon és az idő előtt érkező gyerekeken segít, de az államnak is sokat spórolna.

A koraszülés világszerte a halálozások és fogyatékosságok vezető oka az újszülöttek  körében. Az American Journal of Obstetrics and Gynecology szülész-nőgyógyászati szaklap januári számában közölt kanadai kutatás szerint Kanadában az újszülöttek 7,5 százaléka érkezik a 37. terhességi hét előtt, 1-2 százalékuk pedig a 34. hét előtt. Ez az utóbbi csoportnak van a legnagyobb esélye azonnali vagy hosszú távú egészségügyi komplikációk kialakulására, mondta Dr. Smith.

Az 1847-ben felfedezett nitroglicerint jó ideig csak igen veszélyes robbanóanyagként ismerték: Alfred Nobel vagyonát azzal a felfedezéssel szerezte, hogy az instabil nitroglicerint kovafölddel keverve stabil robbanóanyagot: dinamitot hozott létre. A nitroglicerinnel dolgozó munkások által tapasztalt erős fejfájás vezetett ahhoz, hogy felismerték, értágító hatása miatt szívgyógyszerként is alkalmazható. Manapság számos, anginás panaszokat gyógyító szer hatóanyaga a nitroglicerin. A Durex hamarosan piacra kerülő új óvszerének hegyében is kis mennyiségű nitroglicerin található, írja a Wikipedia, mely értágító hatásával segíti az erekciót.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek