Ennyi idő után ébredt fel a világ legtovább kómában fekvő betege

GettyImages-109724440

Minden esetben a csodával határos, ha valaki több hónapnyi vagy több évig tartó vegetálás után felébred az éber kómából. A minimális tudatállapot visszanyerésével járó ébredés valóban szenzáció, de távol áll a filmekből ismert sikersztoriktól.

A kóma egy olyan öntudatlan állapot, ami eszméletvesztéssel jár, gyengül vagy teljesen megszűnik a beteg külső ingerekre adott válasza, a reflexei kihalnak vagy teljesen eltűnnek. A kómában lévő ember képtelen arra, hogy akaratlagosan kinyissa a szemét, nem rendelkezik alvás-ébrenléti ciklussal, és nem reagál még az erős, sőt a fájdalmas tapintási vagy a szóbeli ingerekre sem.

Kóma: amikor a tudat egyáltalán nem működik

Ezt a hetekig, hónapokig vagy akár évekig elhúzódó, tudattalan állapotot leggyakrabban súlyos fejsérülés, stroke vagy agytumor okozhatja, ám a háttérben meghúzódhat cukorbetegség vagy fertőzés, anyagcsere- vagy oxigénellátási zavar is.

A kóma egyik leggyakoribb kiváltója lehet egy olyan baleset, amikor a fej megsérül
A kóma egyik leggyakoribb kiváltója lehet egy olyan baleset, amikor a fej megsérülWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

Ez az instabil állapot azonnali egészségügyi ellátást igényel. Szerencsés helyzetben orvosi kezeléssel megoldódik, rosszabb esetben visszafordíthatatlan állapotot eredményez. Azokat, akik hosszabb ideig maradnak a tudattalan, eszméletvesztett állapotban, vegetatív státuszú betegként kezelik. Azoknak a betegeknek, akik több mint egy évig vannak ebben a vegetatív állapotban, nagyon kicsi az esélyük a felépülésre.

A kóma tipikus jele a bezárt szem, a végtagok mozgásának, valamint a fájdalmas beavatkozásra adott válaszreakcióknak a hiánya. A két utóbbi esetben a reflexmozgások megmaradnak.

Éber kómában csak vegetál a beteg

A vegetatív állapotban lévő éber kómás betegek nem tudnak mozogni, vagy reagálni a környezetükre. Továbbá nem képesek gondolkodni, nem észlelik azt, ami a környezetükben történik, csupán a nem kognitív képességeik és normál alvási szokásaik maradnak meg.

A kómás állapot azonnali orvosi ellátást igényel
A kómás állapot azonnali orvosi ellátást igényelKriangkrai Thitimakorn / Getty Images Hungary

A magasabb agyi működésüket elveszítik, de egyéb kulcsfontosságú funkciók, például a légzés és a keringés relatíve működőképes marad. Spontán mozdulatokat tehetnek, vagy külső ingerekre a szemüket is kinyithatják. 

Grimaszolhatnak, sírhatnak és nevethetnek is. Valamennyire épnek tűnhetnek, de nem képesek beszélni, sem utasításokat teljesíteni.

Ilyen éber kómának nevezett állapotban élt kilenc évig a nemrég „felébredt” Varga Katalin is. A kétgyermekes édesanyánál, miután jóindulatú agydaganatot diagnosztizáltak, a tumort műtéttel eltávolították, de komplikációk léptek fel, és a beteget megfertőzte egy gyógyszerrezisztens kórházi baktérium. 

Az asszonynak ezután már csak a vegetatív funkciói működtek, nem tudott beszélni, mozogni, nyitott szemmel feküdt, mindenben az őt ápoló édesanyjára utalva.

Az, hogy Katalin minimális tudatállapotba került, Magyarországon elképesztő szenzációnak számít. Ébredése azonban nem azt jelenti, hogy képes ismét ellátni önmagát, mindössze annyit tesz, hogy reagál a környezetére, és kérésre néhány dolgot képes megcsinálni. Például kinyitja vagy becsukja a száját, vagy egyedül megmozdítja a lábát vagy a karját. 

A világ leghosszabb kómájából ébredt Abdulla

A nyilvántartás szerint a világon eddig egy autóbalesetet szenvedett nő, Munira Abdulla töltötte a leghosszabb időt, összesen 27 évet kómában úgy, hogy a vegetatív állapotból fel is ébredt. Az orvosok nemigen reménykedtek abban, hogy Munira Abdulla valaha is felébred, miután agysérülést szenvedett. 

A kómából való öntudatra ébredés semmiben sem hasonlít egy reggeli ébredéshez
A kómából való öntudatra ébredés semmiben sem hasonlít egy reggeli ébredéshezshironosov / Getty Images Hungary

A baleset az Egyesült Arab Emírségekben 1991-ben történt, amikor az akkor 32 éves Munira Abdulla iskolából vitte haza a fiát. Míg a gyerek némi zúzódással megúszta a balesetet, édesanyja súlyos agysérülést szenvedett. Az édesanyát kezelték hazájában, az Egyesült Királyságban és Németországban is, és az orvosok meg voltak róla győződve, hogy soha nem fog felébredni. De 2018 júniusában Abdulla több hónapos terápia után magához tért. Orvosa elmondása alapján, amikor felébredt, csak a szemét mozgatta, és képes volt személyekre vagy tárgyakra fókuszálni.

Ez az öntudatra ébredés semmiben sem hasonlít egy reggeli ébredéshez, hiszen ez egy hetekig tartó folyamat volt, ahogy a reakciók fokozódtak, és a nő beszéde javult. Abdulla viszonylag rövid idő után egyértelműen kiejtette fia nevét, arabul üdvözölte az orvosokat, és Korán-verseket kezdett idézni.

Harminchét év után nem volt visszatérés

A Guinness Rekordok Könyve szerint Elaine Esposito töltötte a leghosszabb időt kómában. A nő mindössze hatévesen, 1941 augusztusában esett kómába. Esposito vakbélműtétre ment be a kórházba, ami már akkor is rutinműtétnek számított, azonban sosem ébredt föl az altatásból. Az „alvó szépség” néven is emlegetett Esposito 37 évig és 111 napig feküdt kómában; a szervezete 1978-ban adta fel a harcot. 

Ők 19 év után újra kezdték az életüket

Azok az emberek, akik felébrednek a kómából, általában fokozatosan térnek vissza. Kezdetben nagyon izgatottak és zavartak lehetnek. Vannak, akik teljesen felépülnek, és nem érinti őket a kóma szövődménye. Mások az agyuk károsodása miatt fogyatékossággal élnek.

Van, akinél ébredés után nyoma sincs a kómának, és vannak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek tovább
Van, akinél ébredés után nyoma sincs a kómának, és vannak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek továbbkupicoo / Getty Images Hungary

Jan Grzebski lengyel vasúti munkás állítólag 19, kómában eltöltött év után ébredt fel. Történetét világszerte felkapta a média, ám, mint utólag kiderült, a tényekről némiképp eltúlozva számolt be a sajtó.
A korábban vasutasként dolgozó férfi 1988-ban egy munkahelyi baleset után négy évre mély kómába esett.

Ezt követően csodával határos módon felébredt, és állítása szerint sok mindenre emlékszik, sok mindent látott, csak nem mindig tudta kifejezni magát.

Felesége visszaemlékezése szerint férje először az arcával jelezte, ha enni vagy inni akart, később pedig meg is szólalt. A férfi 2007-re teljesen felépült.

Az arkansasi Terry Wallis 19 év után ébredt fel a kómából. A férfi alig 20 éves volt, amikor egy súlyos autóbaleset után kómába esett. Három hónapig semmilyen kapcsolata nem volt a külvilággal. Ezután szemei mozgatásával és morgásokkal tudott ugyan kommunikálni, de még mindig öntudatlan állapotban volt, majd jóval később váratlanul megszólalt. A férfi néhány nappal hazaengedése után egy kólát kért, majd tejet akart inni a reggelihez. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra