Így szakíthatnak nagyot a nyugdíjasok: több lehet a jövedelmük, mint korábban

shutterstock 155614298
Olvasási idő kb. 3 perc

A magyar rendszer sajátossága, hogy akár nőhet is a kereset a nyugdíjazást követően.

A Bankmonitor elemzése az európai nyugdíjak türkében vizsgálta a magyarok jelenlegi helyzetét. 

Az OECD 2023-as nyugdíjjelentése alapján a hazai nyugdíjkorhatár európai viszonylatban nem kiugróan magas, s a kedvezményes nyugdíjkorhatár kifejezetten előnyössé teszi a nők helyzetét. 

Nyugdíjas nőnek lenni elméletileg megéri hazánkban, komoly kedvezményekkel jár
Nyugdíjas nőnek lenni elméletileg megéri hazánkban, komoly kedvezményekkel járShutterstock

A kedvezményes nyugdíjazás kuriózum

Az alapértelmezett nyugdíjkorhatár hazánkban jelenleg mindkét nem esetében egységesen 65 év, azonban a férfiakkal ellentétben a magyar nők kedvezményesen, 40 éves munkaviszonyt követően nyugdíjaztathatják magukat, így akár 58 évesen véget is érhetnek aktív éveik. 

A magyar törvények szerinti korkedvezményes női nyugdíjkorhatár európai viszonylatban igen kedvezőnek tekinthető az OECD adatai alapján, az uniós átlag szerint a nők másutt mintegy két évvel tovább kényszerülnek dolgozni. De van még egy előnye a NŐK40 rendszernek. 

A nemzetközileg elterjedt gyakorlattal szemben a magyar korkedvezményes nyugdíjat nem terheli semmilyen levonás, ráadásul a nyugdíjba vonulást követően még járulékkedvezményt is kapnak azon nők, akik akár 1 hónappal később visszamennek dolgozni.

Ebben az esetben ugyanis a nettó jövedelmük – változatlan bruttó bér mellett – magasabb lesz, mind nyugdíjba vonulás előtt volt.

Az elmúlt öt év átlagos adatait tekintve a magyar férfiak átlagosan 63,2 éves korukban, a nők pedig még előbb, 60,8 évesen fejezték be a munkát. Bár furcsának tűnhet, hogy mindkét szám a 65 éves jelenlegi nyugdíj-korhatár alatt található, ez pusztán a korábbi, alacsonyabb korhatár miatt van így. Hiába azonban az anyagilag kedvezőbb helyzet és az alacsony nyugdíjkorhatár, a magyar idősek általános egészsége messze elmarad a nyugat-európai országokétól, így sokkal kevesebb ideig élvezhetik a pihentető éveket. 

Kevesebb ideig élvezhetik a pihenést a magyarok, hiába mennek hamarabb nyugdíjba

Míg a 27 uniós tagállamban átlagosan 18,4 évre számíthatnak a munkából kilépő férfiak, addig a magyarok várható élettartama alig 14,5 év nyugdíjasként. S hiába a korkedvezmény, a magyar nők által elért helyezés sem sokkal kedvezőbb ennél. Az időskori munkaelhagyás időpontjában várható további 20,7 éves élettartamuk a vizsgált uniós tagállamok versenyében alulról a negyedik helyen áll a listában, ami az uniós átlaghoz képest 2,2 évnyi lemaradást jelent.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek