Több százezer autóst érint ez a határidő: hatalmas káosz lehet, ha nem gondolkodsz időben

GettyImages-636279082
Olvasási idő kb. 3 perc

Hatalmas rohamra kell számítania annak a több százezer autósnak, akinek idén kell műszakiztatnia az autóját. Egy szakember szerint aki mostanáig nem foglalt időpontot, elkésett.

Megismétlődhet a két évvel ezelőtti, Covid-műszaki vizsgák lejárta miatti káosz a vizsgáztatóhelyeken – figyelmeztet a Totalcar. A lap szerint a hatalmas roham miatt kialakuló helyzetet még a több százezer autó idén lejáró műszaki érvényességén túl további tényezők is nehezítik. 

Több százer autósnak kell idén műszaki vizsgára vinnie a járművét 

A következő négy hónapban 700-800 ezer vizsgázásra váró autóra kell számítani, miután most jár le azoknak az autóknak a műszaki érvényessége, amelyek 2022 nyarán árasztották el a vizsgáztatóhelyeket. Mint ismert, a kormány 2020. március 11-i kezdettel hirdette meg, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt nem kötelező megújítani az okmányainkat, így az autók műszakiját sem. Az ügyintézés határideje aztán az újabb hullámok és vészhelyzetek miatt kitolódott, a végleges időpont így 2022. június 30-ra módosult, vagyis ekkorra kellett mindenkinek frissíttetnie a forgalmijában az érvényes műszaki adatokat. Azoknak tehát, akik két évvel ezelőtt újították meg autójuk műszakiját, most újra időpontot kell foglalniuk,

miután továbbra is minden négy évnél idősebb autó esetében az kétévente kötelező.

Idén is több százezren rohamozzák meg a műszaki vizsgáztató helyeket
Idén is több százezren rohamozzák meg a műszaki vizsgáztató helyeketthianchai sitthikongsak / Getty Images Hungary

Leterhelt lesz a rendszer

A lap szerint a nagy roham miatt idén újra leterhelődhet a rendszer, de nemcsak az autósok tömege miatt, hanem azért is, mert időközben egyre csökkent a vizsgaállomások száma, és

kevesebb szakember is dolgozik a területen.

Egy, a lap által megkérdezett volt autóvizsgaállomás-tulajdonos, Leposa Zsolt szerint aki eddig nem kapott észbe, az már elkésett: ha valaki még most foglal időpontot, lehet, hogy csak egy-két hetet kell várnia, de a helyzet június végére súlyosbodhat.

Így vizsgáztatnak

Mint írták, a műszaki vizsgák menete egyébként nem változott, a járművek átvizsgálása a legoptimálisabb esetben továbbra is egy-másfél órát jelent, kivéve a villanyautók esetében, amely vizsgáztatásához érintésvédelmi szakemberre is szükség van. A két évvel ezelőtti viszonyokhoz képest a műszaki vizsgák ára sem változott: 2006 óta egy személyautó tulajdonosának 16 290 forintos kiadással kell számolnia.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek