Ez a divatos nyári kiegészítő veszélyes is lehet

GettyImages-1459948267

Odafigyelünk a táplálkozásunkra, hogy szervezetünk megfelelően működhessen, sportolunk, hogy izmaink erősségét megőrizzük, lemondunk káros szokásainkról annak érdekében, hogy tovább éljünk. Van azonban egy testrészünk, melyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Bár minden éber pillanatunkban használjuk, mégsem fordítunk kellő figyelmet mindennapos védelmére.

A nyári napsütés egyik legnagyobb veszélye az UV-sugárzásban rejlik, de hiába ismerjük veszélyeit évtizedek óta, a fényvédelem általában a bőrünkre korlátozódik, miközben a szemeinkről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ha napszemüveget viselünk, sokszor inkább divatos kiegészítőként kerül a ruhatárunkba, nem megfontolt választást követően, a szemvédelmi funkciójára alapozva.

Az UV-szűrős szemüveg nem csak divatos kiegészítő, szemünk egészségét is megóvhatja
Az UV-szűrős szemüveg nem csak divatos kiegészítő, szemünk egészségét is megóvhatjaOlga Rolenko / Getty Images Hungary

Az UV-A és az UV-B is árt a szemnek

Az ultraibolya sugárzás egész évben hatással van testünk egészére, s ez a hatás a legkevésbé sem pozitív. Bár a bőrfelszínt valóban nyáron éri a legtöbb káros sugárzás, a szemeinkre a téli nap erős sugarai is roncsoló hatással lehetnek. Akár a tengerparton, akár a kertben vagy a játszótéren, netán a havas sípályákon ér minket közvetlen napfény, a szemvédelemnek alapvetőnek kellene lennie az év minden napján.

Számtalan tévhit kering a napsugárzással kapcsolatban, melyekre hajlamosak vagyunk evidenciaként tekinteni, és emiatt elhanyagolni bizonyos időszakokban a fényvédelmet. Ha hallottad már, hogy dél és három óra között a legveszélyesebb a nap ereje, és valójában csak ilyenkor van szükség kiemelt figyelemre, akkor egy efféle tévhitnek már be is dőltél. A reggeli és az esti napsütés ugyanis éppen annyi veszélyt rejthet magában, ha nem tesszük meg a kellő óvintézkedéseket

Ezek a leggyakoribb, ultraibolya sugárzással kapcsolatos tévhitek

  • Elegendő a dél körül órákban visszavonulni, mert csak akkor veszélyes az UV-sugárzás.
  • Délelőtt és délután nincs szükség napszemüvegre vagy fényvédő szerekre.
  • A gyerekeknek nem kell napszemüveget viselniük, mert rontja a szemüket.
  • Elég, ha árnyékba vonulunk, a fák lombja elegendő védelmet ad.
  • A kalap is megteszi a fényvédelemmel ellátott szemüveg helyett.

A napsütés erősségét sosem szabad alábecsülni. Kétféle káros sugárzástípussal kell számolnunk a szemünket illetően is. Az ultraviola A és B verziója közül utóbbi az energiadúsabb, de a kisebb energiaszint nem garancia arra, hogy kevésbé lenne ártalmas. 

A szemnek van ugyan egy természetes védekező mechanizmusa, de a sötét napszemüveglencse mögött kitágul a pupilla, így több UV-sugár tud lejutni a szembe, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő UV-védelemmel legyen ellátva a napszemüveg

– kezdi az okok felsorolását Nagy-Varga Ágnes látszerészmester. A nagyobb energiájú UV-B sugarakat maga a szemlencse nyelni el, így az közvetlenül a szaruhártyát károsítja. A kisebb energianyalábok azonban áthatolnak a szem felületén, ezért belsejében képesek károkat okozni. 

„Egyértelműen összefüggésbe hozható a szürke hályog és a pterygium vagy más néven kúszóhályog kialakulásával, egyes kutatások szerint pedig növelheti a vakság vezető okaként emlegetett makuladegeneráció (AMD) előfordulásának esélyét is” – figyelmeztet dr. Schneider Miklós, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának adjunktusa is.

Vakság, makuladegeneráció, szemhéjrák – nagy a veszély!

Optikus szakértőnk szerint a legnagyobb aggályt nemcsak az jelenti, hogy elfeledkezünk a szemvédelemről, hanem az is, ha ezt nem megfelelő módon tesszük. Mint mondta, a magyar vásárlói szokásokra egyre inkább jellemző az árérzékenység, sokan még mindig a drogériákban vásárolják meg napszemüvegüket. És bár ezek is rendelkeznek valamennyi UV-védelemmel, de minőségileg elmaradnak a szakboltok kínálatától.

Hiába csinos viselet, ha méretben nem passzol vagy rossz minőségű, káros is lehet a napszemüveg
Hiába csinos viselet, ha méretben nem passzol vagy rossz minőségű, káros is lehet a napszemüvegJodie Griggs / Getty Images Hungary

Optikában látszerészek segítenek mind a méretet, mind a funkcionalitást figyelembe véve egyedi stílusnak megfelelő darabot találni” – mondja Nagy-Varga Ágnes. „Tudjuk adaptálni, azaz az arc formáját figyelembe véve a leendő tulajdonosra igazítani őket, később pedig bármikor javítani is. Ha dioptriás napszemüvegre vagy kontaktlencsére van szüksége valakinek, az is elérhető, így fénytörési hiba esetén sem kell lemondani az éleslátásról nyáron sem.”

Ha nálunk is lapul drogériában vett napszemüveg a polcon, akkor se aggódjunk, a legtöbb optikában képesek meghatározni a lencsék UV-szűrő képességét. Ha pedig előre tájékozódnánk, a meteorológiai hírportálokon figyelemmel követhetjük az aktuális sugárzás mértékét. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra