Így nyaralj Barcelonában!

A katalán főváros lakói a félmeztelen és részegen tántorgó turisták látványa mellett a három év alatt közel 25 százalékkal megemelkedett bérleti díjakért sincsenek oda.

Ahogy azt a várost ellepő turisták miatt túlzsúfolttá váló Velence beléptető kapuit szétszerelő aktivisták példája is mutatja, a turizmusból élő városok is megelégelik néha a tömeget. Még akkor is, ha biztos jövedelmet biztosítanak számukra a kamerájukba feledkezett, öntudatlanul botorkáló vagy sugárban hányó látogatók.

Güell-park: szép, de sokan vannak
Güell-park: szép, de sokan vannakShutterstock

Ha szép a város, sokan vannak, az a baj!

A látványosságok mellett most már egy kiadatásra váró volt elnökkel és bebörtönzött függetlenségpárti politikusokkal is rendelkező autonóm közösség székhelyének polgármestere is szeretné ellensúlyozni a turizmus negatív következményeit. Az 1,6 milliós város ugyanis évi 32 millió látogatóval büszkélkedhet, ami egyre jobban megviseli a lakókat.

Az Independent szerint így nem fogod tovább idegesíteni őket, ha hozzájuk készülsz:

Inkább hanyagold az Airbnb-t

A sok airbnb-s lakás felelős ugyanis az egyre drágább bérleti díjakért. Segítene a helyzeten, ha az Airbnb helyett a hosteleket, hoteleket és a kevésbé népszerű városrészeket (Poblenou, Sarria, Sant Gervasi) részesítenék előnyben a látogatók.

Poblenou-negyed
Poblenou-negyedShutterstock

Van ott más is

A legnépszerűbb Gaudi épületek környéke, és a Rambla helyett érdemes lehet a kevésbé túlzsúfolt városrészeket, például Poblenout választani. A tengerre és a városra egyaránt jó kilátást biztosító Laberint d'Horta és a Bunkers del Carmel szintén jó alternatíva lehet, ha valakit elrettentene a várost ostromló tömeg. A turistacsoportokat kitiltó Boqueira piac helyett pedig a Mercat de Santa Caterina, a Sarria Market, a Mercat de Sant Antoni vagy a Mercat del Ninot piacát ajánlja az Independent.

Mercat de Santa Caterina
Mercat de Santa CaterinaShutterstock

Ne hányj az utcán!

A sugárban hányó és a félmeztelenül flangáló turistákat szintén nem kedvelik túlzottan a helyiek, ahogy azt sem, ha véletlenül spanyolnak nézik őket. Néhány katalán kifejezés elsajátításával bizonyosan elejét veheted a félreértéseknek!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek