Hiába öltözöl melegen, sajnos nem a hidegtől fázol meg

Mi köze van a hidegnek ahhoz, hogy tényleg megfázik-e az ember? Hát, nem sok.

Ki ne hallotta volna gyerekkorában, vagy mondta volna akár a héten is azt valakinek, hogy rendesen öltözzön fel, vegyen fel sálat is, mert különben megfázik. De tényleg attól lesz valaki beteg, hogy elfelejtette a sapkát, vagy miniszoknyában ment el a szilveszteri buliba, vagy az egész csak népi hiedelem? A Live Science szerint az utóbbi. 

Valójában nincs arra bizonyíték, hogy a megfázás, illetve az, amikor valaki nem öltözik fel rendesen, összefügg. Ez alatt nyilvánvalóan nem az olyan extrém eseteket érti a tudomány sem, mint mikor valaki megfagy a hidegben, mert túlságosan lehűl a szervezete, ahogyan ezek után sem javasoljuk, hogy bárki egy szál pólóban kezdjen el flangálni a városban. Mindenesetre úgy tűnik, nem azért fújod most az orrod, mert nem cipzáraztad össze rendesen a kabátodat. Ha így lenne, akkor Grönlandon talán mindenki állandóan beteg lenne, ahogy mi is egész télen húslevesen meg különböző forró vízben oldható gyógykészítményeken élnénk. 

Kellett volna az a sapka!
Kellett volna az a sapka!Fotó: Shutterstock

A megfázás nem hideg levegővel terjed

A hiedelmekkel ellentétben a megfázás nem a hidegfronttal terjed, hanem sokkal egyszerűbben, mégpedig, ha valaki rád tüsszent vagy köhög, de még a beszéd is elég lehet. Az ebben az időszakban legyengült immunrendszer növeli a vírusok, baktériumok elszaporodásának lehetőségét, a hideg levegő azonban nem, sőt jó, ha tudod, hogy a nagyon hideget nem csak te, de a legtöbb vírus is utálja. 

Akkor miért télen fázunk meg? 

A válasz nagyon egyszerű, és annyiban van köze a hideghez, hogy az ember kevesebbet mozdul ki és nem szellőztet. Mikor bent ülsz egy zárt helyiségben sok emberrel, és nincs nyitva az ablak, nem szellőztettek, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy a vírusok könnyedén vándoroljanak egyik emberről a másikra egy jóleső tüsszentés vagy egy mélyről feltörő köhögés közben. Vagyis öltözz fel rendesen, de ne azért, hogy ne legyél beteg, hanem, hogy ne fázz. És persze készülj a menetrendszerű influenzajárványra

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.