Erzsébet királynő titkos retikülkódja – londoni divatszakértőnk avat be a királyi család divatprotokolljába

GettyImages-72478675
Olvasási idő kb. 6 perc

II. Erzsébet királynő sosem ijedt meg öltözködésében a színek használatától, sem az extrém kalapviseletektől. De ez nála több mint ízlés dolga. Ezek ugyanis mind őfelsége és az uralkodói család titkos jelrendszerének, burkolt kommunikációs stratégiájának kifinomult elemei. Fashion-PR-szakértőnkkel felvillantunk néhány divatprotokoll-szabályt, rejtett üzenetet és kulisszatitkot. A téma aktualitását őfelsége uralkodásának e hónapban ült 70. évfordulója adja.

A London College of Fashionben diplomát szerzett divat-PR-szakértő, Szilassi Márton tanulmányainak végeztével egy brit elit divatháznál helyezkedett el, így testközelből tapasztalhatta meg az angol királyi család és a divat kapcsolatát, amelynek egyes részleteibe most minket is beavat.

Az olyan kaliberű és presztízsű tervezők márkáinál, mint a szóban forgó designer, bevett szokás, hogy külön foglalkoztatnak valakit, akinek kizárólagos feladata a családdal való kapcsolattartás és megrendeléseik kezelése. Bár a királynő joggal híres 7 évtizede színes, tone in tone szettjeiről, extravagáns kalapkölteményeiről és legendás retiküljeiről, a fiatalabb generáció és a leendő utódlás méltó utánpótlást ígér a divat tekintetében. 

A hercegné, Kate Middleton szeret naprakész lenni a divattal kapcsolatban, és bár ő személyesen nem jelenik meg divatbemutatókon, stylist-társalkodónője minden szezonban az első sorokban ül a kifutók mellett, hogy kiválassza a hercegné számára a következő szezon darabjait. Szakértőnknek így lehetősége nyílt több ízben összeállítani a hercegnének rendelt, olykor egyedi készítésű darabokat, majd a palota erre kijelölt alkalmazottjain keresztül eljuttatni azt megrendelőjének, Katalin hercegnének. Azok a ruhák, amelyeket a hercegné megrendel, és a nyilvánosság előtt fel is vesz, azonnal kikerülnek a kollekciókból, hiszen senki másnak nem lehet hozzáférésük ezekhez a modellekhez. Ezek a továbbiakban még magazinok fotózásaira sem küldhetők el.

Fekete ruha

2022. február 6. nem egy egyszerű születésnap vagy évforduló. II. Erzsébet királynő, első brit uralkodóként, platinajubileumát ünnepelhette, mivel éppen 70 éve uralkodik. Édesapja, VI. György halálát követően, 1952. február 6-án lépett trónra, 25 évesen.

Divatprotokoll-történetünk már itt elkezdődik, ugyanis a királyi család minden tagjánál – áll a nagykönyvben – minden hosszabb utazáson kell, hogy legyen egy fekete ruhaszett, felkészülvén egy váratlanul előálló halálesetnél is a megfelelő megjelenésre. „Ez az apróság éppen hibádzott Erzsébet 1952-es kenyai útján, amelyen édesapja, VI. György halálhírét kapta. Azonnal repülőre szállt” – meséli a szakértő. „Egyes források szerint nyári ruhában ült fel a gépre Kenyában, és Angliába érkezésekor társalkodónője csempészett egy fekete outfitet a repülőre, ahol a királynő gyorsan átöltözött, ezzel elkerülve, hogy érkezésekor »illetlen« fotók készüljenek róla.”

…mert egyébként a feltűnőbb színekre esküszik régóta (1999.)
…mert egyébként a feltűnőbb színekre esküszik régóta (1999.)Anwar Hussein / Getty Images Hungary

Feltűnő színek

A divatprotokollban és a királyi család öltözködési szokásaiban jártas szakértő elmondja, a királynő leggyakrabban élénk színű ruhát visel nyilvános megjelenései alkalmával. Ez nem csupán személyes preferencia, hanem nagyon is tudatos stratégia. Azt a célt szolgálja, hogy messziről is jól látható legyen. Ha visszafogottabb, például bézs, szürkés színekben jelenne meg, nehezen lenne kivehető a tömegben. Őfelsége egyfajta felelősségként éli meg, hogy ha emberek ezrei órákat képesek várni hidegben, esőben, hogy találkozhassanak vele, akkor igazából elmondhassák: „láttam a királynőt”. Gyakori választásai a lila, narancssárga, kanárisárga, királykék és a lime-zöld színek is.

A stratégia működik, valóban kitűnik környezetéből
A stratégia működik, valóban kitűnik környezetébőlAnwar Hussein / Getty Images Hungary

Szoknya

A királynő által kedvelt szoknyahossz a térdeket véletlenül sem láttató hosszúság. Őfelsége elvárja, hogy minden hölgy családtag és vendég minden alkalommal harisnyát viseljen a szoknya alatt is. A csupasz lábak még a ruha alatt is illetlenségnek számítanak.

Kiegészítők, avagy a retikülkód

Mint bizonyára mindenki észrevette, a királynőnél mindig van egy retikül. Ez nem csupán egy „fashion choice”, hanem szintén fontos szerepet tölt be egy olyan kódrendszer kulcsaként, amely segítségével „Her Majesty” szavak nélkül is kommunikálhat embereivel” – tudjuk meg szakértőnktől. A rejtett üzenetek az alábbiak lehetnek:

  • Ha bal kezéről áthelyezi a jobbra, az annak a jele, hogy végzett az éppen folyamatban levő beszélgetőpartnerével.
  • Ha az asztalra teszi táskáját, azzal jelzi társalkodónőinek, hogy 5 percen belül szeretné elhagyni az aktuális rendezvényt.
  • Ha a földre helyezi táskáját, az már egy direktebb jel arra, hogy a királynő nem élvezi a társaságot, és azonnali „megmentésre” szorul.
  • Olyan esetekben, amikor nem tudja a táskáját a földre tenni, jegygyűrűje elforgatása a jel arra, hogy szeretné, ha valaki megszakítaná az aktuális beszélgetését, és elegánsan távozáshoz segítené.
Nem riad vissza a színektől, de ha valaki, ő megengedheti magának
Nem riad vissza a színektől, de ha valaki, ő megengedheti magánakMax Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

Kesztyűk

Az 1990-es évekig elterjedt kiegészítőnek számító kesztyű manapság ugyan már nem elvárt „black tie” eseményeken (bálokon), őfelsége még mindig szívesen visel kesztyűt, elsősorban olyankor, amikor sok emberrel kell kezet fognia. 

„Ha mégis szabadon hagyja kezeit, talán felcsillan diszkrét körömlakkja is. A királyi család hölgytagjai kizárólag természetes színhatású körömlakkot használhatnak. II. Erzsébet királynő kedvenc körömlakkja például az Essie »Ballet Slippers« árnyalata, amely egy halvány rózsaszín lakk” – osztja meg velünk a titkot a fashion-PR-szakember.

Kalapok

„Egy stílusos kalap az egyszerűbb, konzervatívabb outfitet is fel tudja dobni, és ezt a királynő és stílustanácsadói is tudják. Ám őfelségének a kalapviselés inkább tradíció, mint divathóbort. Az 1950-es évekig a hölgyek csak kalapban jelenhettek meg, mivel a nyilvános »hajmutogatás« nem volt illendő” – magyarázza Szilassi Márton a múlt trendjeit. Manapság már a mindennapokra nem, de formálisabb eseményekre még mindig elvárt viselet a kalap.

 Ahogy az várható volt, 7 évtizednyi uralkodással a háta mögött őfelsége és családja semmit nem bíz a véletlenre.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek