5 hely Magyarországon, ahol csodálatos vízesést láthatsz

GettyImages-1447177249

Izgalmas kirándulóhelyekből szerencsére nem vagyunk híján, ahogyan hazai vízesésekből sem. Persze itthon ne várjunk óriási magasságokból aláhulló zuhatagokat, de csodálatosakat mindenképp. Ezekben ugyanis bővelkedik Magyarország, induljunk el bármerre is hazánkban.

Kicsiny országunk gyönyörű vízesései kirándulásaink kedvenc úti céljai lehetnek.

A leglátványosabb és a legismertebb

Nemigen lehetne azzal vitatkozni, hogy a szilvásváradi Fátyol-vízesésnél hazánkban nincs különlegesebb vízesés. Nemcsak azért, mert a legszebb és talán a legismertebb, hanem azért, mert a leglátványosabb is. A fátyolosságát a Szalajka-patakot tápláló karsztforrások felszínre jutott vize adja, amely egy 17 méter hosszú mésztufa gát lépcsőjén zúdul alá, összesen tizennyolc lépcsőfokon.

Magyarország talán legismertebb vízesésében Szilvásváradon gyönyörködhetünk
Magyarország talán legismertebb vízesésében Szilvásváradon gyönyörködhetünkCopyright by Laszlo Szirtesi / Getty Images Hungary

A legferdébb, amit valaha láttunk

Noha minden vízesésünkre bátran mondhatnánk, hogy különleges, egyre mindenképp illik ez a jelző. A Kelet-Mecsekben található Ferde-vízesésre, vagy ahogyan még sokan ismerik, a Tündér-lépcsőre a Steinmalomtól Kisújbányáig húzódó, csodálatos Óbányai-völgyben bukkanhatunk.

A vízesés különlegessége, hogy látványra tényleg olyan, mintha oldalra billenve csobogna lefelé a patak csendesen csordogáló, hűs vize.

Az, hogy a vízesés kissé „biceg”, a patak eróziós munkájának köszönhető: ilyen formát alakított ki a különböző keménységű kőzetekben.

Visegrád eldugott gyöngyszeme

A festői Visegrádra nemcsak a Fellegvár, a Salamon-torony és a Zsitvay-kilátó miatt érdemes ellátogatni, hanem a városközponttól csupán 2,5 kilométerre található, Pilisszentlászlónál eredő Apátkúti-patak völgyébe is. Itt bukkanunk rá a környék egyik legcsodásabb és legeldugottabb kis gyöngyszemére, az Ördögmalom-vízesésre, amely a víz és a hordalék vájta mélyedésekben szökik alá. 

Nekünk igazi, de mégsem az

A Szinva-völgyében fekvő, közigazgatásilag Miskolchoz tartozó Lillafüreden egy ugyancsak egyedi vízesést találhatunk, amely bár Magyarország legnagyobb esésű zuhataga, mégsem „igazi”. Vagyis nagyon is az, csak egyben eltér a többitől: a 20 méter magasból lezubogó vízesés ugyanis nem természetes képződmény, azt a mellette álló Palota Szálló építésekor alakították ki.

Ez azonban mit sem von le az értékéből, sőt! Még romantikusabbá teszi a szálloda másik oldalán kékellő Hámori-tó környéki sétáinkat.

A lillafüredi vízesés nem természetes képződmény, azt a szálló építésekor alakították ki
A lillafüredi vízesés nem természetes képződmény, azt a szálló építésekor alakították kiMykolaIvashchenko / Getty Images Hungary

A legmagasabb mátrai csoda

Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesése a Mátrában található, Parádfürdő közelében.

A 8-10 méter magas, piroxén-andezitből álló sziklafalon lezuhogó Ilona-völgyi vízesés ugyan „csupán” hazánk második legmagasabbja, ám ha azt vesszük, hogy természetes, akkor szintkülönbségével bizony megelőzi a lillafüredit is.

Érdekessége, hogy a vízesés függőleges fala egy nagyjából 60 méter széles katlan vége, amelynek igazi szépsége a Sándor-rét irányából megközelítve tárul elénk. Családdal tökéletes úti cél.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra