Ha így hívják egy ismerősödet, ne feledd el ma felköszönteni

GettyImages-532493747

November 13. a magyar nyelv napja, hiszen 1844-ben ezen a napon vált hazánkban hivatalos nyelvvé a magyar. De ennek a napnak híres szülötte Klebelsberg Kunó, az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter, aki 1875. november 13-án látta meg a napvilágot. A névnaposok közül ma a Szilviákat és a Szaniszlókat ünnepeljük.

Szilvia

A Szilvia a Silvius latin név női párja, jelentése: erdő, erdőből való. Hazánkban a 100 leggyakoribb női keresztnév között volt még a 2000-es évek elején.

A név egyik leghíresebb viselőjét a római mitológiából ismerjük: Numitor lánya, Rhea Silvia szülte Romulust és Remust, miután a háborúk istene, Mars szemet vetett rá. (Írásunk címlapképén a nőstény farkas látható, amely felnevelte az ikreket, miután Rhea Silviát a nagybátyja börtönbe vetette.)

A híres Sylviák táborának egyik kiemelkedő alakja Sylvia Plath Pulitzer-díjas költő, író, aki 1963-ban, mindössze 30 évesen távozott az életből. A név magyar viselői közül megemlítendő Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő.

Klebelsberg Kunó 1875. november 13-án született. Keresztneve egyébként a Konrád becézett alakja
Klebelsberg Kunó 1875. november 13-án született. Keresztneve egyébként a Konrád becézett alakjaWikimedia Commons

Szaniszló

A Szaniszló szláv eredetű, manapság elég ritka férfinév, elsősorban a lengyel nyelvben fordul elő Stanislaw alakban, jelentése: dicsőséges.

A név híres viselői között találunk szenteket, püspököt, kanonokot, de a magyar nemesi családokban is nemritkán előfordult. Érdemes külön megemlíteni I. Szaniszló lengyel királyt, aki jó kapcsolatot ápolt II. Rákóczi Ferenccel. Emigrációja idején, amikor XV. Lajos francia király apósa lett, az esküvőn Bercsényi László gróf volt az egyik tanú. Szaniszló tragikus halált halt, amikor karosszékében elszenderedve a kandallója tüzébe zuhant 89 évesen (Honismeret, 1980/4., dr. Zachar József írása).

Az 1985-ben elhunyt József Attila-díjas költő, műfordító Kálnoky László költői alakmása a Homálynoky Szaniszló nevet viseli.

November 13-án ünnepelheti még névnapját Arkád, Árkád, Bulcsú, Ené, Éne, Enéh, Enese, Enet, Eugén, Gellén, Jenő, Kilény, Kilián, Megyer, Miklós, Nikolasz, Perenna és Szolón. Születésnapos még Whoopi Goldberg, de ez a kedvesség világnapja is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra