A viktoriánus kor egyik legmacerásabb trendje, az abroncsszoknya

Nemcsak csipkés fekete ruhában jártak a nők a viktoriánus korban (Viktória királynő uralkodásának korában, 1837-1901 között), illetve az azt megelőző és követő néhány évben, viseltek ennél sokkal vidámabb, ámde jóval macerásabb ruhakölteményeket is akkoriban. Ilyen volt például az abroncsszoknya, amiben a nemesi származású nők leginkább egy habcsókra hasonlítottak. Az extrém divathullámról egy kiállítás erejéig megemlékezik a skóciai Edinburghban található National Museum of Scotland is, ahol a Photography: A Victorian Sensation Exhibition című kiállítás június 19. és november 22. között tekinthető meg.

„Sosem volt még divatban ennél szexibb viselet. Milyen nagyszerű, hogy belépsz a szobába és ezzel elfoglalsz hat lábnyi helyet” – mondta el tömör véleményét a britek első számú divattervezője, Vivienne Westwood a „Crinolinemaniáról” (a krinolin egy merevítés, mely a szoknya alatt bújik meg, hogy a szoknya anyagát kiterítse).

A különös néven futó viselet az 1800-as évek közepén jött divatba, de ami talán ennél is furcsább, az az, hogy alkalmanként még a mai napig is felbukkan egy-egy rendezvényen vagy éppenséggel a divathetek kifutóján. Habár gyakorta csak kigúnyolni kívánják a divatházak tervezői a kényelmesnek egyáltalán nem mondható trendet, azért mégis szezonról-szezonra megjelenik a bemutatókon. Kifutóra küldte az elmúlt időszakban például Jean Paul Gaultier, Betsey Johnson, a Giles, Alexander McQueen, a Valentino és a Dolce & Gabbana is.

Az elnevezés egyébként a „Crin”, azaz a lószőrből készült merev anyag és a vászon kombinációjából ered. De nem ez a merev anyag határozta meg az abroncs figyelemreméltó formáját, hanem az alatta található karikák, amiket általában csontból vagy acélból készítettek. Az első ilyen fémvázas „ketrecet” 1856-ban szabadalmaztatták. A Punch nevű szatirikus lap szerint az abroncs akkora népszerűségnek örvendett, hogy az acélgyárak kizárólag erre a piacra termeltek és körülbelül 3000 darabot passzoltak el naponta. Elég meglepő, és remek bizonyíték arra, hogy a nők minden divatos hülyeségre kaphatók, ugyanis a krinolinszoknya baromi nehéz volt, alig lehetett mozogni benne.

A terebélyes darabok ráadásul még halálos tüzet is okoztak akkoriban. Az 1850-1860-as évek között mintegy 3000 nő halt meg abroncsruha-tűzben Angliában – írja a mashable.com. Az őrület körülbelül az 1860-as évek közepéig tartott, majd alábbhagyott, ami leginkább a felgyorsult világnak és az iparosodásnak tudható be. Időközönként azonban újjáéled, a második világháború után például Christian Dior látott benne fantáziát New Look néven, majd később a báli- és esküvőszezon főszereplőjévé vált. Nézze meg a galériában, hogy hogyan hordták az abroncsruhát a XIX. században és miként értelmezték újra a menő divatházak az elmúlt években!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra