Ezért ne szelfizz gorillával

Gorillákkal szelfizni nem csak rád nézve veszélyes. Az állatok súlyos, akár halálos betegségeket kaphatnak el a hozzájuk közel merészkedő turistáktól – állítják kutatók.

A hegyi gorilla súlyosan veszélyeztetett fajnak számít, jelenleg mindössze 1004 példány él belőle a világon, Ruandában, Ugandában és Kongóban. A szám a ’80-as évek óta valamelyest emelkedett, az utóbbi időben azonban súlyos, olykor halált okozó légzőszervi fertőzések sújtottak több gorillapopulációt is. Gaspard Van Hamme belga főemlőskutató szerint (aki az Oxford Brookes Egyetem konferenciáján prezentálta fejtegetéseit) a bűnbak a közösségi média és a szelfimánia – számol be a New Scientist.

A turisták nem tartják be a szabályokat

Ruandában nemrégiben egy tizenkét fős majompopuláció tizenegy egyedét támadta meg egy normál esetben embereket érintő, náthával és köhögéssel járó vírus, minek következtében két állat el is pusztult. Jelenleg mindhárom érintett országban szerveznek őserdei túrákat, ahol a turisták megnézhetik a gorillákat. A látogatók kötelesek legalább hét méter távolságra tartózkodni a majmoktól, illetve arcukat maszkkal eltakarni – sokan azonban nem tartják be a szabályokat, ezért átragasztják a betegségeiket az állatokra.

Van Hamme és kollégái 643 Instagram-fotót néztek meg, amelyen a készítő gorillával szelfizett. A képek szinte mindegyike láthatóan hét méternél közelebbről készült, húsz fotón pedig a turisták meg is érintették az állatokat. A Kongóban készült fényképek kétharmadán maszkot viselnek a szelfizők, a másik két országban viszont egyetlen fotón sem takarták el az arcukat.

Ha kedveled, vigyázz is rá!
Ha kedveled, vigyázz is rá!guenterguni / Getty Images Hungary

Minél közelebb mész, annál több lájkot kapsz

A turizmus rengeteg bevételt hoz az adott országoknak, amelynek egy részét a gorillák megóvására fordítják. Emellett mindez a helyieket is motiválja arra, hogy jobban vigyázzanak az állatokra, így aztán mivel a gorillák mutogatása jó pénzt hoz számukra, nem lövik le a kertjükbe betévedő példányokat – magyarázza Gladys Kalema-Zikusoka, az ugandai Conservation Through Public Health alapítvány munkatársa.

Megoldás lehetne, ha a túravezetők szigorúbban vennék és betartatnák a látogatókkal a szabályokat. A szelfilehetőség azonban sokkal vonzóbbá teszi ezeket az utakat a turisták szemében. Minél közelebb férkőzhetnek az állatokhoz, annál többen kedvelik majd a képet. Ezért bevételtől eshetnek el azok a túrák, amelyek megtiltják a résztvevőknek, hogy közelebb férkőzzenek a majmokhoz.

Ugandában szigorítás lépett életbe az utóbbi időben, miután egy, a környezetvédők, a nemzeti parkok igazgatósága és a turisztikai szakemberek közötti konferencián felvetették a problémát. Van Hamme szerint fel kell világosítani a közvéleményt a veszélyről. A kutató szerint, ha a turisták megtudják, mekkora veszélynek teszik ki a gorillákat, hajlandóak lesznek maszkot húzni és megtartani a szükséges távolságot az állatok megóvása érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek