Megfelelő szín, mínusz pár év!

Valamikor a '90-es években jelentek meg Magyarországon a színtanácsadással foglalkozó első könyvek. Aztán ahogy jött a hype, úgy el is múlt, a kétezres évekre senki nem vizslatta a másikat, hogy tavasz vagy netalántán ősz típusba tartozik-e. Ezért is lepődtem meg, amikor kiderült, hogy nemhogy létezik még ilyen, hanem van, aki ebben segít is eligazodni. Bevallom, kicsit szkeptikus voltam, amikor az élet összesodort Ragány Angélával,ColourMyStyle tanácsadójával de a másfélórás szeánsz végén minden megváltozott.

A lényeg nagy vonalakban az, hogy minden ember besorolható 4 típusba, amely még három típusra bontható. Az avatott szem sokakon azonnal meglátja, hová sorolható, ha meg nem, akkor néhány egyszerű teszttel ellenőrizhető a dolog – akár otthon is. Azért az nem okoz meglepetést senkinek, hogy bizonyos színek jól állnak, mások meg sápasztanak, vagy elnyomnak minket. Vannak rúzsok, amelyektől ragyogunk – és nem azért mert csillognak – másoktól meg olyan sárga a fogunk, mintha 2 hete nem mostuk volna meg őket. 

A természetes bőrszín, hajszín és szemszín hármasa alkot egy szép egészet, amiből kettőt lehet változtatni, de a bőrszínt viszonylag nehéz. Minden hajszínnek lehet hideg és meleg árnyalata egyaránt. Ragány Angéla szerint a filmipar is boldogan nyúl a színtanhoz, az Ízek, imák, szerelmek című limonádéban jól megfigyelhető, hogy Julia Robertset a film elején nem megfelelő színű ruhákba öltöztetik, majd ahogy boldoggá válik, megtalálja a saját színeit is. Roberts egyébként ősz típusú, pont mint én, de a hasonlóság itt véget is ért köztünk, legnagyobb fájdalmamra. A színek ereje hatalmas, de azt azért fontos tudatosítani, hogy egy szép nő bármiben szép lesz, de az átlagembereken sokat dobhat némi színezés. De hazai példa is akad, a szép és karakteres Varga Izabella, aki klasszikus tél, ősz színekbe öltözve jelent meg egy eseményen, ami nem tett jót neki, míg saját színeiben ragyog.

263915 33
port.hu

A színeknek három tulajdonsága van, a színezet (hideg/meleg) mellett a szaturáció (telített/nem telített) vagy más szóval élénk/tompa nevekkel lehet a színeket meghatározni. A színtanácsadás mellett házilag is lehet kísérletezni a színekkel, ehhez csak egyszínű kendők vagy textíliák kellennek, hideg, illetve meleg árnyalatokban. Ehhez csak egy tükör kell, egy fehér lepedő és valami, amivel elrejti a haját, hogy ne befolyásolja az eredményt. Ha magára terít egy kendőt – mint én a fotókon, hamar kiderül, jól áll-e a szín vagy sem és a szabás sem befolyásolja az eredményt.

Milyen típusok léteznek?

A legegyszerűbb úgy beazonosítani a típusokat, ha rajzfilmhősökre gondol és bár nem akarok senkit befolyásolni, jó ha tudja, hogy a magyarok nagy része a tél típusba tartozik, ezt követi a nyár, majd a tavasz, a legritkább pedig az ősz.

Tél - Hófehérke

Fekete haj, alabástrom bőr, kék szem, kék és sárga ruha – így ábrázolják Hófehérkét, és nem véletlenül. A tökéletes tél típusnak jól állnak a hideg színek, ezért ők azok, akik vehetnek feketét bátran, ellentétben a többiekkel, akiknek nagyon gyászos ez a szín – legalábbis a színtan szerint, emrt egyébként már kiderült, hogy feketében mindenki őrülten menő. Katy Perry vagy Monica Belucci is ezt a típust testesíti meg.

Az ősz - Pocahontas

Igazi ősz Pocahontas, akinek sötét a haja, sötét a bőre, és meleg színekben ábrázolják. Barnák, drappok, olivák lengik körül. Az őszi avar, természetes árnyalatok jellemzik. 

A nyár - Csipkerózsika 

A nyarat Csipkerózsika testesíti meg. Legfőbb jellemzői a hideg, tört és világos színek. A nyár igazi pasztell típus, akinek a megjelenését a lágy, visszafogott, tört színek teszik arisztokratikussá. Ez első hallásra meglepő is lehet, hisz a nyarat pont a harsogó színek jellemzik. Ha belegondol az ember, messziről nézve a tájat, minden tejfölös, porcukros, nincsenek erős, élénk színek. A nyár típus színpalettája a nagyon világos, hideg pasztellszínektől a közepesen sötét árnyalatokig terjed.

A tavasz - Ariel

A tavaszt pedig a meleg, élénk és világos színek jellemzik, akárcsak Arielt, a kis hableányt. A tavasz típusú nőkben van valami törékenység, amit bőrük különleges világos, barackos fénye kölcsönöz. Könnyen kipirulnak, ha vannak szeplők, azok általában barnásak. Sokszor természetes vörösek. Az élénk színeket kívánják. A legtöbb hollywoodi színésznő is tavasz, mint például Cameron Diaz vagy Kate Hudson.

Smink és haj

 Azért is fontos tudnunk, hogy milyen színtípusba tartozunk, mert az alapvetően meghatározza azt is, hogy milyen mozgásterünk van a hajfestésben, illetve a sminkszínek használatában. Ragány Angéla is átment ezen, egy csodás meleg barna árnyalatot festett neki a fodrász. Ez sokaknak jól állt volna, neki viszont nem, fakó és csúnya lett a bőre – pedig csak a hajszíne változott meg. Egy élénk tél típust gyönyörűen ragyogóvá tesz egy élénk fukszia vagy málna (mindenképp hideg) árnyalat, míg egy terrakottás barna nagyon tudja öregíteni. A jó smink- és ruhaszínek elképesztően kinyitják a tekintetet és üdévé varázsolják az arcot. Ha az ember jól választja meg a színeket, akkor percek alatt kisimul a bőre, és az addig fakó, sápadt arc élettel teli lesz.

Persze nem mindig könnyű belőni, ki melyik típusba tartozik, a legjobb, ha megfigyeli, mi történik, ha az arc egyik felét hideg színnel pirosítja, a másikat meleggel. A különbség látványos. Ebből rögtön kitalálható, hogy a tél/nyár, vagy a tavasz/ősz kategóriába kerül-e, és innen lehet tovább szűkíteni a lehetőségeket.  A szeánsz során mindenre fény derült sok mindenre, kezdve azzal, hogy festhetem át a hajam valamilyen melegebb színre, illetve, hogy teljesen felesleges pénzkidobás a hideg rózsaszín rúzs, bármilyen drága is volt. A galériában megnézheti, mit tett velem a színtanácsadás!

Ilyen volt

Nagyjából mindazt három mondattal radírozta ki Ragány Angéla, mi áll jól nekem és mi nem - legalábbis a színeket tekintve. Nagyjából a szürke, fekete, piros, kék tengelyen mozogva. Na milyen színek nem állnak nekem jól? Naná, hogy ezek. Maga az elmélet nem volt kellemetlenül hosszú, vagy unalmas, bár szó ami szó, végig azon járt az agyam, hogy milyen típusba fogok tartozni. Aztán a kendők feltevésével ez hamar kiderült. Szembesültem vele, milyen rossz rajtam a hófehér, és mennyire sápaszt a fekete, majd azzal a drámai ténnyel kellett szembesülnöm, hogy olyan színek állnak jól, amiket soha de soha eszembe nem jutna hordani.. Ezt az ellentétet nem tudom, hogyan lehet feloldani, a megoldás tán az lesz, hogy lassan szoktatom magam hozzá a színekhez, és az arcomtól távoli részre pedig a kedvenc színeimben pompázó darabokat rakok. A különbség tényleg látványos, egészen addig nem gondoltam volna, hogy ennyire sokat számítanak a színek, amíg meg nem láttam magamon az átváltozást, ebben sokat segítettek a fotók is - tehát ha valaki fotózza a kísérletezés közben, az jó megoldás lehet, és egy külső szem is sokat számít. Nekem tehát nagy változásokat hozott az életembe a színtanácsadás, neki is állok selejtezni, de nem őrültek módjára, csak finoman. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra