Tele kertem zsályával szerelemnek… Mijével is? Népdalkvíz!

GettyImages-184402251

Milyen kedvesek is a népdalok, nem igaz? Madarak, szerelmesek, fű, fa virág… Maga a tömény ártatlanság. Elsőre tényleg ilyenek, de jó tudni, hogy nagy részük nettó malacság: a kert, a rózsa, az uborka mind szimbólumok, és nem magasztos vagy éteri dolgokat, sokkal inkább intim testtájakat és buja tevékenységeket szimbolizálnak.

Ezzel persze nincs probléma, és bőven elég, ha a gyerekek, mondjuk, felső tagozatos korukban szembesülnek a népdalok valódi jelentésével, addig pedig egészen ártatlanul fújhatják őket kívülről.

Van pár népdal ugyanis, aminek generációk óta bérelt helye van az énekeskönyvekben, és amelyek szövegét még jóval iskolás éveink után is kívülről tudjuk. Álmodból felkeltve is tudod, hogy min esett el a liba, mi van az Érik a szőlő szegénylegényének tarisznyájában, és hogy mi lakik a marosszéki kerek erdőben? Remek! Ezúttal kevésbé ismert részletekre kérdezünk!

Fontos! A népdalok szövege tájegységenként kisebb-nagyobb eltérést mutat, kvízünkben a Magyar Elektronikus Könyvtár válogatásából dolgoztunk, és jellemzően a népdalrészletek olyan, rímes elemeire kérdeztünk rá, amelyek jellegzetesen egyeznek több verzióban is.

Figyelj!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Oszd meg másokkal is!
Mustra