no

Így lesz újra fehér a kád pár perc alatt

Teljesen mindegy, hogy fürdés után lezuhanyozza-e a kádat, attól az még pár nap alatt szépen bekoszolódik: elég, ha csak olajos fürdőt vesz, leradírozza a bőrét, sarkat reszel vagy hajat mos. A kád aljára és falára így is, úgy is lerakódnak a szürke foltok, amiket aztán hiába dörzsölget szórakozottan zuhanyozás közben a lábujjaival. Igen, a kádat/zuhanytálcát rendszeresen kell csiszatolni, hogy csillogó fehér maradjon. Sajnos az erre szolgáló vegyszerek se nem olcsók, se nem környezetbarátok, ha viszont előveszi a nagyi házi praktikáit, garantáltan pénztárca- és környezetkímélő lesz a végeredmény.

SAM 3704
Dívány

Mosószóda és ecet

Szórjon egy nedves mosogatószivacsra mosószódát, és sikálja át vele a kádat. Miután ez megvan, öntsön egy szórófejes palackba húsz százalékos ecetet, és fújja be vele a kádat. Hagyja rajta néhány percig, majd menjen át rajta vizes szivaccsal. Ha szükséges, a végén zuhanyozza le a kádat. A mosószóda rendkívül jó tisztítószer, mert olcsó és egyszerűen megbirkózik mindenféle zsíros folttal, akár szappan az eredete, akár olaj.

Szódabikarbóna és ecet

Spriccelje be húsz százalékos ecettel a kezelendő felületet, és hagyja állni minimum tíz percig. Utána egy nedves szivacsra szórjon szódabikarbónát és törölje át vele a kádat.  A végén zuhannyal öblítse le.

Lustáknak ecetfürdő

Annak is van tippünk, aki utál súrolni, és egyszerűbben szeretné megoldani a kád, valamint a látványosan és gyorsan vízkövesedő csaptelepek takarítását. Engedjen a kádba fürdővizet, de most ahelyett, hogy elfekszik benne, öntsön bele két flakonnyi húsz százalékos ecetet. (Ez a mennyiség teli kádra vonatkozik). Hagyja hatni legalább fél órán keresztül, majd engedje le a vizet.

Bórax és aszkorbinsav

Ezt az eljárást nem annyira kedvelem, de csak azért nem, mert irtózom a bórax állagától, ezért ritkán használom. A keverék viszont tényleg hatásos, és ha más éppen nincsen itthon, ha kelletlenül is, de előveszem. Keverjen annyi aszkorbinsavat a bóraxhoz, hogy kenhető pépet alkosson, majd ezzel súrolja ki a kádat. A végén jó alaposan öblítse ki vízzel.

Konyhasó és ecet

Erre a legjobb a nagyon apró szemcsés konyhasó, hogy ne karcolja össze vele a kádat. Keverje el a sót ecettel úgy, hogy amolyan menzai tejbegríz állaga legyen, majd sikálja ki vele a kádat. A jobb eredmény érdekében sikálás után hagyja hatni az anyagokat körülbelül tíz percig, és csak ezután zuhanyozza le a masszát.

Aszkorbinsav és ecet

A por alakban kapható citromsóval hintse be a kádat, majd a húsz százalékos ecetbe mártott szivaccsal habosítsa fel. A végén az egészet hideg vízzel öblítse le. Ez a szer meglehetősen agresszív, ezért mindenképpen használjon kesztyűt a művelet alatt!

Gyógyszertári alkohol

Az alkohollal is roppant egyszerűen csillogóvá varázsolhatja a szanitert. Permetezze be vele a kádat, és nedvesítsen be vele egy nedvszívó rongyot is, amivel még át is törli a felületet. Ettől kezdve már nem lesz gondja a káddal, mivel az alkohol elpárolog. Ez egyébként tökéletesen fertőtleníti a kádat, én a vécéülőkét is ezzel a módszerrel szoktam tisztítani!

Ammónia és víz

Öntsön egy pohár ammóniát két liter vízhez, és az így kapott eleggyel törölje át a kádat/csapot. Hagyja rajta tíz percig, majd törölje le a felületet tiszta, hideg vizes szivaccsal. Ennél a keveréknél csak arra vigyázzon, hogy ne forró vízbe keverje el az ammóniát, mert szúrós szaga van, és nem kellemes (meg persze nem is egészséges) belélegezni a forró gőzét.

Tetszik Önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen minket a Facebook Shopaholic oldalán is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra