A retró mesék varázsa: ezért nézed még ma is szívesen Pumuklit

Pumuckl - Fassadenmalerei Mü - 2021-08-11 - 230a

Pumukli, Frakk, Pom Pom, Mézgáék, Kisvakond, Gusztáv, Vízipók-csodapók, hogy csak néhányat említsünk gyerekkorunk kedvenc meséiből. A 80-as, 90-es években született és akkor gyerekkorukat élő, ma már 30-as, 40-es éveikben járó felnőtteknek persze még ott volt a Kacsamesék, Balu kapitány és a Gumimacik is, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy bővelkedtünk a jó mesékben. De miért idéz fel annyi kedves emléket még ma is, ha meglátjuk Dagobert bácsit vagy Eder mestert?

Ki ne szeretne nosztalgiázni, felidézni a gyerekkor emlékeit, melyek szorosan összefüggenek a mesékkel? A meséknek ereje van, amit felnőttkorban is érezhetünk. A tündérmesék a legerősebbek gyermekkorunkban, mert megismertetnek velünk egy új világot, és segítenek jobban felkészülni a zord valóságára. Még akkor is, ha ma már nincsenek sárkányok és gonosz boszorkák, vagy legalábbis nem abban az értelemben, ahogy a mesékben megszoktuk.

Amikor még hittünk a (retró) mesékben

Felnőttkorunkban, amikor visszaemlékezünk a mesékre, felidéződik bennünk az érzés és a tudás is, amit átadtak nekünk. Hogy higgyünk, hogy győz a jó, hogy van igaz szerelem és csupa szép dolog. Ma már, amikor ismerjük a veszteséget, a fájdalmat, a csalódást, megörülünk annak az érzésnek, hogy a mesékben még hittünk.

A magyar – és a külföldi – retró mesék még ma is csodálatos világba repítik a kicsiket és nagyokat egyaránt. Hiába jön Peppa malac, Thomas a gőzmozdony meg a Mancs őrjárat, gyerekeinkkel örömmel nézzük saját gyerekkorunk meséit. 

Pumukli elvesz ezt, Pumukli elvesz azt…

Bevallom, az én egyik kedvencem Pumukli volt, de nem tudnám megmagyarázni, miért: talán mert kicsit eltért a megszokott rajzfilmes meséktől. A Pumukli kalandjai egy NSZK–osztrák–magyar televíziós filmsorozat volt. A kis kobold egy asztalosműhelyben rejtőzködik, majd ott hozzáragad egy enyves dobozhoz, így lesz az ott dolgozó Éder mester számára látható. A műhely tulajdonosa az asztalosmester, hivatalos nevén Franz Eder. Pumuklinak sok a csínytevése, de az öreg asztalos örömmel fogadja a kis koboldot, és minden rosszasága ellenére megszereti.

Műfaját tekintve fantasyfilm- és filmvígjáték-sorozat. A televíziós sorozat a Német Szövetségi Köztársaságban és Ausztriában 1982. szeptember 24. és 1989. április 1. között futott. Mindössze három évada készült. az első 52 részes, a második 13 részes, a harmadikat magyarul már nem is láthattuk. A magyar változatot Ternovszky Béla rendezte, így nem véletlen, hogy úgy emlékszünk rá, mint magyar retró mesére.

Eszünkbe jut gyerekkorunk havas decembere

Amitől Pumukli különleges, az az, hogy nem a szokványos módon jelenik meg benne a szeretet. Eder mester tudja, hogy a kis koboldnak szüksége van egy sajátos élettérre. Kap kis ágyat, kis széke, pici ruhácskákat, minden, ami más gyereknek is kell. Ettől Pumukli megtapasztalja, milyen, ha gondoskodnak róla. Idegen számára a szeretet, a valakihez tartozás érzése, de élvezi és hálás érte. Nehéz neki eligazodni az emberek világában, de kezdi jól érezni magát, és Eder mester lesz számára a példa. Pumukli semmit sem tesz ok nélkül, viszont semmit nem tesz gonoszságból sem. 

Amikor ma leülünk a YouTube elé, és rákeresünk Pumuklira, megörülünk, hogy Eder mester Szabó Gyula hangján szól, a vörös hajú kis bolondnak Pusztaszeri Kornél kölcsönözte a magyar hangját, és eszünkbe jutnak gyerekkorunk havas decemberei, a gőzölgő kakaó, a sütiillat a konyhából, és kicsit újra gyerekekké válunk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra