Felismered ezeket a sztárokat fiatalon? A 80-as évek Hollywoodja tőlük volt hangos

GettyImages-85623207
Olvasási idő kb. 5 perc

A Brat Pack, egy fiatal, feltörekvő színészekből álló csoport volt az 1980-as években. A friss tehetségekből összeverődött csoport tagjai a legnépszerűbb filmekben szerepeltek, s bár nem volt igazán hízelgő ez a becenév, rajtuk ragadt.

A kifejezést a New York Magazine munkatársa, David Blum alkotta meg, aki 1985-ben írt egy cikket a Brat Pack nem hivatalos elnökéről, Emilio Estevezről (akinek nem ismerős a neve: ő Martin Sheen fia és Charlie Sheen bátyja). Az újságíró meghívást kapott egy hollywoodi estére Estevezzel, Rob Lowe-val és Judd Nelsonnal. Blum másnap úgy vélte, hogy a színészek viselkedése messze kiérdemli a bratty (magyarul csibész) jelzőt, sőt, a fiatalok komolyan emlékeztetik őt az annak idején Humphrey Bogart és felesége, Lauren Bacall körül szerveződött, Rat Pack (Patkányfalka) nevezetű előadóművész-csoportra (amelynek olyanok voltak tagjai, mint Nat King Cole, Errol Flynn, Mickey Rooney, Cary Grant és Judy Garland). 

Az 1985-ben megjelent cikknek ugyan a színészek nem örültek, de a közönség nagyon is látta a hasonlóságot, s innentől kezdve a Brat Pack név rajtuk ragadt. A törzstagságot olyan színészek alkották, mint Rob Lowe, Demi Moore, Molly Ringwald, Andrew McCarthy, Ally Sheedy, Emilio Estevez, Anthony Michael Hall és Judd Nelson. Közülük többen akkora sztárok voltak, hogy a '80-as évek szinte minden nagyobb tinifilmjében szerepeltek. A kemény magon kívül voltak még hírességek, akik szintén tagnak számítottak: Robert Downey Jr., Matthew Broderick, Tom Cruise és John Cusack.

Emilio Estevez, Demi Moore, Rob Lowe és Melissa Gilbert, a hollywoodi Brat Pack néhány tagja
Emilio Estevez, Demi Moore, Rob Lowe és Melissa Gilbert, a hollywoodi Brat Pack néhány tagjaRon Galella / Getty Images Hungary

Hollywood fenegyerekei? Ugyan!

De egyikük sem örült annak, hogy a cikk milyen színben tüntette fel őket. Tehetséges művészek lazán összefüggő csoportját alkották, de aztán a média lealacsonyította őket nagyképű sztárocskákká, akik azt hiszik, övék a világ. Az Esquire szerint Emilio Estevez felhívta az újságírót a sztori megjelenésének napján, és azt mondta neki: „A barátaim most utálnak, és nem beszélnek velem.” Ally Sheedy úgy nyilatkozott, hogy a cikk lerombolta azt a bajtársiasságot, amelyet a falka tagjaként tapasztalt: „Valaminek igazán a részének éreztem magam, és az a fickó darabokra törte.” Judd Nelson pedig megjegyezte Blumról: „Jobb lett volna, ha követem a megérzésemet, és eszméletlenre verem.” A csoport egyes tagjaitól érkező heves reakciók ellenére azonban sokan úgy vélték, hogy a Brat Pack egész koncepciója egyszerűen egy médiafogás volt a mozijegyek eladásának növeléséhez.

Hollywood akkori üdvöskéi: Demi Moore, Emilio Estevez, Martin Sheen és Ally Sheedy
Hollywood akkori üdvöskéi: Demi Moore, Emilio Estevez, Martin Sheen és Ally SheedyBarry King / Getty Images Hungary

Híres szerelmespárok és egy majdnem házasság

Minden bizonnyal voltak barátságok, viszályok és romantikus egymásra találások a Brat Pack tagjai között, de a nyolc színész nem feltétlenül az a szorosan összetartozó klikk volt, mint amilyennek a média képzelte őket. A törzstagok közül ketten nem is találkoztak személyesen. Közben viszont Emilio Estevez és Demi Moore egyértelműen egy párt alkottak, olyannyira, hogy el is jegyezték egymást. Csak azért nem házasodtak végül össze, mert Estevez a kapcsolatuk alatt szoros viszonyban állt az egyik exbarátnőjével, és teherbe ejtette. Egy másik híres pár is kialakult, Molly Ringwald és Anthony Michael Hall a The Breakfast Club forgatása közben jöttek össze. Érzelmeik idővel barátsággá szelídültek, de Molly Ringwald egy másik Brat Pack-taggal is említésre méltóan viharos viszonyt ápolt: Andrew McCarthyval szinte folyamatosan egymás torkának estek, annyira utálták egymást – érdekes is volt emiatt közös filmjük, az Álmodj rózsaszínt forgatása. 

A Brat Pack pár tagja: Demi Moore, Emilio Estevez és E. G. Daily
A Brat Pack pár tagja: Demi Moore, Emilio Estevez és E. G. DailyBarry King / Getty Images Hungary

Ezért érdekes még mindig a Brat Pack

A csoporton belül mások között is kialakult figyelemre méltó dinamika: Rob Lowe és Demi Moore között izzott a levegő, amiből állítólag egy éjszaka megpróbáltak tüzet is csiholni, de aztán megbánták. Rob Lowe és Emilio Estevez viszont nagyon szoros barátságot ápoltak, nemcsak a forgatásokon lógtak együtt, de szabadidejükben is – ma már bromance-nek nevezné a sajtó. Aztán mindenki elkezdte elérni az egyéni sikereit, Emilio Estevez szerepelt a Kerge Kacsákban, 2010-ben pedig írt és rendezett egy saját filmet. Rob Lowe-nak 1988-ban szexvideós botránya volt, de sikeresen visszatért a nyilvánosság elé a Wayne's Worlddel. 

Anthony Michael Hall egy évadra csatlakozott a Saturday Night Live szereplőgárdájához, és szerepelt az Ollókezű Edwardtól a Halloween Killsig különböző filmekben. Andrew McCarthy a színészetről a rendezésre váltott, majd 2021-ben kiadott egy memoárt Brat: An '80s Story címmel. Judd Nelson olyan filmekben, sorozatokban kapott szerepet, mint a Milliárdos fiúk klubja, a Szeleburdi Susan és az Empire. Molly Ringwald számos népszerű tévésorozatban is szerepelt, jelenleg a Netflixen Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori című filmben láthatjuk. Demi Moore szünetet tartott Hollywoodban, amíg gyermekei felnevelésével foglalkozott, de a 2000-es évek elején visszatért, hogy szerepeljen a Charlie angyalai című filmben. A Brat Pack utolsó tagja, Ally Sheedy pedig olyan filmekben szerepelt, mint a High Art.

Míg egyes színészek ma ismertebbek, mint mások, a 80-as évek Brat Packje meghatározó volt sok tizenéves és fiatal felnőtt számára. Ma pedig azért nézzük őket szívesen, mert a saját fiatalságunkra emlékeztetnek

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek