Lassan belépsz a 40-esek klubjába? Íme néhány érdekes tény a generációdról, a milleniálokról

GettyImages-1163806852

Generációkutatók és marketingesek évek óta próbálják meghatározni a milleniálok sajátosságait, de meglepő és időnként ellentmondásos viselkedésük nehéz célponttá teszi őket. A sztereotíp megközelítéseket most nem firtatjuk, hoztunk viszont néhány érdekes információt erről a nemzedékről.

1. A milleniál kifejezést először 1991-ben egy történész használta arra a generációra, amelyik a 2000-es évben éri el a 18. életévét. Azóta ezt a nemzedéket még vagy 30 címkével illetik, a legismertebb közülük az Y generáció elnevezés.

2. A baby boomerek (a Ratkó-korszak gyerekeinek) ideje hamarosan letűnik, és megszűnnek a legbefolyásosabb nemzedék lenni a világban. Kérdés, hogy ki tölti ki majd az őket követő űrt? A milleniálok generációja, azaz az 1981 és 1996 között születettek, esélyes pályázók, ugyan nem ők a rangidősek, számosságuk miatt mégis lenyomják a köztes X generációt. 
A 2755 dollármilliárdos közül egyelőre 106-an képviselik a milleniál nemzedéket. Ők jelentik a világ leggazdagabb kasztjának 3,8 százalékát, az összvagyonuk pedig 573,1 milliárd dollárra tehető. A Visual Capitalist által összeállított új generációs milliárdosok toplistáját a 37 éves Mark Zuckerberg vezeti.

3. Jelenleg a milleniálok a világ népességének 23%-át alkotják 1,8 milliárd fővel. Ezzel a másodikak a sorban, az őket követő Z generáció után, ami 2,5 milliárd embert foglal magába. A Z generáció 2019-ben vette át az első helyet a milleniáloktól.

4. A legkutatottabb nemzedéknek számít, tudjuk például, hogy átlag 5 könyvet olvasnak el egy évben, amivel lekörözik elődeiket.

GettyImages
GettyImages

5. Nagyon sokan csak a szüleik anyagi támogatásával tudnak boldogulni, annak ellenére, hogy a milleniál nemzedék van a legnagyobb számban jelen a munkaerőpiacon. Őket tartják a fogyasztói társadalom legfőbb mozgatórugójának. 

6. Az összes generációhoz képest a milleniálok a történelem legképzettebb generációja. Sőt mi több, a nők iskolázottsági szintje ebben a korcsoportban a világ szinte minden területén meghaladja a férfiakét.

7. Egy 2019-es The Economist-felmérés szerint az amerikai milleniálok negyede vegánnak vagy vegetáriánusnak vallja magát.

8. Mindezek ellenére kevésbé egészségesek, mint az őket követő generációk. Kutatások szerint erre a nemzedékre jellemző leginkább a depresszió és a 2-es típusú cukorbetegség is.

9. A kutatások sokféleképpen magyarázzák a rosszabb mentális egészségi mutatókat, de fő indokként azt emelik ki, hogy a milleniálok perfekcionisták, és nagymértékű szorongással küzdenek. Az utóbbi években több könyv is tárgyalja, hogy a 25–41 évesek a kiégés generációját testesítik meg. Túlhajszoltságuk a rájuk nehezedő terhelés eredménye, a bennük kialakult reménytelenség érzését az online világ csak felerősíti. 

10. Imádják az internetet és az okostelefonjukat, mivel a kütyümánia indulásakor voltak fiatalok. Máig lelkesen tanulják, vásárolják és követik a trendeket. Az is igaz, hogy az algoritmusok kedvencei, mivel túltolják a közösségi médiajelenlétüket.

GettyImages
GettyImages

11. Többségük ugyan szeretne megházasodni, de több tényező is visszatartja őket.  Részben az elköteleződési fóbia, amelyet az online társkereső kultúra is táplál. Megközelítőleg 26%-uk él házasságban.

12. Friss 40-es milleniál világsztárok: Britney Spears, Beyoncé, Meghan Markle.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra