Ebben a szörnyű betegségben hunyt el Sandra Bullock szerelme

Bálint Lilla
GettyImages-1387016272
Olvasási idő kb. 2 perc

Brian Randall 57 éves korában hunyt el, három évig titkolta betegségét a nyilvánosság előtt.

A család közleményt adott ki, amiből kiderült: Randall ALS-ben, azaz amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedett, és betegsége korai szakaszában úgy döntött: titokban tartja diagnózisát.

Sandra Bullock és szerelme, Bryan Randall 2018-ban
Sandra Bullock és szerelme, Bryan Randall 2018-banRaymond Hall / Getty Images Hungary

Az amiotrófiás laterálszklerózis egy végzetes és gyógyíthatatlan betegség, amely az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár, így a beteg fokozatosan elveszíti mozgásra való képességét, végül pedig rágni és lélegezni sem tud már. A ritka neurológiai betegség kiváltó oka még nem tisztázott, kezdeti tünetei az izomgörcsök, a végtagok gyengesége, a kéz- és lábizmok sorvadása.

A betegség átlagosan 100 000-ből 5 embert érint, jellemzően 40 és 60 év között jelentkeznek az első tünetek. Tanulmányok szerint az első tünetek jelentkezése után 3–5 év a túlélési időtartam. Ugyanebben a betegségben szenvedett Stephen Hawking, Mao Ce-tung, a Spongyabob alkotójaként ismert Stephen Hillenburg tengerbiológus és a 2017-ben elhunyt magyar fotóművész, Burger Barna is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek