A világon elsőként jutott el ez a férfi a Föld minden országába repülés nélkül

GettyImages-1367542553

Pontosan 3512 napot töltött nagy projektjével a világutazó Torbjørn C. Pedersen, aki inkább csak Thorként utal magára: igaz, a Covid két évre röghöz kötötte, de így is elsőként sikerült eljutnia a Föld minden országába – olyanokba is, amelyeket az ENSZ sem ismer el önálló államként.

Thor élete azelőtt sem volt unalmas, hogy belevágott volna a nagy utazásba. Skandináv szülők gyermekeként született Dániában, később aztán Amerikában is élt, de végül visszatért Európába. Tanult, katonai szolgálatot teljesített, majd a szállítmányozás és a logisztika területén helyezkedett el. Saját vállalkozást alapított, aztán 2013-ban elé került egy újságcikk, melyből megtudta: nincs olyan ember a Földön, aki repülés nélkül bejárta volna a bolygó minden országát.

Szociológiai kísérlet volt az elmúlt tíz év a férfi számára

A dolog szöget ütött a fejébe, de elsőre elhessegette a gondolatot. Vállalkozása volt, barátnője, túl öregnek is érezte magát efféle megpróbáltatáshoz, gyakorlatilag semmi nem indokolta, hogy nekikezdjen – 2013. október 10-én 10 óra 10 perckor mégis útnak indult, hogy aztán tízévnyi kalandba vágjon bele.

A mára 44 éves Thor májusban teljesített vállalását: a Maldív-szigeteken kötött ki hajója, ezzel kipiálhatta a 203. országot is listáján, vándorlása pedig végéhez ért.

„Ez az út egy hatalmas szociológiai kísérlet volt, és sikeres is. Nem volt olyan ország, amelyben ne lett volna valaki, akitől támogatást vagy kedvességet kapok” – mondta el nagy útja végén a férfi az ABC Newsnak.

A világutazó férfi gyakran konténerhajóval szelte a vizeket
A világutazó férfi gyakran konténerhajóval szelte a vizeketGonzalo Azumendi / Getty Images Hungary

Így utazott Thor

Thor útja nem azért vett igénybe ennyi időt, mert egyhetes vakációkat tartott minden egyes célországban – a következőket tűzte ki maga elé:

  • minden országban eltöltött legalább 24 órát,
  • nem ült repülőre, gyalog, autóval, busszal, vonattal és hajóval közlekedett,
  • nemcsak a 195, az ENSZ által is elismert szuverén államot látogatta meg, hanem vitatott területekre is elment.

Útja során 37 alkalommal konténerszállító hajóra vették fel: mire a tíz év lepergett, számára már ez is rutinná vált. Thor most a világ 150 legtöbbet utazott embere közé tartozik, aki ráadásul egy alkalommal sem szakította meg utazását azért, hogy hazajusson, netán hazarepüljön, hanem egy végtelen útitervet követve egyik országról a másikba ment.

A tervet, melyet Egyszer volt egy saga cím alatt az interneten dokumentált, természetesen sokféle külső tényező nehezítette.

Bürokratikus és logisztikai problémák, polgári zavargások és váratlan akadályok, például a nyugat-afrikai ebolajárvány is próbára tették akaraterejét.

„Ilyesmit még soha senki nem teljesített, ezért nehéz volt előre látni mindazt, ami az utamba kerül, de büszke vagyok magamra, mert nem adtam fel, volt erőm” – mondta Pedersen.

Majdnem feladta a világutazó

A legnehezebb talán az a két év volt számára, amit Hongkongban kellett töltenie: itt érte őt a koronavírus, és amíg nem volt oltás, nem tudta, egyáltalán reális-e, hogy befejezze azt, amit elkezdett. Gondolkodott azon is, hogy egyszerűen feladja, de végül ezt elvetette.

Amit talán kezdetben még nem tervezett, az az volt, hogy menet közben meg is nősüljön: barátnőjét, aki 26 alkalommal látogatta meg őt utazásai során, mostanra már feleségének nevezheti.

Thor utazásai nem kifejezetten luxuskörülmények közt zajlottak: napi büdzséje mindössze 7000 forintnak megfelelő összeg volt, amit megtakarítása mellett támogatói, illetve közösségi finanszírozási kampány tett lehetővé.

Thor azt mondja, lelkesen vágott bele a 10 évnyi kalandba, a végére viszont nagyon elfáradt.

Csodás tájakon járt mindenfelé
Csodás tájakon járt mindenfeléGrant Faint / Getty Images Hungary

„Bár volt sok fájdalom és csalódás, de rengeteg tudást szereztem, sok szépséget láttam, és nagyszerű élményeket is átéltem. Ahogy előrehaladtam, egyre nehezebb lett a dolgom, mert egyre kevesebb hajót és egyre több repülőjáratot találtam. Szigorodtak a szabályzások a határokon, és nehezebb volt konténerhajókra feljutnom” – mondta.

Thor a Maldív-szigeteken pihent egy kicsit útja végén, majd elindult haza – de nem repülővel, ha már így megszokta ezt az életet az elmúlt 10 évben.

Ezek a tervei hazatérés utánra

„Amint hazaérek, az életem a barátokról és a családról fog szólni, és arról is, hogy végre dán levegőt szívok, nagyon hosszú idő után újra.

Ki tudja, talán ahhoz sincsen késő, hogy családot alapítsak!”

– osztotta meg terveit. Az elmúlt négy évben dokumentumfilmen is dolgozott, és könyvet is ír majd mindabból, amit átélt, és maratonfutást is tervez még a világ legkülönbözőbb tájain.

Bár Thor az egyetlen, aki repülő nélkül bejárta a világ minden országát, azok is kevesen vannak, akik repülés igénybevételével megtették ezt. Mindössze 300 főt számlál ez az elit csapat, és nem is biztos, hogy repülésmentesen megoldható még az, ami Thornak – ha nehezen is, de – sikerült.

Véleménye szerint a kompokat egyre több helyen váltották ki repülőjáratok, ő szerencsés, hogy még 2013-ban indult útnak. A következő tanácsokat adja azoknak, akik hasonló célt tűznek ki maguk elé:

  • utazz nappal, mert az biztonságosabb,
  • a városnézést is nappalra időzítsd, ugyanilyen okból,
  • ha tartasz úti célodon valamitől, legyen helyi vezetőd vagy házigazdád,
  • mindig legyen valaki, aki tudja, hova mész épp,
  • ha olyan emberekkel találkozol, akikben megbízol, legalább egy ideig mozogj velük.

Ami pedig mindig legyen nálad, az az útlevél, okostelefon, toll és papír, valamint egy sál, ami oly sok mindenre lehet alkalmas.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra