Ezt senki nem gondolta az aszpirinről

GettyImages-1432823897

Egy friss kutatás szerint a gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatásáról ismert gyógyszer ígéretesnek bizonyult a krónikus májbetegség leggyakoribb okának kezelésében. Kiderült, hogy az alacsony dózisú aszpirin 10 százalékkal csökkentheti a zsírmájat.

A metabolikus diszfunkcióval összefüggő steatotikus májbetegséget (MASLD), ami nem alkoholos zsírmájként is ismert, a májban felhalmozódott túlzott zsírmennyiség okozza.

Ez okozza a zsírmáj kialakulását

A zsírmáj kialakulásának pontos okai nem ismertek, bár a kutatások azt sugallják, hogy bizonyos betegségek, a genetika és az étrend is növelheti az állapot kialakulását. Mindenképpen nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik túlsúllyal, inzulinrezisztenciával, 2-es típusú cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel vagy metabolikus szindrómával küzdenek.

Az orvosok szerint a zsírmáj kialakulása összefüggésben állhat az étrenddel is
Az orvosok szerint a zsírmáj kialakulása összefüggésben állhat az étrenddel ismikroman6 / Getty Images Hungary

A kutatók azt feltételezik, hogy a magas fruktóztartalmú étrend növelheti a zsírmáj kockázatát.

A betegség elkerülhető a telített zsírok, a transzzsírok, a magas cukortartalmú ételek és italok, valamint a fehér kenyér, a fehér rizs és a burgonya fogyasztásának korlátozásával. Ezek helyett érdemes az étrendbe több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát beiktatni.

Nem csak a fájdalmat csillapítja a gyógyszer

A zsírmáj kockázatát a fájdalomcsillapításra is használt gyógyszer csökkentheti
A zsírmáj kockázatát a fájdalomcsillapításra is használt gyógyszer csökkenthetiSebastian Kaulitzki/science Phot / Getty Images Hungary

A kutatók nemrég azt találták, hogy egy általános fájdalomcsillapító, az aszpirin alkalmazható a májzsír kialakulásának csökkentésére. A kutatás során a májzsír csökkentésére szolgáló aszpirin biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult, a leggyakoribb mellékhatás a felső légúti fertőzés és az ízületi fájdalom volt.

Az epepanaszokra utaló tünetek kezelése nem hanyagolható el. A kellemetlen tünetek elkerülhetők és megelőzhetőek akár diétával is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az eredmények megerősítéséhez az orvosok szerint azon további kutatásokra van szükség.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek