Magyarok mesélik el, milyen kabát és hó nélkül átélni a telet délen

GettyImages-462357156
Olvasási idő kb. 6 perc

Vajon milyen lehet télen délen, a tenger mellett élni? Sokakban felmerül ez a kérdés, amikor itthon tombolnak a mínuszok, vagy a hűvös reggelen csípi az arcunkat a hideg szél. De nem lenne egyszerűbb kipróbálni, még ha csak néhány napra is? Annak, aki szereti a meleg nappali hőmérsékletet, de értékeli az időnként hűvös éjszakákat is, Miami és Szicília tökéletes választás lenne.

Vajon milyen érzés lehet december közepén napsütésben sétálni a Nápolyhoz közeli Salernóban vagy a szicíliai tengerparton? Esetleg Közép-Floridában élni, és teljesen búcsút inteni a hideg télnek? A kérdésekre mediterrán, szubtrópusi és trópusi területeken élő magyaroktól kaptuk meg a választ.

20 Celsius-fok – ez a floridai tél varázsa

„A floridai tél csodálatos. Évekkel ezelőtt költöztünk Floridába, mert itt általában meleg a tél, tulajdonképpen ilyenkor is kellemes nyári hőmérséklet van. Bár előfordulhatnak hűvösebb hetek, de a kellemes, nyárias időjárás csökkent páratartalom mellett gyorsan visszatér” – mondja Nóra, aki családjával kilenc éve él Floridában, amit nem véletlenül neveznek a napsütés államának, hiszen télen az Egyesült Államok legmelegebb része.

Ilyen szép az idő, amikor Floridában a karácsonyra készülnek
Ilyen szép az idő, amikor Floridában a karácsonyra készülnekiShootPhotosLLC / Getty Images Hungary

Jéghideg üdítő, jégkrém és pálmafák télen is? Igen, Floridában ez mind-mind a tél „kelléke” is, hiszen az állam déli régiójában még télen is nyárias meleg van napközben, és éjszaka is csak kellemes őszi hőmérsékletre kell számítani. Attól függően, hogy Florida északi, középső vagy déli részén tartózkodunk, általában 10–26 Celsius-fokos téli hőmérséklettel számolhatunk.

Miami Beach december végén – félmeztelenül fociznak a strandon
Miami Beach december végén – félmeztelenül fociznak a strandonMega / Getty Images Hungary

„Itt nincs igazi tél, de az megtörténhet, hogy néhány hétig hűvösebb lesz a hőmérséklet, de még ekkor sincs szükségünk télikabátra. El tudod képzelni, hogy decemberben 20 fokban sütkérezel a napon, és éjszaka nyitott ablak mellett alszol? Na, ez a floridai tél varázsa!” – lelkendezik Nóri férje, Tibor, aki elmondta, hogy egyáltalán nem hiányolja a havat, majd hozzátette: „Igazán csodálatos, hogy itt, az Egyesült Államok déli részén télen sem kell lemondanunk tengerparti, óceáni strandokról, a vízi sportokról.”

Szicília télen mutatja meg legszebb arcát

A Földközi-tenger legnagyobb szigetén, Szicíliában decembertől április elejéig tart a tél. Ám ez az évszak teljesen más arcát mutatja a mediterrán térségben, mint idehaza. Még az év leghidegebb hónapjaiban is napközben 10–15 fokot mérnek, mindig kék az ég és süt a nap. Miután az éghajlat és a tenger közelsége miatt a hőérzet is más, így a hűvösebb napokat is másképp élik meg az emberek.

Szicília télen zöldül ki, csak az Etna csúcsa havas
Szicília télen zöldül ki, csak az Etna csúcsa havassiculodoc / Getty Images Hungary

„Az eső csak januárban és februárban jellemző, olyankor is csak legfeljebb 2-3 órát esik, utána pedig mindig kisüt a nap.

Köd szinte sosincs, mióta ide költöztünk, mindössze két-három alkalommal borította köd a szigetet. Hó soha nem esik, ezalól csak az Etna kivétel, hiszen ott 3000 méter magasan a csapadék hó formájában hull” – sorolja Tomasóczki Terézia, hozzátéve: igazán különös, már-már varázslatos látványt nyújtanak a 20 fokos tengerpartról a havas hegycsúcsok. 

Gyönyörű a tél Szicíliában: az ég kék, virágzik a leander és a ciklámen
Gyönyörű a tél Szicíliában: az ég kék, virágzik a leander és a ciklámenDallas Stribley / Getty Images Hungary

Mint mondja, volt már olyan karácsonyuk, amikor 24 Celsius-fokban pólóban sétáltak Szicíliában.

A sziget a nyári hőségben szinte kopárrá válik, minden szürke és barna lesz. Ezzel szemben télen két-három eső után felébred nyári álmából a természet, és szinte teljesen zöldbe és virágba borul. 

HA OLASZORSZÁGBA MÉSZ NYARALNI, EZEKRE AZ ILLEMSZABÁLYOKRA NAGYON FIGYELJ!

Olaszország kedvelt úti célpontja a nyaralóknak. Vannak azonban olyan etikettszabályok, melyeket jó, ha ismerünk, és nem szegjük meg egy olasz étteremben. Csupán egy a sok közül, hogy Itáliában a tésztához nem illik kenyeret enni, a spagettit nem vágjuk fel késsel, a pizzára pedig nem teszünk ketchupot. További hasznos tanácsokért olvasd el cikkünket!

„Hihetetlen, de igaz, hogy itt télen van verőfényes napsütés. Ilyenkor a tengerpart is megváltozik, egy teljesen másik arcát mutatja meg. A strandok bezárnak, már nem nyüzsögnek a turisták, csend és nyugalom van ott is. Még a tenger színe is megváltozik, sötétebb lesz, illetve jobban hullámzik és morajlik, mint nyáron. Igazán megnyugtató ilyenkor a tengerparton sétálni” – osztja meg élményeit Terézia, aki hét éve él Szicíliában, és már nem szívesen hagyná el Európa hetedik legnagyobb szigetét, ahol a pálmafák mindig zöldek, decemberben pedig virágzó leandereket és óriási ciklámeneket látni mindenhol, amerre a szem ellát.

Szicíliában decemberben kezd érni a narancs, amit februárban szüretelnek
Szicíliában decemberben kezd érni a narancs, amit februárban szüretelnekPilat666 / Getty Images Hungary

„Szicíliában hatalmas narancs- és citromligetek vannak, és a gyümölcsök hamarosan elkezdenek érni. Olyankor gyönyörű színben pompázik a táj egészen addig, amíg február közepén el nem kezdik szüretelni a narancsot, utána pedig a citromot” – mondja Terézia, aki családjával mindig ilyenkor megy kirándulni, mert az idő ekkor a legkellemesebb, és miután a turisták is kevesebben vannak, a városok és a táj szépsége is jobban megmutatkozik.

Az olaszok akár télen is verőfényes napsütésben kávézhatnak a teraszokon
Az olaszok akár télen is verőfényes napsütésben kávézhatnak a teraszokonGary Yeowell / Getty Images Hungary

„Hiába van télen viszonylag hűvösebb, miután a nap süt, és az idő nem borongósan lélekölő, az emberek itt mindig jókedvűek. Az olaszok másként viszonyulnak a télhez, mint például a magyarok.

Itt a leghidegebb hónapokban sem zárkóznak be az emberek, ugyanúgy élik a mindennapjaikat, mint az év többi részében.

Kiülnek a kávézók teraszára, sütiznek, kávéznak, teáznak, beszélgetnek, a hideg semmiben sem gátolja meg őket abban, hogy kedvük szerint éljenek” – avat be az olaszok hétköznapjaiba Terézia, aki nemrég, épp a karácsonyi ünnepek idején járt legutóbb Magyarországon. Mint mondja, jó volt újra itthon, ahol épp egy havazás kellős közepébe csöppentek, de a melengető, simogató szicíliai napsütést már nem szívesen cserélné fel a mínuszokkal.

Ha szívesen olvasnál arról, milyen korlátozásokat vezettek be a napsütésre vágyó turistaáradat miatt egyes dél-európai országokban, ajánljuk figyelmedbe a következő cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek