Hollywood üdvöskéi vezetéknevükből élnek: kik azok a nepo babyk?

GettyImages-1246044135

A nepo baby kifejezés még csak néhány hónapja született meg, de cikkezett már róla minden mértékadó – és nem mértékadó – médium külföldön és itthon egyaránt.

Kétségkívül olyasmire hívja fel a figyelmet a frappáns kifejezés, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni, de mi lehet az oka annak, hogy a fától nem vesszük észre az erdőt, vagyis hogy ez a jelenség közel sem csak Hollywood sajátja?

A nepo babyk névsora hosszú

Beckhamék is nepo babyket nevelgetnek
Beckhamék is nepo babyket nevelgetnekDavid M. Benett / Getty Images Hungary

Mielőtt elkezdenénk saját házunk táján söprögetni, talán érdemes áttekinteni, kik korunk legismertebb nepo babyjei. Ott van például Hailey Bieber, aki Justin Biebernek, férjének köszönheti ugyan vezetéknevét, de a Baldwin-klán tagjaként nagyon közel van a tűzhöz. Ott van Maude Apatow, aki Judd Apatow rendező és Leslie Mann színésznő lánya. Zoe Kravitz, Lily-Rose Depp: vezetékneveik helyettük is beszélnek. Dakota Johnson, Don Johnson és Melanie Griffith lánya. Maya Hawke, Ethan Hawke és Uma Thurman gyermeke. Timothée Chalamet, egy ismert táncos és egy író fia. Willow és Jaden Smith, Will Smith gyermekei, vagy Phil Collins lánya, Lily. Brooklyn Beckham.

De hogy ne csak a legfiatalabbakról essen szó, Gwyneth Paltrow, egy világhírű rendező és egy hasonló színésznő lánya – vagy éppen Robert Downey Jr., egy rendező és egy színésznő fia. Hogy mi a közös mindannyiukban?

Nagyon ismert, a legtöbb esetben Hollywood elitjébe tartozó szüleik vannak vagy voltak, ők maguk pedig különösebb nehézségek nélkül léptek be az álomgyár, az ismertség kapuin.

Timothée Chalamet ügynöke például a közelmúltban kottyantotta el, hogy a színész hét éve nem volt meghallgatáson, egyszerűen felkérték a szerepekre, amiket vagy elfogadott, vagy nem.

Lily-Rose Depp is sokat köszönhet szüleinek
Lily-Rose Depp is sokat köszönhet szüleinekEmma McIntyre / Getty Images Hungary

Így működik a rendszer

A nepo baby kifejezés a nepotizmusból ered: a közvélekedés azt feltételezi, hogy a fenti híres szülők híres gyermekei abból profitálnak, hogy a hatalmi pozícióval járó előnyökből csak azért részesülnek, mert egy ismert ember rokonai. Ha Chalamet-re és a meghallgatások hiányára gondolunk vissza, nem nehéz azonosulni ezzel a feltételezéssel. 

Hollywood zárt világa tehát összezár akkor is, amikor utánpótlást keres – a fiatal tehetségek keresése nem tart sokáig, elég a gyerekszobába menni.

Egyenlőtlenséghez vezet ez? Jó eséllyel igen. Érdemes a dologról beszélni? Mindenképpen. Új volna a jelenség? Abszolút kizárt a dolog, ugyanis kicsiben-nagyban egyaránt így működik az univerzum.

A te közvetlen közeledben is

Elég csak arra gondolni, amikor az osztályvezető főorvos csemetéje is doktor lesz, és jut neki hely azon az osztályon, ahol apja vezényletével kitanulhatja azon világszínvonalú technológiák használatát, melyek később megkerülhetetlenné teszik őt szakterületén. Vagy a főszerkesztő gyermeke a kommunikáció szak elvégzése tán lehetőséghez jut egy olyan lapnál, amelynek nyitott pozícióiért sorban állnak a rutinosabb újságírók.

Esetleg a színházigazgató dekoratőr unokahúgát bízzák meg egy új előadás díszleteinek megtervezésével annak dacára, hogy e területen még nincsen túl sok tapasztalata.

Protekció, hátszél, csókosok: a nepo babynél jóval régebbi kifejezésünk akad egy tucatnyi is arra, amikor valaki csak azért protezsál be valakit, mert az rokona. Nagyon nagy esélyed van arra, hogy te is dolgoztál együtt rövidebb vagy hosszabb ideig ilyen kollégával – ha jó munkaerőről van szó, akkor persze szemed sem rebben, ha viszont tehetségtelen, gyenge, megbízhatatlan az illető, akkor adódhatnak kellemetlenségek. A rokon befolyásának súlyától függ ilyenkor, meddig kell még őt elszenvedned.

Képmutatás Hollywoodra mutogatni

Robert Downey Jr.-t neveznéd nepo babynek?
Robert Downey Jr.-t neveznéd nepo babynek?Kimberly White / Getty Images Hungary

Hogy Hollywood nepo babyjei tehetségtelenek lennének, azt azért kevesen hiszik. Nekik, maguknak kellemetlen a diskurzus, de józan paraszti ésszel figyelve azt nevetséges lenne komolyan állítani, hogy esetükben semmi, de semmi köze nincsen a vezetéknévnek ahhoz, hogy lehetőségekhez jutnak. Van, aki elegánsabban viseli a felmenők jelentette terhet – igen, az is lehet teher, hogy mindenki úgy gondolja, csak miattuk tartasz ott, ahol –, van, aki pedig kevésbé.

Nekünk viszont érdemes lenne Hollywood helyett saját magunk körül körbenézni a jelenség kapcsán. A urambátyám viszonyok fémjelezte Magyarországon a mindennapokban érdemesebb a kapcsolatok garantálta előnyök hajtotta rendszer lebontásán dolgozni, a teljesítményt helyezve előtérbe. Amíg mi is inkább hívunk fel egy rokont, ha valamit el akarunk intézni, meglehetősen hipokrita álláspont Hollywoodra ujjal mutogatni – még akkor is, ha Hailey Bieber erről soha nem fog tudomást szerezni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra