Hamarosan itt a friss gyümölcsök szezonja, érkezik a hazai eper, jön a cseresznye, a meggy, ribizli, épp ideje végigkutatni a fagyasztónk legmélyét, és felhasználni a tavaly betárazott és féltve őrizgetett készleteket, hogy helyet csináljunk az újaknak.
Természetesen friss gyümölcsből is elkészíthetjük ezt a sütés helyett hűtéssel készült édességet, és ha nagyon sietünk, a fagyasztóból kivett málna helyére épp befér: így egy órán belül vágható és el is tüntethető egy pillanat alatt.
Hozzávalók: (20×20 centis formához vagy 22 cm-es kerek formához)
a süti alapjához:
8 dkg natúr kukoricapehely
10 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
a krémhez:
2 dl 30%-os habtejszín
1 habfix
12 gr zselatin
3 ek. víz
10 dkg görög joghurt
8 dkg cukor
25 dkg fagyasztott vagy friss málna
- A kukoricapelyhet késes aprítóban megpörgetjük (vagy akár kézzel kissé összemorzsoljuk) hogy apróbb darabokat kapjunk.
- A csokit kockára tördeljük és mikróban 3×20-30 mp alatt, közben jól megkevergetve felolvasztjuk. Hozzáadjuk az étolajat, elkeverjük és összeforgatjuk a kukoricapehellyel, a sütőpapírral bélelt forma aljában egyenletesen elnyomkodjuk, hűtőbe rakjuk.
- A zselatint egy kicsi lábas aljára szórjuk, a vízzel meglocsoljuk, hogy kissé megáztassuk.
- A tejszínt a habfixszel utasítás szerint felverjük.
- A málnát a fagyasztóból elővesszük, megszórjuk a cukorral, és a mikró legnagyobb fokozatán csak 2-3 percig olvasztjuk: nem kell teljesen felolvasztani, nem kell, hogy levet engedjen. Ha friss a málna, nyomkodjuk, vagy kicsit turmixoljuk szét.
- A tejszínhez mixeljük a joghurtot, majd a hideg, cukrozott málnát is: így nagyjából homogén krémet kapunk.
- A megáztatott zselatinhoz rakunk 3 ek. krémet, kis lángon kevergetjük, míg jól felmelegszik és teljesen felolvad a zselatin, majd a málnás krémbe csorgatjuk, miközben járatjuk a mixert, így egyenletesen elkeverjük.
- A kukoricapelyhes alapra öntjük, elegyengetjük, egy órára behűtjük, tetszés szerinti szeletekre-kockákra vágjuk.