Ide utaznak a legszívesebben a magyarok

GettyImages-1412482956
Vermes Nikolett

Idén is a Balaton a Riviéra? A magyarok nyaralási szokásai sokat változtak az elmúlt időszakban. Vannak, akik azt remélik, hogy külföldön olcsóbban pihenhetnek, míg mások szerint csakis belföldön lehet biztonságosan nyaralni. Nézzük, mi az igazság.

Egy hazai kutatócsoport, az Ynsight Research arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak az emberek a kérdésről, ezért több hónapos kutatómunkába kezdtek. Íme, az eredmények.

A fiatalok véleménye mérvadó

A kutatás során a 18–24 év közötti, illetve a 35 év feletti korosztály férfi és női tagjait kérdezték arról, hogy hol töltik szívesen a szabadságot. Talán nem meglepő, hogy az első csoport kevésbé átgondoltan vág bele egy látszólag olcsó külföldi útba, míg a családosok megfontoltabban gondolkodnak. Az elmúlt évek eseményei minden csoportot érintenek, ugyanakkor meglepő, hogy a válaszadók túlnyomó többsége még mindig a koronavírus miatt nem akar külföldön nyaralni.

A legszebb helyekre vágyunk
A legszebb helyekre vágyunkGettyImages

Még mindig a járványtól félnek a magyarok

Több mint 100 ezer magyar nyilatkozott arról, hogy valóban fontos témának tartják a belföld kontra külföld kérdést. „Sokaknak még mindig elsődleges szempont a már lecsengőben lévő koronavírus-járvány. Meglepő, mennyien félnek attól, hogy a környező országokban megfertőződnek. Míg mások tudatosan olyan helyeket kerestek, ahol az oltásukat elfogadják” – kezdi az elemzést Kurtyán Cintia, a kutatócsoport tagja. Tehát a külföldi nyaralásokat továbbra is fenntartásokkal kezelik a magyarok. Mint kiderült, a válaszadók között több megszállott utazó beszélt arról, hogy a járvány óta nem hajlandó átlépni az országhatárt. Ezt a trendet tovább erősíti, hogy a családok jelentős része anyagilag bizonytalan helyzetben van, nem mernek nagyobb összeget költeni egy üdülésre, mondván, sosem lehet tudni, hogy mikor jön egy újabb megrázó esemény, amire kell a megtakarítás. A kutatás egyik első eredménye a következő: a magyarok még mindig nagyon óvatosak a közelmúlt tragédiái miatt.

Vannak, akiknek nem számít

„A témában megszólalók egy része érdekes módon a külföld mellett tette le voksát. Ők azzal érveltek, hogy ár-érték arányban kedvezőbb egy külhoni út, mint egy balatoni hét.

Rengetegen beszámoltak arról is, hogy egy itthoni nyaralás árából már egy külföldi út is kitelik, ezért inkább a tengerpartot választják. Igaz, a legtöbben csak beszéltek róla, viszont kevesen cselekedtek ennek alapján”

– mondja a kutató, majd egy konkrét példát említ. Egy válaszadó azt nyilatkozta, hogy olcsóbb szállást talált Ibizán, mint a Balatonon, és a repülőjegy ára is közel annyiba került, mint amennyit a benzinre költött volna. „Valóban sokan gondolják, hogy olcsóbb egy alacsonyabb besorolású külföldi szálloda, mint egy hazai hotel, és a repülőjegy ára is kedvezőbbnek tűnik elsőre. De érdemes tudni, hogy ezeken a helyeken éppen erre alapoz a turizmus, ezért az étkezés általában drágább, és akár a belépőjegyárak is.” A kutató véleménye szerint sokan ebben a percben szembesülnek azzal a külföldi út során, hogy bizony nem spóroltak olyan sokat, mint azt gondolták. Összességében kijelenthető, hogy a Balaton mint Riviéra továbbra is egy kozmetikázott kijelentés, a magyarok továbbra is az eredeti Riviérára vágynak. Ennek ellenére idén is többen választják a hazai verziót. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra