Kiderült, hol lehet a legjobb lángost enni a Balatonon

A lángos nyáron kötelező, azonban úgy tűnik, nem mindegy, hogy hol esszük a sajtos tejfölöst. Egy tesztsorozat keretében összesen 12 balatoni lángosozót ellenőriztek a Nébih szakemberei. Több mint 140 mintán mintegy 500 laboratóriumi mérést végeztek, és bár az ellenőrzéseken akadtak hiányosságok, de az összképet tekintve megnyugtatóak a tapasztalatok.

A Szupermenta programban 12 olyan balatoni vendéglátóhelyet ellenőriztek a Nébih felügyelői, ahol lángos is szerepelt a kínálatban. Az ellenőrzéskor főként az élelmiszer-biztonsági szabályok betartását, többek között a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, az alapanyagok nyomonkövethetőségét vizsgálták.

A körülmények mellett az elkészült lángosokat is pontozták 

A 12 vendéglátóhelyből 8 esetben csak kisebb hiányosságok fordultak elő, amiket a vállalkozások még az ellenőrzés ideje alatt javítottak. Két helyszínen már komolyabb problémák adódtak, ezekben az esetekben figyelmeztetésben részesülnek az üzemeltetők. További két egység bírságra is számíthat a nem megfelelő személyi és helyszíni higiéniai hiányosságok, valamint lejárt élelmiszerek tárolása miatt. A hibákat utóbbi 4 esetben is azonnal, illetve rövid határidőn belül javították az együttműködő vállalkozók. Az ellenőrzések során összesen mintegy 300 000 forint értékű bírságot szabott ki a Nébih.

A helyszíni szemlék alkalmával a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a használt, forró sütőzsiradékból, valamint különböző felületekről is. A laboratóriumi mérésekből érdemes kiemelni a használt sütőzsiradékból vett minták PAH-vegyületeinek és poláros komponenseinek, továbbá a késztermékek akrilamidtartalmának vizsgálatát. E téren egy sütőzsiradék-minta polároskomponens-eredménye kismértékben túllépte a megengedett határértéket. A többi 35 vizsgálati eredmény mind megfelelt a vonatkozó rendeleteknek és referenciaértékeknek.

De nem csak a lángossütés körülményeit, az elkészült termékeket is megvizsgálták a szakemberek. Egy lángos kapott kiválóan megfelelt minősítést, négy termék átlag feletti, hat átlagos, míg egy lángos átlag alatti eredményt ért el. A kedveltségi vizsgálat alkalmával laikus vásárlók értékelték a lángosozók felszereltségét, választékát, a higiéniát, a kiszolgálást és az összbenyomást. Emellett természetesen pontozták a kiszolgált sajtos-tejfölös lángosok külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is.

A balatoni lángosozók rangsora végül a kedveltségi teszt, az érzékszervi minősítés és a hatósági ellenőrzés eredményeinek összesítésével alakult ki. Összesítésben első helyen a révfülöpi RÉV Büfé végzett. Második lett a zamárdi Sarok Büfé, míg harmadikként a Balatonszárszón található Róza Mama Büféje zárt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra