Tantra és szex – "Nem látja a farkától az erdőt"

tantre-leadA szexuális energiák spirituális egyesítése, időtlen együttlétek, többszöri elélvezés, valamint gyorstalpalók, workshopok és "csináld magad" útmutatók – nagyjából így fest nyugatról nézve, de vajon tényleg arra való a tantra, hogy jobb legyen az ágyban?

cikk-tipus-altalanos


K. jóképű, nagydarab, negyvenes bróker. Napközben ügyesen tologatja a pénzt, miközben otthon Hamvas Bélával kezelgeti megfáradt elméjét meg kortárs táncra jár. Yuppie kollégái nem titkoltan megmosolyogják a Peugeot-ért és a panorámás társasházi lakásért - talán nem is sejtik, hogy van egy másik élete is. Évente párszor Olaszországba, Indiába jár tantra-elvonulásokra. Amikor már nagyon tele van a feje.

A tantra persze nem újdonság. Bő tíz éve még lehetett villantani vele egy társaságban, ha leült a beszélgetés, de mára a női magazinok és spiritbizniszben utazó könyvkiadók örökzöldjévé nőtte ki magát. Persze az, hogy valamiről sokat olvasunk, hallunk, netán beszélünk, nem egyenlő azzal, hogy tudjuk is, micsoda. Bár kétségkívül annak illúzióját kelti.

tantraLeginkább talán árucikk... mivel magát a tantrát nem lehet eladni, eladnak valami egzotikusan csomagolt, tantrának tűnő, nyugati gyomorral is jól fogyasztható izét. Nem azt mondjuk, hogy errefelé ne teremnének valóban autentikus mesterek és kiadványok, de biztosan nem minden bokorban. Nem könnyű kimazsolázni őket a művészien gabalyodó női és férfi testrészek masszájából.
 

Ugyan miért értenék?

Visszatérve K-ra, a brókerre, néha bizony kifakad. – Ez az egész banda csak a kefélésért jár oda. Nem is tudják, mit kellene nyitogatniuk, annyira elfoglalja őket a szabad szex meg az óriási spirituális kiteljesedés. Ahogy megjelenik valaki, megindul a helyezkedés, ki kit visz el. Tantra tábor, és nem értik - teszi hozzá huncut mosollyal -, amikor kisétálok az olivaligetekbe, magam mögött hagyva a a szenteskedő szangha-testvéreket...

K-nak volt egy olasz szerelme, akivel a táborban ismerkedett össze pár éve (rövid volt a kapcsolat és intenzív). Jó dolog ismerkedni, és a szabad szex is jó (már akinek bejön), de K. egy kicsit másra vágyna. Úgy fogalmaz, hogy ez csak "tantratábor címszóval folytatott spirituális skalpvadászat". Mint mondja, nem igazán értik a lányok, hogy egy ideje miért hárítja nyílt felajánlkozásukat. – A tantrát sem értik, ezt miért értenék?

"Nem látja a farkától az erdőt – talán ezt mondhatnánk az itt nyugaton tantrát hirdetők és gyakorlók többségére" – ezt már Valerie Tasso írja a témáról a Szex antikézikönyvében

Attól, hogy veszünk egy szép, színes arab szőnyeget, megnézzük a neten, mikor és hogyan kell leborulni, aztán ezt a megfelelő irányban végre is hajtjuk napjában ötször, még nem leszünk mohamedánok. Bizonyos esetekben a kulturális háttér és szellemiség annyira meghatározó, hogy a technikák átvételekor szinte bizonyosan lemarad a lényeg. Ami így lesz belőle, az a tantra esetében leginkább paródia, néha teleshopos színvonalon előadva. Tisztelet a (valóban létező) kivételnek.
 

A neotantra útján

A könnyed tanfolyamokkal, "csináld magad" útmutatókkal, konkrét, képekbe szedett technikákkal (hol vannak már a titkos tanítások és a személyes átadás...) operáló neotantra egyik veszélyének Georg Feuerstein indológus, számos szakkönyv szerzője azt tartja, hogy a gyakorló hamis valóságot épít fel. Úgy tesz és úgy is él, mint egy tantrika, de ettől még nem lesz az. Pont a misztérium marad ki belőle.

A neotantra, bírálói szerint, leginkább azért nem működhet, mert alapvetően nyugati szemlélettel közelít az ügyhöz, és így minden a feje tetejére áll. "Az egyik pasim tantraszexes volt, órákon át keféltünk" – halottuk egyszer egy kedves lánytól, ami jól mutatja a nyugati viszonyulást. A tantra egy technika, amivel feldobhatjuk a szexet, nagyobb lesz az élvezet, nő a teljesítmény és még szégyenkezned sem kell, mert ez egy spirit izé – tulajdonképpen ez a valódi üzenete a legtöbb interpretációnak, csak a stílus és a tálalás változik.

Miközben a tantra lényege valami olyasmi lenne, hogy amit csinálsz (ebben az esetben például a szeretkezés), azt csináld önmagáért és ítélkezés nélkül, nyitottan, mindenféle cél és haszonvárás nélkül. Ez az az áldott állapot, ahol nincs minősítés, és ahol a spiritualitás magától megjelenik. Egy tibeti (vadzsrajána) buddhista mester egyszer így fogalmazott: "Nem kell átalakítanod se; csak idd ki a mérget egy húzásra, és közben ne feledd el észrevenni, hogy nem méreg".

 

cikk-tipus-linkek

A szex gyakran azért csalódás, mert megengedjük, hogy átverjenek, saját zsibvásárunk eredménye – a férfire várunk, pedig gyönyörünk saját kezünkben van. Pogány Zsuzsanna intimtornatréner arról, miért fontos, hogy a nők jobban megismerjék saját testüket. | A szex magasiskolája: az intimtorna titkai

Valerie Tasso őszintén szólva az elmúlt napok prostis anyagai kapcsán jutott eszünkbe, de túlmutat a témán, és ha figyelsz rá, talán tényleg jobb lesz minden az ágyban. | Minden, amit el kell felejtened a szexről


Oszd meg másokkal is!
Mustra