Lakberendezési bakik, amiket mind elkövetünk az első lakásunkban

Az első lakásunk berendezésénél mind követtünk el kisebb-nagyobb bakikat. Ha újra kezdhetnénk, ma már biztosan máshogy csinálnánk. Vagy mégsem? Profi lakberendezők osztják meg, hogy ők mit tartanak a legnagyobb hibának – a tanácsuk nem csak az első otthonokban lehet hasznos.

Életünk egyik legizgalmasabb időszaka, amikor beköltözünk az első saját lakásunkba, és szabad kezet kapunk a lakberendezésben. Mi választhatjuk ki a szobák színét, a bútorokat és a dekorációt. A lelkesedés és a végtelen számú lehetőség azonban könnyen tévutakra csábíthat minket. Az Apartment Therapy népszerű dizájnereket kérdezett arról, hogyan küszöbölhetjük ki ezeket a bakikat.

1. Nem látjuk egészben a lakást

Paloma Contreras belsőépítész és a La Dolce Vita bloggere szerint gyakori hiba az első lakásosoknál, hogy nem látják egyben az egész lakást, nem gondolják át, végül hogyan illenek majd egymáshoz a különböző szobák. Szerinte fontos lenne, hogy mielőtt belevágunk az új otthonunk berendezésébe, képzeljük el, milyen végeredményt szeretnénk, és a különböző tereket hogyan hozhatjuk összhangba.

2. Elsietjük a berendezést

Shea McGee, a Studio McGee társalapítója a beköltözés izgalmának a hevében elkapkodta első lakásának a berendezését. Mielőbb szerette volna látni a végeredményt, és túl sok bútort vásárolt az IKEA-ban. Ma már tudja, hogy érdemes lett volna türelemmel lennie, és inkább spórolnia néhány drágább, de különlegesebb darabra.

3. Nem teszteljük a festékeket

Niki Brantmark, a My Scandinavian Home bloggere elmondta, biztos volt a festékben, amit választott, ezért tesztelés nélkül az egész előszobát lefestette vele. Mint kiderült, a döntését igencsak elkapkodta, ugyanis a megszáradt festék egyáltalán nem olyannak tűnt, mint amilyennek elképzelte. Ma már minden színt tesztel különböző falfelületeken, és rajtuk hagyja legalább egy hétig, hogy teljesen biztos lehessen az elhatározásában.

4. Mindent a falnak tolunk

Alyssa Kapito, az Alyssa Kapito Interiors alapítója a legnagyobb hibának azt tartja, amikor minden bútorunkat a falnak toljuk. Szerinte sokkal érdekesebbek azok a lakások, ahol például az íróasztalt elmozdítjuk a szoba belseje felé. Azt tanácsolja, hogy ha bátortalanok vagyunk, keressünk ötleteket olyan oldalakon, mint a Pinterest, és felejtsük el a berögződéseinket.

5. Egy helyről vásárolunk

„Gyakori lakberendezési hiba, amit sok embernél láttam már, hogy az első otthonukat ugyanabból az áruházból rendezik be”

– mondta Kenny Norris, a Jenny J Norris Interiors alapítója. Ugyan ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ha mégsem szeretnéd, hogy az otthonod úgy nézzen ki, mintha egy katalógusból vágtad volna ki, tedd érdekesebbé máshonnan vásárolt darabokkal.

6. Nem vesszük figyelembe a lakás adottságait

Lisa Mende, a Lisa Mende Design alapítója a legnagyobb hibának azt látja, amikor fiatal párok olyan színűre festik a lakásukat, ami a barátaiknál vagy egy katalógusban tetszett meg nekik. A festék színe rengeteg tényezőtől függ, például, hogyan szűrődik be a kinti fény a lakásba. Éppen ezért Niki Brantmarkhoz hasonlóan azt javasolja, hogy mindenképpen teszteljük a festéket, amit kiválasztottunk.

7. Egy ideális lakást rendezünk be

„A legfontosabb lecke, amit megtanultam az első lakásom vásárlásakor, hogy

abba a térbe vásároljak bútorokat, ami a rendelkezésemre áll, és ne abba, amilyet szeretnék.”

– emelte ki Robert Leleux, a Southern Style Now alapítója. Megrögzött vásárló lévén fiatalabb korában sokszor belefutott abba a hibába, hogy azért vett meg egy lámpát vagy egy szőnyeget, mert szépnek tartotta még akkor is, ha éppen nem illett a lakásába. Így halmozott fel rengeteg gyönyörű, de haszontalan tárgyat. Mára megtanulta, hogy csak olyan tárgyakat vásárolhat, aminek helyük is van az otthonában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra