A legjobb zenék és hangoskönyvek hosszú utazásokra

GettyImages-1279791216

Az augusztusban nyaralók még csak most indulnak el a hosszú útra, ami végül a pihenéshez vezet. Akinek nincs akkora szerencséje, hogy repülőn tehesse meg a nagy távolságokat, kénytelen vonat, busz vagy autó ülésén átvészelni a hosszú-hosszú órákat. Szükség lesz jó zenére és hangoskönyvekre a túléléshez.

Számtalan lehetőségünk van arra, hogy elüssük eközben az időt. Egy darabig ugyan nyugton tudunk maradni, de aztán a gyerekek hamar elfáradnak, és néhány óra után már a felnőtteknek is szükségük van egy kis szünetre, mozgásra vagy mentális stimulációra. De mégis meddig lehet sárga autókat keresni, szóláncozni, társasozni? Egy idő után jólesik, ha valami – ami nem kiabálás, visítás vagy nyafogás – megtöri a csendet, és segít a kilométereket gyorsabban magunk mögött hagyni. Nézzük, milyen zenékkel érdemes készülni a hosszú utazásokra:

Énekeljünk arról, ami zajlik

Ha már utazunk, akkor érdemes legalább egy albumnyi olyan zenével készülni, ami pontosan ezt a hangulatot adja vissza. Bruce Springsteen Born to Run című száma pont ilyen, ahogy Vanessa Carlton A Thousand Miles, Morcheeba Enjoy The Ride, illetve a The Proclaimers I'm Gonna Be (500 Miles) című dala is. Mindegyik dal könnyen énekelhető, jó hangulatú, akár az egész család dalra fakadhat útközben. Ha vagányabbra vennénk a stílust, jöjjön Iggy Pop a The Passengerrel, a Steppenwolftól a Born to Be Wild, Lenny Kravitztől a Fly Away vagy az AC/DC Highway to Hell száma – bár a Metallica Fuel című dala sem hagy bágyadtan kókadozni. 

A zene jótékony hatása a kocsiban is érvényesül
A zene jótékony hatása a kocsiban is érvényesülKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Komolyzene megnyugváshoz

Ha nem kell tartani attól, hogy a vezető elalszik, ha csak három hangot hall Csajkovszkijtól, akkor érdemes komolyzenei betétekkel tűzdelni a tracklistet. Ez egyrészt üdítő változatosságot jelent akkor, amikor már minden dal csak csörömpölésnek hat, másrészt képes megnyugtatni az előzésekkel, szabálytalankodásokkal, egyszóval stresszel teli autózás közben megfáradt idegeket is. Mozart D-dúr két zongorára írt K448 szonátája még az epilepsziás betegeket is megnyugtatja, a Balatonhoz pedig nagyon illik Camille Saint-Saens A hattyú című dala, az Albinoninak tulajdonított Adagio pedig maga a megnyugvás. Schubert Wanderer-Fantasie-je is jó választás, ahogy Ravel is jó szolgálatot tesz Mirroirs, Une Barque Sur l'Océan dalával. Chopin Polonaise-Fantasie-je is alaposan ellazítja az idegeket, de ha zongora helyett másra váltanánk, nézzünk szét Yo-Yo-Ma csellista listáján, vagy próbálkozzunk a filmes körökből világhírű zeneszerző Ludovico Einaudival, esetleg Al Marconi gitárvirtuóz fülbemászó dalaival. Ha elég volt a komolykodásból, de a zenét azért továbbra is szeretjük, próbálkozzunk Stinggel, aki a különböző, egyébként komolyzenében megszokott hangszereket mesterien ötvözi a fülbemászó dallamokkal.

Ha nem szabad elaludni, és kamaszunk is van

A szervezetünk trükkösen működik: a szívritmust a hallgatott dallam tempójához igazítja, így a lassú zenétől és a monoton autózástól hamar elálmosodhatunk. Nagyon figyeljünk a jelekre, igyunk, együnk eleget, és ha fáradunk, húzódjunk félre, és cseréljünk vezetőt, mielőtt baleset lenne a nagy utazásból. Az ébren maradásban pedig nagyon sokat segítenek azok a modern dalok, amelyeket a mostani fiatalok szeretnek. Felnőttként annyira idegesítenek, hogy garantáltan nem szunyókálunk el, a gyereket viszont feldobjuk, és még talán el is szórakoztat néhány meredek történettel. A vérnyomásunk megfelelően magas marad, amíg szükség van rá. Jöjjön hát a Shut Up and Drive Rihannától, a Thousand Miles Miley Cyrustól, a California Gurls Katy Perry tolmácsolásában, aztán Azahriahtól a Four Moods, végezetül Dua Lipától a Dance The Night. Ha már kegyelemért könyörgünk, hagyjuk, hadd válasszanak dalokat a gyerekek, suttyomban pedig mondassuk el velük, milyen hangulatukban szokták ezeket hallgatni, vagy mik jutnak eszükbe a szövegről: akár a család is erősebben összekovácsolódhat. 

Zene és hangoskönyv nélkül ritkán nyugodtak a gyerekek
Zene és hangoskönyv nélkül ritkán nyugodtak a gyerekekJamie Grill / Getty Images Hungary

Hangoskönyvek felnőtteknek

A hangoskönyv akkor jó, ha lefoglal, de nem annyira, hogy közben ne tudjunk a vezetésre koncentrálni. Megnevettet, de azért a látásunk nem homályosul el. Első számú kedvenc az Azt meséld el, Pista című előadás, amelyben Örkény kacagtató, valóságban gyökerező történeteit Mácsai Pál olvassa fel – természetesen zseniálisan. Jó hangulatba ringathat Örkény mellett a sok Rejtő-mű is, a rövidebb novellákat mintha egyenesen autóutakra tervezték volna. A nevetés vonalat Hofi, Gerald Durrell művei, és a mostani, népszerű stand-uposok továbbvihetik: Hofiról és a poénjairól ugyan magyaráznunk kell a gyerekeknek, de nem is baj, ha megismerkednek a kommunista rendszer akkori sajátosságaival. A hangoskönyvek tárháza szerencsére olyan széles, hogy már nem is kell novellát vagy könyvet választanunk: a kedvenc színészünket válasszuk ki, s az ő hangján hallgathatjuk a műveket. 

Hangoskönyvek a kisebbeknek

Persze az óvodások, kisiskolások főleg a meséket szeretik, de ha benyomjuk a Magyar népmeséket, mi is visszautazunk az időben, és élvezhetővé válik a fantázia világa. Ha szeretnénk egy régi klasszikust megismertetni a család ifjabb tagjaival, de a nagy öregek hangját sem feledtük, akkor a Lúdas Matyi 1984-es kazettáját ajánljuk, garantáltan nevetni fog az egész család. Kisebbeknek Berg Judit műveit érdemes beszerezni, amelyek felolvasásában szintén híres hazai színészek működtek közre. Persze nem ő az egyedüli szerző, Boldizsár Ildikó Boszorkányos meséit például Dobó Kata olvassa fel, Bálint Ágnes Mazsola és Tádéját pedig Für Anikó. Emellett ezek a viszonylag rövid mesék is jó szolgálatot tehetnek, ha a gyerekek lefoglalásáról van szó. Mire minddel végeztünk, oda is értünk, ahová tartottunk, és jöhet a jól megérdemelt pihenés – lehetőleg csendben

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra