Ilyen tájat csak hat helyen találunk a világon: Magyarországon van az egyik

GettyImages-835097538

A Kékes a Mátra és egyben Magyarország legmagasabb hegycsúcsa, amelynek magassága 1015 méter – ezt már iskoláskorunk óta, álmunkból felébresztve is tudjuk, nem igaz? A Mátra azonban nem csak ennyi, a Mátra ennél is több: telis-tele olyan különleges helyekkel, amelyek ősszel a legjobb úti célok lehetnek.

Ha nincs még programod az őszre, akkor lehetséges úti célként már most érdemes elgondolkodni a Mátrán. Egyfelől azért, mert az őszi erdőiben tett séták élménye egy életre megmarad, másfelől pedig azért, mert ezernyi különlegességet, mi több, titkot rejt – ezekből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót.

A rejtélyes Gabi-halála

Ma is sokak számára ismeretlen a 772 méteren található Gabi-halála, amely, bármelyen hihetetlen is, egy létező hely, méghozzá egy karnyújtásnyira a Kékestetőtől. Gabival kapcsolatban két legenda is él: az egyik szerint a nő egy eltévedt síelő volt, aki a mostani emlékhely környékén fagyott meg, a másik szerint viszont Gabi nem más, mint egy egykori parádi favágó, aki megbokrosodott lovával együtt veszett oda egy szakadékban.

Noha az igazságot pontosan senki sem tudja, annyi biztos, hogy a hely már az 1930-as térképen is a mostani nevén szerepelt.

Kazár: mintha a Holdra lépnénk

Aki valaha járt Kazáron, az sosem felejti el a település legnagyobb különlegességét, a falu feletti erdőben található, 20 millió éves riolittufa eróziót.

A védett természeti értéket leginkább a holdfelszínhez szokták hasonlítani, de ahhoz az égitesthez természetesen semmi köze.

A szemet gyönyörködtető geológiai képződmény valójában a Mátra vulkáni kitörései során szétszóródott anyagának a maradványai, amelyet az idők során megmunkált a víz.

E tájra különösen legyünk büszkék, ugyanis ehhez hasonlóról a világ csupán hat helyén tudnak, a legközelebb a törökországi Kappadókiában. 

Török lábnyom

Izgalmas őszi program lehet megkeresni a Nyugati-Mátrában található, igencsak rejtélyes török lábnyomokat.

A nagyjából 10-12 centiméter mély, egymással párhuzamosan álló, miocén korú vulkáni tufába faragott lábnyomokról senki sem tudja, hogy tulajdonképpen mik és hogyan keletkeztek, de meséket már szőttek róla.

A legenda szerint a lábnyom nem másé, mint azé a még az Oszmán Birodalom idején strázsáló török őré, aki annyit állt ezen a helyen, hogy kikopott a talaj.

Az Apáca- és a Barát-szikla

A hátborzongató hírű siroki vár tetejéről letekintve két magányos sziklát pillanthatunk meg a lábunk alatt. A különös képződmények ugyancsak vulkáni működés következményei, az Apáca- és a Barát-szikla alakját a tűzhányó kráteréből kiszóródó riolittufa formálta, amelyre vulkáni bombák hullottak. Természetesen nem is lenne annyira érdekes a történetük, ha nem fűződne ezekhez is valamilyen legenda. Úgy tartják, hogy a két szikla egy apáca és egy szerzetes, akik azért váltak kővé, mert egymásba szerettek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra