5+1 zenei podcast, amiről még nem biztos, hogy hallottál

P  0810

A podcast a rádiózás Netflixe. A tartalomfogyasztásnak egy végtelenül kötetlen formája, hiszen fejhallgatóval a fejünkön egy komplett hétvégi nagytakarítás kivitelezhető. Cikkünk most nem aláfestő takarítós nótákról szól, hanem olyan beszélgetésekről, amelyeknek a zene szeretete ágyaz meg.

Folytatva a netflixes hasonlatot, a podcastek világában is könnyű irányt téveszteni. Talán van egy-két bevált kedvencünk, esetenként bele-belehallgatunk újakba is, de az az egyezményes meglátásunk, hogy ajánlás útján fogékonyabban kattintunk, mint kalandvágyból. Mivel egymásnak is szoktunk küldözgetni podcastepizódokat, így arra jutottunk, hogy megosztjuk legújabb felfedezettjeinket az olvasóinkkal.

Figyelem! Az alábbi 5+1 zenei podcast nem csak zenészeknek szól!

1. IGEN podcast Palya Beával

Palya Bea kollégáit hívja meg egy ízes és derűs beszélgetésre, aminek a főtémája a szakmát érő nehézségek áthidalása, a változás megélése. Zenei kulisszatitkokat ígér, közönség előtti szakmázást, amit mi, hallgatók is élvezhetünk.

„Az első hatrészes alsorozatban zenészekkel beszélgetek arról, hogy mik voltak a Covid alatti igenek, mik voltak a megoldások. Hagytam, hogy folyjon a szó, de van pár téma, amelyet körbejárunk:
– hogyan marad önazonos egy zenész egy olyan helyzetben, amikor a szakmája alapjait jelentő koncertezés megszűnik,
– mit jelent az, hogy a zenész dolgozik, hogy telik egy nap, nyáron és télen, pontosan milyen tevékenységekből áll össze ez a szakma,
- és mitől gyógyító a zene, maga a dal miért az egyik legfontosabb üzenetközvetítő forma?”

Kedvenc epizód: Beszélgetés Vitáris Ivánnal

2. Szabadlábon – zenészséták Egyedi Péterrel podcast

Ez kvázi a fenti forma férfi verziója, Egyedi Péter (Óriás, Rájátszás, Mmamt) elviszi egy sétakörre a számára fontos vagy érdekes könnyűzenei kollégáit. Menet közben szóba kerül minden, ami random előjöhet egy baráti csevejben, mint ahogyan azt a Hegyi Gyuri-s felkonfban is olvashatjuk:

„Én imádom Gyurit hallgatni, szinte mindig 'sztoriban van'. A János Kórháztól a Városmajoron, a Vérmezőn és a Tabánon keresztül sétáltunk el az Erzsébet hídig, szóba került a Kádár-rendszer, hogy miért rúgták ki a kosárcsapatból, miért köszöntek neki a kocsisoron a lányok, kiderült, hogy hol dobták meg kakival, hogy mit gondol az emberiség jövőjéről, meg hogy értékesebb-e a fingó panda Mozartnál.”

Kedvenc epizód tehát: Beszélgetés Hegyi Gyurival

3. Dob + Basszus podcast

Talán emlékszel még a Dob + Basszus műsorra a tévéből. 2005–2007 között futott az M1-en, Lévai Balázs műsorvezetésével. Az epizódok a zenei korszakokra jellemző dalok segítségével mutatták be az adott kor hangulatát, életstílusát, gondolkodásmódját.

2020-ban Csorba Lóci megkérdezte Balázst, hogy nem lehetne-e folytatni a Dob + Basszust. A válasz az volt, hogy csak akkor, ha megmarad a nyomozás: ki lehet-e bontani egy dalból az együttes teljes történetét? Lóci erre, „oké, de ahhoz ragaszkodom, hogy legyenek benne játékok!” Egymás kezébe csaptak, vettek két mikrofont, és felhívták a kedvenc együtteseiket.

Kedvenc epizód: Margaret Island – Eső

4. Modulátorok podcast Kovács Nagyember Lászlóval 

Egy igazán érdekes találat, listánkon ez az egyetlen podcast vérprofi rádióstól. Kovács Nagyember László, 20 éve rádiós műsorvezető podcastjében korszakváltó fiatal zenészeket mutat be nekünk, akik a dzsessz és a pop határán egyensúlyoznak. A több mint 1000 juventusos és 600 Jazzy Rádió-s adás elég jó alapot biztosít a téma kivesézéséhez. 

Kedvenc epizód: Tisztelgés Fábián Juli előtt egy korábbi beszélgetéssel

5. Dűlő podcast

Dűlő arra vállalkozik, hogy leültet két, teljesen különböző zenei közegből érkező művészt, hogy megosszák egymással kedvenceiket, és a műsor végére dűlőre jussanak, azaz megtalálják azt a dalt, ami a közös nevezőt jelenti számukra. Ez egy klassz, de elég rizikós kísérlet, szerencsére az alkotó emberek nagyon nyitottak és szeretnek játszani.

„Hihetetlen, hogy mennyi értékes, és izgalmas ember él egymás mellett egy ilyen pici országban. A podcastünkkel egy hidat szeretnénk megépíteni a közösségek között, hogy megismerjük egymást, bemutassuk a zenénket a nagyvilágnak” – meséli az ötlet születéséről Palágyi Máté (Bohemian Betyars) a M.a.csek-nak. 

Makay Anna (MA’AM), a másik ötletadó hozzáfűzi, hogy a meghívottak „szeretik a tematikát, és ami számomra meglepő, hogy szoktak izgulni. Főleg, hogy kivel kerülnek össze, mert ugye azt csak a stúdióban tudják meg. Eddig minden adás pompás hangulatban telt!”

Kedvenc epizód: Falusi Mariann (Pa-dö-dő) és Vellinger Mihály (AKC Misi) beszélgetése

+1 Privát Lemezjátszó podcast

Azért sem tudtuk ezt kihagyni, mert a zenéhez nem csak a zenészembereknek van köze. A Privát Lemezjátszó podcastsorozatban ismert emberek vallanak általuk kedvelt zenékről, és bemutatják életük öt legmeghatározóbb dalát. A sorozatot készítő Réti Nóra arra volt kíváncsi, hogy milyen zenék váltak fontossá, és miért a kultúra különböző területeiről ismerős „szeretteink” életében? Olyan művészek lesznek vendégek, akik elsősorban nem a zenéből élnek, de azt mégis nagyon élik. 10 rész, tényleg nagyon inspiráló és közelebb hozó beszélgetésekkel!

Kedvenc epizódunkról kicsit bővebben:

Réti Nóri negyedik vendége különösen csatlakozik a zenéhez, ugyanis dalszövegeket is ír. Szabó T. Anna több kedvelt együttesét is megemlít a beszélgetés során. Szóba kerül többek közt a Black Sabbath, a Quimby, az Iron Maiden, a Kaláka, Patti Smith, a Metallica, a Doors és Iggy Pop

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra