Ez az oka, hogy a nőket jobban veszélyeztetik a gyógyszerek mellékhatásai

GettyImages-1455111627 (1)
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy friss kutatás szerint a nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek különféle gyógyszermellékhatásoktól, mint a férfiak. A szakértők azt is megállapították, hogy ennek oka nem a biológiai különbségekben keresendő.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága szerint a fenti megfigyelés vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek szedése esetén is igaz.

Ez az ok áll a háttérben

Míg eddig a gyógyszerek mellékhatásának jelentkezését a biológiai nemi különbségeknek tulajdonították, a Harvard Egyetem kutatói rájöttek arra, hogy sokkal nagyobb szerepet játszanak azok a nemi alapú társadalmi tényezők, amelyek megkülönböztetik a nőket és a férfiakat egymástól.

Nem a biológiai, hanem a társadalmi különbségek okozzák, hogy másként reagálunk a gyógyszerek mellékhatására
Nem a biológiai, hanem a társadalmi különbségek okozzák, hogy másként reagálunk a gyógyszerek mellékhatásáraTim Robberts / Getty Images Hungary

Ebben különböznek a nők a férfiaktól

A legfrissebb tanulmány szerint – melyet 33 millió gyógyszerszedő tapasztalatai alapján állítottak össze – a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatos egyenlőtlenségeket az alábbi tényezők adják. A nők sokkal egészségtudatosabb életmódot folytatnak, gyakrabban fordulnak orvoshoz, mint a férfiak, ezért nagyobb valószínűséggel szednek több vényköteles gyógyszert.

A nők több vényköteles gyógyszert szednek
A nők több vényköteles gyógyszert szednekPt Stock / Getty Images Hungary

A kutatók szerint a nők nagyobb valószínűséggel szembesülnek elfogultsággal és diszkriminációval a kórházakban, és ez befolyásolja a diagnózist, illetve a megfelelő kezelést.

A kutatók azt is feltételezik, hogy a nemi sztereotípiák, a megbélyegzés és a társadalmi normák befolyásolják az események szubjektív megélését is. 

Például a nők nagyobb valószínűséggel érzékelik a súlygyarapodást nemkívánatos eseményként, mint a férfiak.

Szintén fontos szerepet játszik az a tény, hogy a nők gyakrabban élnek szegénységben, mint a férfiak, valamint többször szenvednek el párkapcsolati erőszakot vagy szexuális zaklatást, melyek mentális és fizikai problémákkal járnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek