Több női hangot a könyvespolcodra!

Egyre nagyobb szerepet kapnak a nők az irodalomban, amiért mi nagyon boldogok vagyunk. Mutatjuk az aktuális kedvenc könyveinket.

A világirodalom rengeteg remek női írót tudhat magáénak, és legnagyobb örömünkre napjainkban egyre több izgalmas hang csatlakozik hozzájuk. Célul tűzték ki, hogy rávilágítanak a még mindig férfiközpontú társadalom problémáira. Olvassátok őket, megmutatjuk, hogy melyek a mi aktuális kedvenc könyveink.

Szécsi Noémi: Egyformák vagytok

“Tizennégy éves korunkig a szerelem célját a házasság keretein belül képzeltük el: egy életre egyetlen férfit küldenek fentről, aki azért érkezik, hogy örökre maradjon. Hőstettet hajt végre, de azután is izgalmak forrása, mint a hatalom és a bölcsesség letéteményese. Bizalomgerjesztő mosoly, erős csukló, de deréktól lefelé nem létezik. Az élet hosszú távon úgy alakul, mint a Háború és béke epilógusa, csak pár helyen szükséges személyre szabott javításokat eszközölni.”

Szécsi Noémi a Nyughatatlanok és a Gondolatolvasó című köteteivel készítette elő legújabb könyvét, ami a trilógia harmadik részeként vagy önmagában is olvasható. Emília történelmet hallgat az egyetemen, készül a PhD diplomájára. Tanárával, Ernővel rendszeresen látogatják a Bárdy leszármazottat, a különc vénlányt, aki alkalmanként csak egy levelet hajlandó megosztani felmenői hagyatékából tetszőlegesen válogatva évszámok, írok és címzettek között.

Az Egyformák vagytok a két barátnő, Emília és Elza életét hasonlóképpen fedi fel előttünk. Az írónak kiszolgáltatva kapjuk meg az újabb és újabb töredékeket jelenből és múltból, és ahogyan a történetben a kertben elásott, kevésbé vidám tartalmú levelezés, úgy a meggondolatlan tettek következményei is napvilágra kerülnek a könyv oldalain, aminek a végére belátjuk, hogy nem kell szépiába fakult fényképeken szerepelnünk ahhoz, hogy a történelem részesei legyünk. Minden tettünk hatással van a jövőre. Szécsi Noémi nőalakjai olyan ellentmondásokra világítanak rá, amik még mindig útjában állnak a női egyenjogúságnak: azok a férfiak, akik tárgyiasítják a nőket és azok a nők, akik nem lázadnak fel ellene.

Magvető, 3299 forint

női hang könyv

Tompa Andrea: Omerta - Hallgatások könyve

“De a rózsa, hát azt mondjam el ezeknek a bőrkabátosoknak? A rózsa, elvtársak, a rózsa, magyarázom nekik, a rózsa, az nem egy virág, mondom, mikor nézelődnek a kertben. Hogyan mondhatnám el annak, aki nem tudja, mi a rózsa? A rózsát nem lehet elmondani senkinek, ahogy a földet se, aki nem szereti, akit nem húz magához a föld.”

Az 1950-es években járunk Erdélyben. Kali, a széki asszony elhagyja férfjét a jobb jövő reményében. Vilmos, a rózsanemesítő férfi virágai gondozásának él. Annuska, a kolozsvári lány szeretőjénél keresi a boldogságot. Eleonóra, a szerzetesnő mindenütt Isten megynyilvánuló akaratát látja. A négy sors, bár különböző, mégis összeforr, az ország diktatorikus rendszerének mindegyikük valamilyen formában az áldozatává válik, mégis képtelenek szavakba önteni az elnyomás körülményeit. A három nő tehetetlenül szenvedi el az eseményeket, míg Vilmos a gépezet részévé válik és bár képes valamelyest szavakba önteni az elnyomást, tenni mégis képtelen ellene. Ilyen körülmények között élnek és vágynak egy szebb jövőre. 

Tompa Andrea monumentális regénye bekerült a 2018-as Libri irodalmi díj közönségdíjának döntősei közé, amire még május 10-ig szavazhatsz.

Jelenkor, 44990 forint

Linn: Ulmann: Áldott gyermek

“Hallja őket, messze maga mögött. Hallja, ahogy kiabálnak utána. Hallja a saját lélegzetét és saját lépteit, aztán már azt sem. Csak a lélegzetét. Gyorsan fut, a talpa szinte nem is érinti a földet. Kifullad, de bírja még. Nem szúr az oldala. Gyorsabb náluk. Ezen a nyáron Marion sokakat maga mellé állított, a fiúk közül is jó néhányat. Régebben Ragnar együtt lógott a fiúkkal, akik most rohannak utána, megmutatta nekik a szigetet (kivéve a kunyhót), és hogy mi mindent lehet rajta csinálni, és kis adag whiskyket meg vodkákat meg gineket nyúlt le az anyja bárszekrényéből, és az egészet összekeverte egy üdítősüvegben, és testvériesen megosztotta velük. De most az összes fiú inkább Mariont akarja...”

nő könyv 02
Getty Images

1979. nyarán szörnyű tragédia történik a norvég Hammarsö szigetén, ahol a három féltestvér Erika, Laura és Molly tölti vakációját apjuknál Isak Lövenstadnál. A regény központi szereplője a kamaszfiú, Ragnar, aki egyszerre vonzza és gyűlölettel tölti el szigetre érkező gyerekeket. Hosszú lábai mindig sebesek, folyton menekül. Az ő történetét a három lány szemén keresztül követhetjük nyomon huszonöt év távlatából. Az immár nővé cseperedett testvérek élete mindennapinak tűnik, de ahogyan a felszín alól előkerülnek a rejtegetett problémák, kiderül, hogy a múltnak milyen nagy szerepe van abban, akivé váltak. Az Áldott gyermek a bűn és a bűnhődés klasszikus témáját dolgozza fel, és bebizonyítja, hogy a gyermeki kegyetlenség nem csupán játék.

Scolar, 3450 forint

Oszd meg másokkal is!
Mustra