Idegesítenek az újfajta kupakok? Ezért lesz muszáj megbarátkoznod velük

GettyImages-993015388

Egyre több műanyag palack nyakán találkozhatsz azokkal a kupakokkal, amelyek sokkal jobban ragaszkodnak az üveghez, mint a korábbi változat: gyakorlatilag lecsavarhatatlanul megmaradnak azon.

Nem ehhez vagyunk szokva, azért sokunknak nagyon furcsa ez a megoldás. Zavar az ivásban, nem tudjuk, hogyan illesszük a szánkhoz, reflexből levennénk… valójában csak a megszokás áll közénk és a legújabb megoldás közé, ha őszinték akarunk lenni magunkhoz.

Ez a baj a műanyag kupakokkal

Ha te is azok közé tartozol, akiket megőrjít az újfajta kupakos megoldás, van egy rossz hírünk: nem l’art pour l’art az újítás, hanem nagyon is indokolt. Uniós szabály, hogy a kupaknak az ital kinyitását követően is a palack nyakán rögzítve kell megmaradnia, hogy ne képezzen külön hulladékot.

Amit megszoktunk, arról nehezen mondunk le, és ez igaz a műanyag kupakokra is
Amit megszoktunk, arról nehezen mondunk le, és ez igaz a műanyag kupakokra isJan Hakan Dahlstrom / Getty Images Hungary

Ez az intézkedés csak 2024-ben válik kötelező érvényűvé, ettől függetlenül azonban van már olyan gyártó, amely több európai piacra, így a magyarra is a jövendőbeli szabályoknak megfelelő módon elkészített palackot szállít. 

Ezeken biztonsági gyűrű szavatolja, hogy előtted nem bontotta még ki senki sem az üveget, ugyanakkor a kupakkal együtt teheted a sárga szelektív kukába a csomagolást.

Ne próbáld meg letekerni

Szóval nem érdemes tekergetni, erőltetni, csavargatni a kupakot: egyszerűbb lesz megszokni, hogy az marad a palackon, mint hosszasan ellenállni. Amikor aztán kifogyott az innivaló az üvegből, tekerd vissza rá a kupakot, ezzel együtt dobd a szelektív gyűjtőbe.

Persze ezt eddig is megtehetted így – vagy gyűjthetted külön is a kupakokat, melyeket különböző, jótékony célú gyűjtéseken fogadtak, illetve az utóbbi években elszaporodtak az úgynevezett kupakgyűjtő szívek, amelyek robusztus szerkezetében rengeteg kupak talált helyet. Ezek megítélése ugyanakkor meglehetősen kettős volt: egyesek szerint szépnek egészen biztosan nem lehet nevezni ezeket az általában rikító színű, időnként környezetüktől teljesen elütő tárgyakat, míg mások szerelemlakatokat is aggattak rájuk.

Nagy bajt jelez, hogy sok helyen mos kupakokat a partra a víz
Nagy bajt jelez, hogy sok helyen mos kupakokat a partra a vízMonty Rakusen / Getty Images Hungary

Így okozhatnak galibát

De miért is van baj azzal, ha nem letekerhetetlen a kupak, és önálló életet élhet a palacktól? Egyrészt azért, mert egyes állatok a szeméttelepeken könnyen tápláléknak nézik és elfogyasztják azokat, másrészt pedig amiatt, mert a tengervízbe mosva további állatok is lenyelhetik azokat, akár meg is fulladhatnak tőlük.

A lenyelt kupakokból mérgező anyagok oldódhatnak ki emésztés közben.

2021-es adatok szerint évi 1,1 milliárd eldobható palackot gyártanak, hogy azok tartalmát elfogyasztva nagyon hamar szemét keletkezzen belőlük. Ha csak a kupakok egy százaléka keveredik el, az is 11 millió darabot jelent: a hatalmas szám hatalmas kárt okozhat, hiszen ha el nem is fogyasztja a kupakot valamilyen állat, az akkor is elkezdhet bomlani, mikroműanyagot juttatva a környezetébe. Inkább viseld el, hogy már másképp kell kinyitni az üveget, mint eddig!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra