Kiadták a figyelmeztetést: csukj be minden ablakot

GettyImages-1385507508
Olvasási idő kb. 3 perc

Érdemes ma délután becsukni az ablakokat egészségünk védelme érdekében. A forrósággal együtt nagy mennyiségű szaharai por érkezik Magyarország fölé, a porfelhő egészségügyi hatásai miatt figyelmeztetést is kiadtak.

Évek óta egyre inkább veszélyezteti a Szahara felől érkező porfelhő az európai tájakat. A forró övi homok egyre északabbra is eljut, s nem csak az autók karosszériájára veszélyes, egészségünkre is káros lehet. 

Az éghajlatváltozás hatására új, eddig ismeretlen természeti elemekkel találkozunk egyre gyakrabban. A szaharai porvihar nem új keletű dolog a térségben, de egyre gyakrabban előfordul, s komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet, ha rendszeresen belélegezzük. 

A naplemente csodás lesz ma este, de a szaharai por az egészségre veszélyes
A naplemente csodás lesz ma este, de a szaharai por az egészségre veszélyesRasica / Getty Images Hungary

Nem csak az autónk lesz koszos tőle

A szaharai porfelhő pontosan azt jelenti, amit a neve is leír. A szél a Szahara homokjának felső rétegét felkapja, hogy aztán a légáramlatoknak köszönhetően több ezer kilométeren át lebegtetve szétszórja a Föld bármely pontján. Jelen esetben Közép-Európában. A globális felmelegedés hatására azonban ezek a szelek a Kárpátokon is túljutnak, egyre közelebb az Északi-sarkhoz, közvetlenül hozzájárulva a jégtáblák erodálódásához. 

A műholdfelvételeken narancsos színt mutató elmosódások jelölik, s ha figyelmesen nézzük az autókat egy-egy porvihart követően, mi is felfedezhetjük a különleges színű szemcséket. A naplemente is szebb ilyenkor, vöröses-rózsaszín árnyalatot öltve egészen érdekes képet fest majd. 

Bár egy mosással megoldhatjuk járműveink tisztán tartását, és pár jól elkapott képet is készíthetünk ma este biztosan, az emberi szervezetre gyakorolt hatása egyértelműen nemkívánatossá teszi közvetlen környezetünkben a szaharai szemcséket. A megszokott porszemekhez képest eltérő méretük miatt a légzés hatására a tüdőbe jutva sokkal inkább károsíthatják légzőszervünket, mint gondolnánk. 

A légzőrendszer a 2,5 mikronnál nagyobb méretű részecskék zömét kiszűri, de ha huzamosabb ideg van fokozott működésnek kitéve, vagy egy bizonyos szemcseméret alatti porral kell megküzdenie, az hosszú távon krónikus tüdőbetegség kialakulásához vezethet. Egy kanári-szigeteki kutatás szerint fokozottan nő a tüdőbetegek kórházi kezeléseinek száma ezekben a napokban.

A szaharai porfelhő az egészséges légző- és keringési rendszert is károsíthatja – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem közleménye a szaharai por veszélyeire. 

„A megnövekedett porkoncentráció önmagában is okozhat légzőszervi irritációt. Aki egészséges, rendszerint torokkaparásról, köhögésről, az allergiások meglévő panaszaik romlásáról számolnak be” – hangsúlyozza dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója.

Aki egészséges, ilyenkor az is torokkaparásról, köhögésről számol be, az allergiások meglévő panaszaik romlását észlelik. Érdemes ezekben az időszakokban becsukni az ablakokat, és a nem életbe vágó szabadtéri tevékenységeket kerülni. Komolyabb, tüdőt érintő betegségekkel élőknek ajánlott zárt térben légtisztító berendezést üzemeltetni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek