Közösségi oldalon, aukciós oldalon vagy webshopban érdemesebb vásárolni?

A webshopok és aukciós oldalak legnagyobb ellenfelei a közösségi oldalakon alakuló vásárlói csoportok, ahol az emberek saját megunt, már nem használt vagy esetleg sosem hordott dolgaikat adják el. Összeszedjük mire figyeljen oda, és mik az ilyen csoportok előnyei és hátrányai.

A jól ismert webshopokban bízhat

A webshopok legnagyobb előnye, hogy ott pontosan tudja milyen céggel áll kapcsolatban, hogy új termékről van szó garanciával és a 14 napos visszaküldési lehetőség is erős érv mellettük. A legtöbb helyen azonnal látja, mi van készleten és hány munkanapon belül fogják azt kiszállítani, és hogy panasz esetén hogyan fordulhat a céghez. Sok helyen lehetősége van személyes átvételre is, ami azért jó, mert így fizetés előtt szemrevételezheti a megvásárolni kívánt terméket. Ha olyan helyről szeretne vásárolni, amit nem ismer annyira, akkor érdemes rákeresni az interneten, hogy más felhasználók mit írnak róla, milyenek voltak a tapasztalataik. Jó, ha megnézi, ki az üzemeltető, milyen országban van bejegyezve a cég, illetve szánjon arra időt, hogy elolvassa a vásárlási feltételeket is, hogy biztosra menjen. Ha van lehetősége, mindig regisztráljon az oldalra, így saját felületén nézheti meg az aktivitásait, vásárlásait. És ne feledje azt sem, hogy más országok kínálatából is szemezgethet, hiszen a garancia ugyanúgy érvényes, és Európán belül még segítenek is az ügyintézésben. 

Az aukciós oldalak 

Ezeken az oldalakon licitálhat magánemberek megunt és eladásra szánt termékeire, és persze vannak olyan kereskedők is, akik webshopnak ilyen oldalakat választanak. A licitálás mellett fix áron is vásárolhat néha egészen furcsa dolgokat. A webshophoz képest előny az, hogy új termékek mellett használt dolgokat is vehet, illetve az eladókról véleményt is kap, így kiválaszthatja azokat a személyeket, akik megbízhatóak. Legyen azért körültekintő, mert kamuhirdetőkbe még így is belefuthat, akármennyire is odafigyel az összes apró részletre. A legnagyobb oldalak már ellenőrzik a hirdetésfeladókat, és különböző algoritmusok alapján szűrik ki azokat, akik csalni akarnak, ha pedig a vevő minden körültekintése (és az ő ellenőrzésük) ellenére mégis csalók áldozata lesz, akkor segítenek és akár kártalanítják is. Itt azonban számolnia kell azzal, hogy ha magánszemélytől vásárol, nem áll fenn a 14 napos visszaküldési lehetőség, és persze garanciát sem vállal rá az eladó. Ha valami új elektronikai eszközről, vagy frissen vásárolt holmiról van szó, akkor azért mindenképpen kérdezzen rá az eladónál, hogy a blokkot vagy garanciához szükséges papírokat is mellékeli-e a termékhez, hiszen egy későbbi garanciális meghibásodás vagy bármilyen reklamáció esetén arra önnek lesz szüksége. Mindig nézzen utána annak is, hogy mikor fogja az eladó feladni a terméket, hiszen néhány esetben külföldről érkezik az, amit el akar adni. Ha vásárlás előtt meg szeretné nézni a terméket, akkor pedig válassza a személyes átvétel lehetőségét. Amennyiben ön szeretne eladni valamit ilyen oldalakon, nézzen szét alaposan, hova rakja fel a hirdetését és hol mennyit jutalékot kell az eladások után fizetnie. 

453488522
Matt Cardy / Europress / Getty

Közösségi oldalak

A Facebookon egyre több olyan csoport alakul, ahol a használt holmijaiktól (általában a megunt ruhadarabjaitól) szeretnének megszabadulni magánszemélyek. Mint egy garázsvásáron: mindenki felteszi a portékáját, és lecsap rá az, akinek tetszik. Egyébként tényleg ki lehet fogni márkás és megkímélt darabokat is a bolti ár töredékéért, hiszen ki ne vásárolt volna valaha is olyan cuccot, ami a próbafülkében ellenállhatatlannak tűnt, de egy-két viselet után rájött, hogy mégsem az ön stílusa. Ráadásul új ismerősöket szerezhet, sőt összehozhatja a sors olyan emberekkel, akiknek stílusa és alkata is hasonló, így akár egymásnak is passzolgathatják a megunt dolgaikat. A jól fotózott ruhákból vagy kiegészítőkből befolyt összeget pedig akár helyben el is verheti más termékekre. A baj ezekkel a csoportokkal csak az, hogy hiába, hogy egy részük zárt, és hiába, hogy néhányukat próbálja a közösség létrehozója (vagy néhány lelkes és ráérő önkéntes) rendben tartani, mégis ellenőrizetlenek. A tagokról nem tud semmit, csak azt látja, vannak-e közös ismerőseik, illetve jobb esetben ismerős lesz a neve annak, akik sok terméket ad el. Ugyanúgy, ahogy az aukciós oldalon, a termékek eredetéről és valódiságáról itt sincs információja. Persze a legtöbben sejtik, hogy egy valóban eredeti "vadiúj, de rájöttem, hogy mégsem az én stílusom" Gucci-táskától senki nem akarhat annyira megszabadulni, hogy tényleg pár ezer forintért kínálja fel; mint ahogy az sem életszerű, hogy valakinek egész méretsorai állnak otthon edzőcipőkből vagy farmerekből. Mikor ruhát vesz, jó ha megkéri az eladót, hogy mérje le a derékbőséget vagy a hosszt, hiszen a beleírt méret sokszor csalóka. 

De akkor hol vásároljon?

Ha komolyabb és nagyobb értékű beruházásba fog, azt mindig jól ismert és megbízható webshopban tegye. Csábító lehet egy menő telefon vagy egy designer ruhadarab a bolti ár töredékéért, de ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz. Ha olyan dolgot szeretne venni, amiből a használttal sincs problémája, például egy kisbútor vagy akár egy komplett szekrénysor, ruhadarabok vagy kiegészítők, néhány bizsu, vagy olyasmi, amit akár ön is eladna mondjuk költözés miatt vagy mert ráunt, akkor keressen fel aukciós oldalakat, ruha- és kiegészítővásárlásban pedig nyugodtan nézzen szét a közösségi oldalak csoportjaiban is, hátha pont egy önhöz hasonló ízlésvilágú és alkatú nő kezdi el a tavaszi nagytakarítást a gardróbjában! 

stockfresh 1996279 atractive-woman-working-on-her-laptop sizeM
Stockfresh
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra