Balsai Móni nemsokára szembenéz fiatalkori önmagával

3 Shirley Valentine Central Szinhaz (002)
Kofrán Eszter

Balsai Mónit ezúttal egy monodrámában láthatjuk viszont a Centrál Színház színpadán, az április 28-án debütáló Shirley Valentine című darabban, melyet férje, Ujj Mészáros Károly rendezett.

Izgalmas monodrámát visz színpadra Balsai Móni, Jászai Mari-díjas színésznő, akit a Liza, a rókatündér egyedi hangvételű romantikus vígjátékkal vált országosan ismertté 2015-ben, melyet férje, Ujj Mészáros Károly rendezett, csakúgy, mint az április 28-án a Centrál Színházban debütáló Shirley Valentine-t is. Willy Russell darabját 1986-ban játszották először Liverpoolban, később pedig két Oscar-díj-jelöléses filmadaptáció is készült belőle azonos címmel 1989-ben. De vajon mit tartogat számunkra Shirley karaktere, a házasságában megfakult sziporkázó egyéniség? Mi is szembe merünk nézni Shirley-vel karöltve fiatalkori énünk álmaival, a nő könnyekkel és nevetéssel szegélyezett utazásán keresztül?

Mindannyiunkban van egy kis Mrs. Bradshaw, de vajon Shirley Valentine-ból is jutott nekünk valamennyi?

A liverpooli Mrs. Bradshaw élete olyan magányossá vált házassága óta, hogy fontos döntéseit is a konyha fallal tudja csak megosztani, például, hogy elhagyja-e férjét és Liverpoolt Kolumbusz Kristóf kíséretében, akivel Klitorisz szigetére hajókázhatnának édes kettesben. Egy Görögországba szóló repülőjegy azonban fenekestül felforgatja Mrs. Bradshaw szürke hétköznapjait, ami miatt kénytelen szembenézni hajdani hajadon önmagával, a szabad szellemű, humoros, lázadó Shirley Valentine-nal. Vajon az egzotikus utazás többé tud válni, mint egy egyszeri kiszakadás a megszokott élet lagymatag állóvizéből, vagy sikerül alaposabban felráznia a nőt, hogy Mrs. Bradshaw burkát ledobva újra elő merje engedni a sokáig félretolt Shirley Valentine-t?

Balsai Móni a Shirley Valentine című monodráma keretei között lép színpadra a Centrál Színházban
Balsai Móni a Shirley Valentine című monodráma keretei között lép színpadra a Centrál Színházban

„Amikor elolvastam (a Shirley Valentine-t), kisírt szemekkel, nevetve jöttem ki a szobából, és azt mondtam, hogy ez telitalálat”

– nyilatkozta Ujj Mészáros Károly, aki nemcsak rendezője, de fordítója is a monodrámának. A szöveget Balsai Móni találta meg, kifejezetten monodrámát kerestek férjével. A legelső próbákat még otthonukban tartották meg, amíg babájuk aludt, majd a tatabányai Jászai Mari Színház közreműködésével és az NKA támogatásával a budapesti Centrál Színház színpadára juttatták el közös munkájuk gyümölcsét. „Az egyik legjobban, legfondorlatosabban megírt darab, amit valaha olvastam, ahol a humort és az érzelmet olyan csodálatos egyensúlyban adagolta az író, hogy azt meggyőződésem szerint tanítani kellene” – mondta Ujj Mészáros.

A megrekedt életéből feleszmélő Shirley vívódásai napjainkban is releváns téma, hiszen mindenki életében elérkezik a pillanat, amikor sorsdöntő válaszúthoz ér. Balsai Móni lelkesen nyilatkozott új szerepéről: „Nagyon szeretem játszani Shirley Valentine-t, mert eszembe juttatja a saját kamaszkori vágyaimat, terveimet, gondolataimat a világról, és miközben szembesít azzal, amit esetleg sikerült elérnem, ráébreszt arra is, hogy mi volt azokból igazán fontos, és arra is, hogy mi lehetne akár most is egy új terv része. Azért is szeretem, mert nagyon sok pozitív energiát hordoz Shirley karaktere és az egész előadás. 

Azt mutatja meg (a darab), hogy az ember ki tud kerülni a mélypontjaiból, hogyha bátor, és mer tenni magáért és az életéért.”

Sok humorral és érzelmes pillanattal kecsegtet a 2022. április 28-án debütáló Shirley Valentine a Centrál Színházban, amelyből kiderül, hogy Shirley végül képes lesz-e szembenézni fiatalkori énjével, és győzedelmesen távozni. És te bele mersz vágni az utazásba?

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra