Felismered kitől származnak az irodalmi idézetek? – Kvíz!

Rajongsz a kortárs irodalomért? Mindent elolvastál Grecsó Krisztiántól? Netán Szabó T. Anna-rajongó vagy? Kvízünkből kiderül, hogy mennyire vagy képben a kortárs irodalmi alkotókkal.

A Libri irodalmi díjak mindig az előző évben megjelent magyar szépirodalmi könyvek közül kerülnek ki. 2020-ban a nevezési kritériumoknak összesen 155 mű felelt meg, ezek közül a Libri által felkért szakmai bizottság választotta ki azt a tízet, amelyből az öttagú szakmai zsűri és az olvasóközönség szavazatai alapján kikerül az a két könyv, amely végül megkapja a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. Ha te is szeretnél szavazni a döntősökre, ide kattintva teheted meg.

Kvízünkben arra vagyunk kíváncsiak, vajon kitalálod-e, hogy a döntős művekből idézett szövegek melyik kortárs íróhoz tartoznak. Mielőtt belevágnál, adunk egy kis segítséget, és bemutatjuk a versenyben lévő köteteket. 

Bereményi Géza régen várt önéletrajzi regényében, a Magyar Copperfieldben megjelenik a Teleki téren felnövő kisfiú, akit a második világháború után nagyszülei és a Teleki téri piac nevelt, és aki tízévesen átélte az 1956-os forradalmat, kamaszkora pedig egybeesett a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Bereményi memoárjában gyerek- és ifjúkora meghatározó eseményei, helyszínei és szereplői elevenednek meg a történelem zűrzavaros éveiben. 

Grecsó KrisztiánMagamról többet című verseskötetében arra keresi a választ, hogyan alakítják történeteink azt, akik vagyunk? Hogyan lehetünk úrrá az élettörténetünkön, ha sem a jó, sem a rossz eseményekre nincs ráhatásunk, ha sorsunk megjósolhatatlan? A Mellettem elférsz és a Vera szerzőjének írója az olvasót saját életének kérdéseivel szembesíti. 

Vera fuldoklik házasságában, egy durva veszekedés után elköltözik férjétől két kisgyerekével együtt, de döntenie kell: próbálja rendbe hozni a házasságát, vagy kezdje újra az életét, és tanuljon meg újra mély levegőt venni? Halász Rita Mély levegő című regénye egy harmincas pár életének alakulásába enged bepillantást. 

A cégvezető mindig jókor volt jó helyen. Mindig jó döntést hozott, legyen szó ingatlanbefektetésekről, gazdasági tanácsadásról, irodaépületekről vagy régi felesége újra cseréléséről. A cégvezető az elmúlt harminc évben mindig ott volt, ahol lennie kellett, korunk hősének látta magát egy világban, amelynek sosem volt a hőse. Háy János A cégvezető című könyve mindannyiunkról szól: rólad, a kollégáidról, a szüleidről, a gyerekeidről. 

Jászberényi SándorA varjúkirály és tizennégy más történet erejéig hazatért a Közel-Kelet harctereiről, hogy meséljen mindarról, amit ott látott: születésről és halálról, barátságról és elengedésről, házasságról és magányról. Történeteiben a harc nemcsak a csatatéren folyik, hanem a szereplők lelkében, a szereplők lelkéért is, mert rá vágyik Isten és a Sátán vagy éppen a Varjúkirály is. 

Autóbalesete után egy huszonéves lány öntudatlan állapotba kerül. Apja, amikor nem a baleset körülményei után nyomoz, betegágya mellett virraszt. Az autópályához közeli településen egy fiatal testvérpár él, akiket csupán egy fal választ el, mégsem lehetnének távolabb egymástól. Ők Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című könyvének szereplői, akiknek a baleset következtében az életről alkotott elképzelése a feje tetejére áll. 

Nádasdy Ádám Szakállas Neptun című novelláskötetében a melegek szerelemi történeteiről mesél. Például a magyar fiúról, akit Angliában egy rendőr igazít útba, amikor egy melegbárt keres. Vagy egy párról, akik egy baráti társasággal vidéken kirándulva megpróbálják eltitkolni szexualitásukat. Nádasdy Ádám első szépprózai könyvében érzéseink felvállalásáról ír, testi-lelki vágyaink uralásáról vagy éppen azok uralkodásáról mirajtunk.

Mit tennénk, ha egy hónapunk, ne adj’ isten csak öt percünk volna hátra a világvége előtt? Békésen várnánk a halált? Felidéznénk életünk homályba vesző örömeit? Esetleg megvallanánk a bűneinket? Selyem ZsuzsaAz első világvége, amit együtt töltöttünk című novelláskötetének szereplői – legyenek emberek vagy állatok, klímabűnözők vagy áldozatok – úgy hiszik, a rossz dolgok még helyrehozhatók. Mindeközben néhányan országhatárokon át, háborúk elől menekülnek, mások egy vitorlás fedélzetén ütik el az időt. 

Szabó T. Anna harmadik novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a szerelem és a halál könyve, testről és lélekről, sóvárgásról és rajongásról, hiányról és örömről mesél, ahogyan arról is, hogyan fékezheti meg az ember a benne dúló, zabolátlan vágyakat.

Hol van a haza, és hol van az otthon? Tompa Andrea Haza című regényének főhőse, a középkorú író erre a kérdésre keresi a választ, amikor egykori osztálytársai hívására hazatér – otthonról. Mi történt abban a harminc évben, amit a hazától és családjától távol töltött, mi lett azokkal, akik hozzá hasonlóan útra keltek, és azokkal, akik végül maradtak? 

Most, hogy megismerkedtél a döntősökkel, indulhat a kvíz? 

Minden kérdés megválaszolására 60 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Oszd meg másokkal is!
Mustra