A bonbon, ami nem ehető, mégis mindenki odavan érte

GettyImages-1129734149

A bonbon hizlal, a virág elhervad, de ha ötvözzük a kettőt, akkor megszületnek a magbonbonok.

Elsőre furcsán hangzik, milyen lehet az a bonbon, amit nem tudunk megenni, és rögtön felmerül a kérdés, mit is kezdhetünk akkor vele? Hat évvel ezelőtt született meg a magbonbon ötlete Hagara-Nagy Nóra egykori újságíró által, aki egyszer csak mert nagyot álmodni, és kézművessé képezte át magát. 

Bonbon és virág egyben, a tökéletes ajándék

Nóra gárdonyi manufaktúrájában magbonbonok készülnek, válogatott irodai papírhulladékból és vegyszermentes vetőmagokból, melyek első ránézésre különféle bonbonokra, pralinékra, trüffelekre és cukorkákra emlékeztetik a gyanútlan nézelődőt. Ezzel a megjelenéssel az volt a cél, hogy elültethető ajándékként érdekes, izgalmas köntösbe bújtassa a leendő növényeket, és meg kell állapítanom, különösen jól sikerült. A teljesen lebomló, zero waste magbonbonokból beporzó rovarokat vonzó, színpompás egynyári virágok vagy éppen zöld fűszernövények kelnek ki. Limitált szériában alkalmanként vannak különleges magot rejtő ajándékok is, pl. Chili habanero a csípős ízek kedvelőinek vagy cicafűvel készült magbonbon. 

Ez a bonbon úgy néz ki, mint az igazi, de virág lesz belőle
Ez a bonbon úgy néz ki, mint az igazi, de virág lesz belőleseedbonbon / _

Nórát, aki már január óta javában nőnapra és a húsvéti ünnepekre készül, egy műhelylátogatás során kérdeztem. 

Elég éles váltás az újságírás után egy kézműves-vállalkozás. Volt valamilyen kapcsolódás ehhez a területhez? 

Hosszú évek alatt találtam meg azt, amivel teljes mértékben azonosulni tudok, és örömet lelek a munkám minden percében. Az újságírás során is többnyire környezetvédelem, életmód témákkal foglalkozhattam, volt zöldéletmódblogom is, de mindig erős késztetést éreztem, hogy valamilyen formában növényekkel foglalkozhassak, ezért is végeztem el egy ökogazdálkodási és ökoturisztikai képzést, amint az első kisfiam óvodás lett, aki azóta 14 éves lesz nemsokára. Bár kertes házban nőttem fel, de itt kaptam meg azt a szakmai tudást, amivel már éreztem egyfajta magabiztosságot, és utólag belegondolva, itt lett a mag elültetve a fejembe, mert a vizsgaanyagomat egy fiktív öko-ajándékszolgálat üzleti tervéről írtam. 

Tökéletes ajándék akár születésnapra is annak, aki szereti a virágokat
Tökéletes ajándék akár születésnapra is annak, aki szereti a virágokatseedbonbon / _

Úgy látom, ez az ötlet szépen kiteljesedett, és olyan ajándékot sikerült megalkotni, ami nemcsak minden szempontból környezetbarát, de hosszú távon nyújt örömöt a megajándékozottnak. Jól tudom, hogy nemcsak magánszemélyek vásárolnak tőled, de cégekkel is kapcsolatban állsz?

Igen, így van. Korábban elég sok rendezvényen jártam, ahol szembesültem azzal a jelenséggel, hogy egyre többen környezetbarát, újrahasznosított reklámajándékokkal szerették volna megmutatni a fenntarthatóság iránti „elkötelezettségüket", de többnyire Kínában gyártott, jól megutaztatott, rossz minőségű vagy alapból értelmetlen termékekkel voltak csak erre képesek. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy kellene valami merőben más, ami ezeket leváltja, és úgy általában véve az ajándékozást szerettem volna kicsit zöldíteni. Ez egy igazi slow ajándék, pátyolgatni kell, de csak épp annyira, amennyire jóleső érzés kiszakadni a rohanásból, és ezt az odafigyelést azonnal visszakapjuk, mert a növények látványosan meghálálják a gondoskodást. 

A képeslapokat is elültethetjük, virágmagokat rejt a papír
A képeslapokat is elültethetjük, virágmagokat rejt a papírJakab Viktória / _

Miért mondható el, hogy fenntartható ez a vállalkozás? A magánéletben is fontos neked a környezet védelme?

Már azzal, hogy kidobásra ítélt papírhulladék képezi a termékünk alapját, és abból készítünk növényekké átalakuló ajándékot, ami rövid idő alatt a földbe jutva 100%-ban lebomlik, azt hiszem, kiérdemelnénk a környezetbarát jelzőt, de mi ennél is többet adunk. Hozzáadott érték szerintem az is, hogy hazai, női kisvállalkozás áll a magbonbonok mögött, hogy minden lehetséges fronton figyelünk a környezetvédelemre, vagy hogy kézimunkával készülnek az ajándékaink. Emellett a termékek előállítása kis energiaigénnyel zajlik, szinte mindent újrahasznosítunk, nem használunk vegyi anyagokat. A beszerzéseknél elsődleges a hazai gyártású termékek használata, és ehhez ragaszkodunk, csak mert valami olcsóbb, nem fogjuk Kínában gyártatni. A csomagolások újrahasznosítottak és újrahasznosíthatók, és van, amit lehet újra- vagy továbbhasználni, mint például a bonbonosdobozokat, a textilzsákokat. 

És hogy említsem a fenntarthatóság társadalmi oldalát is, tavaly nyár óta 

a gyártás egy részét egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató alapítvány dolgozói végzik

nagy elhivatottsággal és lelkesen. Amikor náluk járok, jó látni, mennyi örömöt nyújt nekik ez a feladat, az, hogy épp olyan hasznos és értékes munkát végeznek, mint bárki más. Amíg nekünk lesz rendelésünk, addig nekik is tudunk munkát biztosítani. 

Számomra a környezetbarát jelző nagyon sok esetben abszolút magától jön, nem azért, mert divatos manapság ez a szó, hanem mert logikus és magától értetődő, és ez a magánéletben is kismillió vonatkozásban így működik.

Többféle virág nyílik az elültetett bonbonokból
Többféle virág nyílik az elültetett bonbonokbólseedbonbon / _

Mire vagy a legbüszkébb, amit elértél eddig vállalkozásoddal?

Leginkább arra vagyok büszke, hogy most lesz 6 éve, hogy nekivágtam ennek az útnak, és bár vannak nehezebb időszakok, mégis pozitívan nézek a jövőbe, rengeteg ötletem és tervem van még. Jó érzés, ha Párizsba vagy épp egy berlini nagykövetségre kell rendelést küldenem, vagy kapunk egy újabb díjat, de amikor felhív valaki, hogy elmondja, mennyire örül az ajándéknak, és milyen boldog, az mindent visz. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra