Alkoholmentes sör után itt az alkoholmentes bor: ilyen íze van

piros szőlő

Bármilyen furcsán hangzik, az alkoholmentes borok iránt egyre nagyobb az érdeklődés, legalábbis ezt állítja egy ausztrál boros cég, akik a borfogyasztási élmény növelése miatt egy egészen új termékcsaládot alkottak meg. A kollekció Dél-Ausztrália hűvös éghajlatú szőlőültetvényein terem meg, és forradalmian új, alkoholmentesítő technológia segítségével palackozzák.

Az ausztrál Accolade Wines egy új, alkoholmentes bormárkát hozott létre. Az &Then nevű nedű két változatban debütált: cabernet sauvignon és chardonnay.

Az eredmény egy prémium kategóriás alkoholmentes élmény, amely a készítők szerint egy hiteles boralternatíva, főleg azért, mert jobb íze van, mint bármely más, nulla alkoholtartalmú bornak a piacon.

A szőlő az igazi
A szőlő az igazi

Új technológiával megmarad a bor zamata

Az ital érdekessége, hogy az alkoholmentesítő technológia – The Zero Tech X –  kíméletesebben bánik a borral, mint más alkoholmentesítő módszerek. Ez biztosítja, hogy a bor teljes aromája, testessége és íze is jobban megmaradjon. 

Több eljárás is ismert a borok alkoholtartalmának csökkentésére, de legtöbbször csak utólag tudják kivonni az alkoholt, amellyel együtt általában az aromaanyagok is elpárolognak.

Az új eljáráshoz sokkal kevesebb cukros adalékra van szükség, mint más, már meglévő alkoholmentes italok esetében. Szinte kijelenthető, hogy az alkoholmentes bornak valóban boríze van (meglepő?). És, ha ez nem lenne elég, akkor még szinte fogyókúrás italnak is beillik, mert alacsony a cukor- és kalóriatartalma: 150 ml &Then alig 25 kalóriát tartalmaz.

A csendes bor kategóriában az alkoholmentes és alacsony alkoholtartalmú italok mennyisége várhatóan több mint 20%-kal nő, és 2025-re a kategória mennyisége megduplázódhat. A kollekció ezért is két fajtával indul, hogy időben elfoglalja helyét a piacon. 

A chardonnay telt ízű, csonthéjas gyümölcsökkel és egy kis tölgyfával rétegzett ízvilággal büszkélkedhet, míg a cabernet sauvignon sötét bogyós gyümölcsök karaktereit, valamint tölgy- és fűszeres jegyeket hordoz magában.

A két fajtát rövidesen egy friss és élénk provence-i stílusú rozé, valamint egy összetett és pazar Blanc De Blancs Sparkling követi.

Bor alkohollal vagy alkohol nélkül?
Bor alkohollal vagy alkohol nélkül?Kovács Tamás / MTI

Megszületett a bizonyíték arra, hogy nincs lehetetlen

A gyártók szerint ez az ital kompromisszumok nélkül emelheti a bulik hangulatát. Nemcsak arról szól, hogy valamit eltávolítottak a borból, ami egy lényeges eleme, hanem a borkészítés története új fejezetet kapott.

„Nagyon izgatott vagyok az &Then bevezetése miatt, amely végre egy igazán prémium, nullaszázalékos alkoholtartalmú alternatívát kínál azoknak, akik nem kívánnak alkoholt fogyasztani. Most megszületett a bizonyíték arra, hogy nincs lehetetlen, ha a szenvedélyt és a haladást ötvözve feszegetni kezdjük a határokat” – mondta Ashley Leon borász.

Az alkoholmentes borízű borok először kizárólag a Prowein 2022 kiállításon kerültek bemutatásra, majd júniustól már meg is lehet rendelni, 750 ml-es kiszerelésben, sőt az Egyesült Királyság éttermeiben és kocsmáiban már bárki rendelheti is. Azért megkóstolnánk, hogy eldöntsük, tényleg boríze van-e az alkoholmentes bornak…

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra