Luca-napi bájolással szerzett magának férjet az üknagymamád

GettyImages-1046086880
Olvasási idő kb. 4 perc

Decemeber 13-a Luca napja, boszorkányosan jó nap lehetett a szerelmi bájolásokra, ugyanis rengeteg szerelmi jóslás kapcsolódik hagyományosan ehhez a naphoz. Ha szeretnéd kipróbálni üknagymamáid szerelmi jóslásait, szórakoztasd magad a gombócfőzéssel, a Luca-cédulákkal, az almajóslással, az ólomöntéssel vagy a gyümölcsfaág kivirágoztatásával.

A december 13., Luca névnap egy kiemelt nap, hagyományosan ezen a napon végezték a legtöbb szerelmi bájolást a leányok. Még csak arra sem volt szükségük, hogy boszorkányvér csörgedezzen az ereikben, hogy kipróbálják ezeket a praktikákat. Sőt, jobban is jártak, ha nem volt a felmenőik között banya, ne adj' isten, hogy ők maguk nem voltak boszorkányok, ugyanis karácsonykor nagyon megüthették volna a bokájukat, amikor egy lucaszékre állva a férfiak kikémlelték, van-e boszorka köreikben.

Ilyen és ehhez hasonló érdekes hagyományokkal járt a Luca-nap üknagyanyáink idejében a Magyar Néprajzi Lexikon szerint. Mint kiderült, tudtak szórakozni őseink is, a napjaink ezotéria iránti érdeklődése nem új keletű. Ha kipróbálnád felmenőid hagyományos Luca-napi szerelmi bájolásait, ezeket ajánljuk figyelmedbe.

Szimpatikus jóslásforma, aminek végeztével még enni is lehet valami finomat…Getty Images Hungary
Szimpatikus jóslásforma, aminek végeztével még enni is lehet valami finomat…Getty Images HungaryTara Moore

Gombócfőzés

Ha arra vagy kíváncsi, mi lesz a neve jövendőbelidnek, mi sem egyszerűbb, irány a konyha! Kivételesen nem az elcsépelt „A férfi szívéhez a hasán keresztül vezet az út” mondás gyakorlása céljából érdemes megkörnyékezned a helyiséget.

Ossz szét egy adag tésztát tizenhárom részre, és ebből tizenkettőbe gyúrj bele egy-egy különböző férfinevet. Amelyik gombóc legelőször emelkedik a forró víz felszínére, az abban rejlő cédulára írt név lesz a férjed neve. Ha a tizenharmadik, üres gombóc bukkant fel elsőként, akkor a következő évben még nem házasodsz meg. Nem baj, több időd lesz kiélvezni a randizgatást!

Luca-cédulák

Ha nincs kedved főzőcskézni, mert egy olyan modern nő vagy, akinek nincs ideje az ilyesmire (az se baj, ha modern női mivoltodba belefér a főzés), de azért kíváncsi lennél arra, hogyan fogják hívni a (következő?) férjedet, van más megoldás is a gombócozáson kívül.

A Luca-cédulák kevesebb macerával járó jóslásnak számított. Tizenhárom cédulára különböző neveket írtak fel, zsebre vágták őket, és karácsonyig mindennap eldobtak egyet ezekből, a megmaradt cédula rejtette a férj nevét.

Almajóslás

Ha sem a konyha nem vonz, és biztos vagy benne, hogy hamarabb veszítenéd el a zsebedbe tömködött cetliket, de nagyon izgatja már a fantáziádat, hogy hogyan fogják hívni azt a bizonyos Nagy Őt, akkor még mindig nincs minden veszve!

Luca napjától kezdve mindennap egyél almát. A legutolsó napon menj ki az utcára, miközben szádban még ott az utolsó almafalat, és az első veled szembejövő nevével fog megegyezni a férjed neve.

Ólomöntés

Ha nem érdekel jövendőbelid neve, inkább a foglalkozását szeretnéd megtudni, önts ólmot. A kihűlő ólomcseppek alakjából következtethetsz férjed foglalkozására. Bár az biztos, hogy a hagyománykezdők nem vették figyelembe, hogy a 21. századra a legtöbb ember élete során nem csak egyetlen szakmában próbálja ki magát, régen valószínűleg biztosabbnak érezhették az ólomöntés válaszát. Illetve kérdéses, hogy például hogyan tudja kimutatni az ólomöntés az „etikus hekkert”… Na meg egyáltalán, hol tudsz ólmot önteni?

A Luca-napi szerelmi bájolások kipróbálása jó szórakozást jelenthet
A Luca-napi szerelmi bájolások kipróbálása jó szórakozást jelenthetPeopleImages / Getty Images Hungary

Gyümölcsfaág kivirágoztatása

Az is lehet, hogy már megvan a kiszemelted, tehát nem a jövendőbelid neve érdekel, hanem inkább arra vagy kíváncsi, mikor vesz el. Szerencsére erre is van bájolás a régiek tarsolyában.

A Luca-napon levágott és vízbe helyezett gyümölcsfaág megjósolhatja, hogy lesz-e esküvőd a következő évben, vagy sem. Ha karácsonyig kivirágzik a faág, a jóslás szerint már nem kell sokat várnod, hogy a párod fél térdre ereszkedjen.

Ezek az elbűvölő bájolások nem garantálnak semmit, de hagyományőrző tematikájú lánybulin azért még megállják a helyüket. Végtére is, miért ne szórakozhatnánk úgy, mint ükanyáink, szívünket megtöltve reménnyel, hogy az a név kerül ki a jóslásból, amelyikre vágyunk?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek